Terhesség

Mi az az FSH (follikulus stimuláló hormon)?

A follikulus stimuláló hormon (FSH) egy, az agyban termelődő hormonok közül. Leggyakrabban meddőségi kivizsgálás során mérik az FSH szintjét.
2016. Augusztus 15.

Mi az az FSH?

Ez a hormon nőkben és férfiakban egyaránt jelen van, és az ivarsejtek érési folyamatában játszik szerepet. Nőknél más hormonnal együtt a női ciklus szabályozásában van szerepe, férfiaknál pedig a spermiumok érésére hat.

Férfiak esetében, ha alacsony a spermiumszám, akkor ennek oki felderítéséhez szokták vizsgálni. Ha felmerül a petefészkek vagy a herék elváltozása, akkor szintén az FSH szintjének mérése következik.

Nőknél a meddőségi kivizsgálás során, illetve szabálytalan női ciklus okának felderítésekor van jelentősége az FSH-szint-mérésnek, leginkább a menstruációs ciklus 2.-4. napján nézik az FSH szintjét.

A női nemi ciklus során két hormon szabadul fel, amelyek szükségesek az ovulációhoz: az egyik a follikulus stimuláló hormon (FSH), amely segíti a tüszők növekedését, fejlődését. A másik hormon a sárgatest-serkentő hormon vagy luteinizáló hormon (LH), a tüsző repedését segíti elő, mely során az érett petesejt kiszabadul – ezt nevezzük ovulációnak.

Meddőség esetében, ha a hormonrendszer zavara miatt nem jön létre a peteérés, akkor ezeknek a hormonoknak a segítségével segíthető elő az ovuláció.

Az alacsony FSH-szint a fogamzásgátló tabletta szedésével állhat összefüggésbe nők esetében, míg férfiaknál és nőknél egyaránt az agyalapi mirigy vagy a hipotalamusz működési zavarának következménye lehet.

Emelkedett follikulus stimuláló hormon szintet több dolog is okozhat. Nőknél policisztás ovárium szindróma, gyógyszerek szedése, a petefészek fejlődési rendellenessége, vagy daganatos megbetegedése.

Férfiakban az FSH-szint emelkedésének okai lehetnek a herék fejlődési rendellenessége vagy a here rosszindulatú daganatos megbetegedése.

Gyermekek esetében is beszélhetünk FSH szint eltérésekről: a serdülőkor előtt mért magas FSH értékek korai pubertást jeleznek. Ez kialakulhat jóindulatú elváltozások miatt, de komolyabb betegség is állhat a háttérben, ezért ilyen esetben mindenképpen kivizsgálás indokolt.

Alacsony FSH értékek és elhúzódó pubertás okai lehetnek hormonális zavarok, táplálkozási betegségek, genetikai rendellenességek vagy daganatos betegségek is.

Kapcsolódó cikkeink hormonok témában: