Baba

Így játszanak veled a hormonok a szülés után

A hormonok szinte "tombolnak" a babavárás hónapjaiban, de a kis trónörökös megszületése után sem egykönnyen rendeződnek vissza. A terhességi hormonnak lassacskán nyoma vész, helyette szoptatást segítő, fogamzást gátló hormon kezd termelődni.
2009. Július 22.

A legfőbb anyasági hormon: a prolaktin

A hormonháztartásra kiható jelentős esemény, maga a szülés, hiszen ekkor nem csak a baba jön világra, hanem vele együtt a méhlepény is megszületik. A placenta azon kívül, hogy ellátta a magzatot a kilenc hónap alatt, hormontermelő szervként is jeleskedett, ugyanis a női szervezetben előforduló összes hormont termelte. Így miután megszűnt hormonokat termelni, látványos gyorsasággal csökkenni kezdett azok szintje is az anyai véráramban.

A másik nagy változás a kismama hormonrendszerében, hogy az agyalapi mirigy még több prolaktint kezd termelni, amely – ahogyan a neve is mutatja – egy tejelválasztást segítő hormon. A terhesség elejétől emelkedik a szintje a vérben, de a lepény leválását követően kezd el igazán jelentős mennyiségben termelődni.

Az éjszakai szoptatások alkalmával még több keletkezik ebből az “álmosító, nyugtató” hormonból, emiatt lehetséges, hogy bár többször kell kelni éjjelenként a babához, mégis jobban, mélyebben tudnak aludni a szoptató kismamák. Szülés után a prolaktin uralja a női szervezetet, háttérbe szorítva az összes többi hormont. Van még egy másik hormon is, amelynek szülés alatt és után megnő a jelentősége: ez az oxitocin. A vajúdás alatti felszabadulása idézi elő a méhösszehúzódásokat, majd a szülés után is komoly szerepe marad: az emlőmirigyben lévő ún. myoepithelialis hámsejtek az oxitocin hatására izomszerűen összehúzódnak, ezzel segítve a tej kiáramlását a mellből.

Ne bízzunk a szoptatás fogamzásgátló hatásában!

Normális körülmények között a szoptatás alatt nincsen menstruáció, éppen azért, mert a prolaktin az FSH (tüszőérés-serkentő hormon) és az LH (sárgatestserkentő hormon) termelődését gátolja, emiatt nem érik tüsző a petefészekben, így nincsen tüszőrepedés sem, és a méhnyálkahártya sem válik le. Ez azonban nem egy mindenkire érvényes szabály.

Nagyon sok szoptató anya tapasztalja, hogy bizony jelentkezik hosszabb-rövidebb vérzés a szoptatás alatt is. Ez azért lehetséges, mert náluk a prolaktin nem tudja teljesen meggátolni az agyalapi mirigyben a ciklust szabályozó hormonok termelődését. Így egy-egy petesejt megérhet, kiszabadulhat, és aztán a menstruációval távozhat. Sőt, a szoptatás alatt a menstruációs ciklus teljes hiánya esetén is teherbe lehet esni (az esély 6-8 százalék).

Szülés után is számos hormonváltozásra lehet számítani

A szülést követő korai időszakban azonban nem készült még fel a női szervezet egy újabb várandósságra, így ezekben a hónapokban tanácsos kerülni a teherbeesést. Ezért fontos, hogy válasszon megfelelő fogamzásgátló módszert a szoptató kismama is, ha szeretné elkerülni az újabb gyermekáldást. A szoptatás befejezése után nagyjából 6-8 héttel azoknál az anyáknál is visszatér a ciklus, akik addig nem menstruáltak, hiszen fokozatosan csökken a prolaktinszint, és visszarendeződik a hormonháztartás.

Szülés utáni hangulatváltozások

A szülés után az anyai szervezetben termelődő hormonok nem csak fizikális változásokat idéznek elő, hanem láthatatlanul kihatnak a közérzetre, a lelkiállapotra is. Ilyesféle hormonális eredetre vezethető vissza például a gyermekágyi pszichózis, amely egy rendkívül súlyos tudatzavar. Bizarr viselkedéssel, szélsőséges hangulatingadozásokkal járhat együtt, és előre nem is jósolható meg, hogy ki hajlamos rá, és ki nem. De szerencsére meglehetősen ritka. Nagyjából ezer szülésre ha 6-8 ilyen eset jut. Ellenben a szülés utáni depresszió már sokkal gyakoribb.

Így játszanak veled a hormonok a szülés után

Nem tévesztendő össze a baby blues-zal, vagy más néven “szülés utáni szomorúsággal”, amely a kisbaba világra jötte után hirtelen megváltozott új élethelyzet szinte természetes velejárója. Ilyenkor kétségek gyötörhetik az újdonsült anyukát, hogy elég jó szülő-e, vonzó-e még a férje szemében, meg tud-e majd birkózni a gyerekneveléssel, a háztartással, esetleg bizonytalan jövőképek szomoríthatják el.

Ez a depresszív időszak szerencsére gyorsan múlik. Sokat segíthet a kismamának, ha a családtagok és barátok kicsit többet törődnek vele és jobban odafigyelnek nem csak a kimondott, de a kimondatlan igényeire is. A gyermekágyi depresszió már komolyabb érzelmi-hangulati ingadozásokkal jár együtt. A szülés utáni második, harmadik hónapban kezdődhet, és hosszú ideig tarthat a javulás. Ennek orvoslásában már nem biztos, hogy elég a család törődése, valószínű érdemes szakember segítségét is kérni.

Hormonok az éjszakai izzadás és a hajhullás hátterében

A hajnali hőhullám, a hirtelen melegségérzet és az izzadás a vércukorszint változásával hozható összefüggésbe. A hasnyálmirigy inzulint termel (ez a hormon segít, hogy a vérben lévő glükóz bejusson és beépüljön a sejtekbe), míg a méhlepény egy inzulináz nevű enzimet, amely lebontja az inzulint. Ezért gyakoribb a terhesség alatt a diabétesz (cukorbetegség), hiszen kevesebb olyan hormon kering az anyai véráramban, amely elősegíti a cukor beépülését a sejtekbe.

Majd miután megszületik a babával együtt a méhlepény is, nincs több inzulin elleni hatás, ezért sűrűbben lesz alacsony az újdonsült anyuka vércukorszintje. Ennek a tünete lehet a hajnali izzadás, az ájulásérzet. A szoptatás alatti hajhullást is szinte minden kismama megtapasztalja, és ennek a hátterében is hormonális változások állnak.

A babavárás hónapjaiban rendkívül magas volt az ösztrogénszint az anyai szervezetben, és ennek köszönhetően dús lett a hajkorona. Kevesebb hajszál hullott ki. Szülés után viszont nem termelődik a petefészekben sem ösztrogén, sem progeszteron. Ellenben a mellékvesekéreg termel férfi nemi hormonokat és kortikoszteroidokat, amelyek miatt átmenetileg férfi nemi hormon túlsúly keletkezik az anyai szervezetben, és ezt-egyelőre- nem tudják kompenzálni a női nemi hormonok, ezért léphet fel a szülés utáni időszakban látványos hajveszteség.

A szülés utáni hónapokban zajló hormonális változások valóban komolyan kihatnak testre-lélekre egyaránt, de ezek átmeneti jellegű, múlandó tünetek. Legkésőbb a szoptatás befejezésével minden visszatér a régi kerékvágásba.

Témánkhoz Prof. Török Miklós szülész-nőgyógyász, osztályvezető főorvos (Állami Egészségügyi Központ, Budapest) segítségét kértük.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: HáziPatika.com