Baba

Milyen szerepe van az oxitocinnak a szoptatásban?

Az oxitocin az agyalapi mirigy által termelt hormon, ami segít csökkenteni a stresszt és a szorongást, nyugodtabbá tesz, csökkenti a vérnyomást, és izomösszehúzódásokat okoz.
2021. Szeptember 24.
Milyen szerepe van az oxitocinnak a szoptatásban? (Fotó: Getty Images)

De részt vesz a kötődés, a bizalom, a szeretet kialakításában a társas kapcsolatainkban is.

Az oxitocint anyai hormon, szerelmi hormon, kötődési hormon neveken is ismerjük. Az orgazmusért is ez a hormon felel. A szülés során az oxitocin hatására összehúzódik a méh, hogy kitolja a babát, és a szoptatásban is kulcsszerepe van ennek a hormonnak.

Miért fontos az oxitocin a szoptatás során?

A szoptatás serkenti az oxitocin felszabadulását az agyból, az oxitocin pedig kiváltja a tejleadó reflexet, és elősegíti a kötődést.

Amikor az anya szoptatni kezdi a babát, és a kisbaba szája hozzáér a melléhez, a mellbimbójához, a mellben lévő idegsejtek jelet küldenek az agynak az oxitocin felszabadítására. A felszabaduló oxitocin hatására a mellben lévő tejtermelő mirigyek körüli izmok összehúzódnak, az anyatej pedig a tejcsatornákba jut. A tejcsatornák is összehúzódnak, hogy az anyatejet átnyomják a mellen, a mellbimbón keresztül a babához. Ezt nevezzük tejleadó reflexnek. Ahogy a szoptatás folytatódik, még több oxitocin szabadul fel, és az anyatej tovább áramlik a mellen keresztül a babához.

Az oxitocin felszabadulása miatt szoptatás közben álmosnak és nyugodtnak érezheti magát az édesanya. A hormon hatására emelkedhet a testhőmérséklet, szomjúságot, és akár fejfájást is okozhat.

Az oxitocin hatására akkor is szivároghat anyatej a mellekből, amikor az édesanya nem szoptatja a babát, csak a babára gondol, vagy babasírást hall. Az oxitocin felelős a tejleadó reflexért, de az anyatej termelődéséhez nincs köze (ez utóbbiért a prolaktin hormon felel).

A szoptatás alatt felszabaduló oxitocin a babával való erős érzelmi kötelék kialakításában is segíthet. Ez a hormon felelős a szeretet érzéseiért is, így megteremti a baba ápolásának, gondozásának igényét is. A szoptatás és a bőrkontaktus során az anya és a baba szervezete is oxitocint termel. Közvetlenül szülés után ezért is javasolt a gyakori bőrkontaktus, ez ugyanis segíti a babát a mell megkeresésében, a mellre kerülésben, erős kötődést hoz létre és növeli a szoptatás sikerének esélyét.

Méhösszehúzódásokat is előidéz az oxitocin

Amikor a szoptatás során felszabadul az oxitocin, az méhösszehúzódásokat is előidéz, melyek a menstruációs görcsökhöz hasonlítanak. A szülés utáni első napokban az összehúzódások fájdalmasak lehetnek. Ezek az összehúzódások segítik csökkenteni a szülés utáni vérzés mennyiségét, és lehetővé teszik a méh gyorsabb visszahúzódását a normál, szülés előtti méretére.

Forrás: verywellfamily.com