Baba

Mi történik a férfi agyával, amikor apa lesz?

Nemcsak az újdonsült anyukáknak vannak hormonális változásai, hanem az apáknak is.
2021. Június 13.
Mi történik a férfi agyával, amikor apa lesz? (fotó: Getty Images)

Van egy mondás, miszerint a nő akkor válik anyává, amikor meglátja a pozitív terhességi tesztet, de a férfi a szülőszobában válik apává. A férfiak számára az a pillanat, amikor először szembesülnek gyermekükkel, nem csak érzelmileg, hanem fiziológiailag is megváltoztatja az életüket – köszönhetően a csökkenő tesztoszteronszintnek és az emelkedő prolaktin- és oxitocin szintnek.

Bár az újdonsült apukák ettől úgy érezhetik, hogy a hormonjaik teljesen összevissza működnek, ennek célja van, mondta a mother.ly-nek Lee Gettler antropológus, a Notre Dame-i Egyetem Gyermek- és Családközpont kutatója. “Számos bizonyíték alapján úgy tűnik, hogy az apák hormonális változásai mögött az áll, hogy az evolúció úgy alakította a férfiak biológiáját, hogy segítsen nekik megfelelni a szülői lét követelményeinek” – mondta Gettler egy 2014-es előadásában.

Tesztoszteron csökkenés

Gettler 2011-es longitudinális vizsgálata szerint az újdonsült apák tesztoszteronszintje a szülőség első hónapjában mintegy 40%-kal csökken, ami a jelek szerint összefüggésben áll az apai érzékenységgel és kötődéssel. A kutatók szerint a magasabb tesztoszteron szinttel bíró apák kevésbé reagáltak a csecsemő sírására, és kevésbé voltak együttérzőek.

Ezek az eredmények azt támasztják alá, hogy bizony a férfiaknak az utódaik felé közvetlen gondozó szerep jutott az evolúció során.

Prolaktin emelkedés

Miközben a tesztoszteronszint csökken, a vizsgálatok szerint a “várandós apák” ösztrogénszintje a baba születésének időpontja előtti hetekben emelkedni kezd, és még hónapokig emelkedett marad. Ezzel együtt az újdonsült apukák prolaktin szintje átlagosan 20%-kal emelkedik az első hónapban.Míg az anyáknál ezt a hormont általában a szoptatással hozzák összefüggésbe, a kutatók úgy vélik, hogy az apáknál az apai viselkedés kialakulásának elősegítése a cél. Ahogy a Journal of Postgraduate Medicine című szakfolyóiratban megjelent 2016-os tanulmány szerzői elmondták: “A prolaktinszint összefüggést mutatott az apa-gyermek kapcsolódásban, kötődésben és a magasabb prolaktin szinttel rendelkező apákról kiderült, hogy jobban reagálnak a baba jelzéseire“.

A szeretethormon szintje emelkedik

Az újdonsült anyák körében az oxitocin működésbe lép, hogy megkönnyítse a szülést és a szoptatást. Az új apukáknál azonban a kiváltó okok inkább az “ingerlő játékhoz” kapcsolódnak, például amikor felhúzzák a babát, hogy üljön, vagy amikor képesek rávenni a gyereket a kuncogásra. Ez pedig “jelentős szerepet játszik az apaság érzésének kialakításában a csecsemő életének első időszakában” – mondja Ruth Feldman, a Yale Egyetem Orvosi Iskolájának Gyermekkutatási Központjának adjunktusa.Feldman kutatásai szerint az anyák inkább a fizikai kontaktusokból származó oxitocin-löketet tapasztalnak, míg az apáknak inkább a játéktól emelkedik meg a szeretethormon szint. Ez azt is jelenti, hogy a babák növekedésével egyre több lehetőség nyílik az oxitocin-löketre.

Ahogy a szülői kapcsolat elmélyül, úgy nő az apák oxitocin-érzékenysége: a Hormones and Behavior című folyóiratban közzétett 2017-es tanulmány szerint a kisgyermekes apukák oxitocin szintje már attól is megugrik, ha a gyermekükről készült képeket nézegetik. Más szóval: az apaság örökre megváltoztatja a férfiak hormonjait – a lehető legjobb módon.(Cikk forrása: mother.ly)