Terhesség

A hormonkezelés veszélyei

Bár hormonkezelés során több készítményt alkalmaznak egyszerre, a káros hatásokat mégsem lehet csak az egyik vagy másik szerre fogni, hanem összességében kell beszélni a terápia lehetséges veszélyeiről.
2010. Augusztus 13.

Petefészek-túlstimulálási szindróma

A tüszőérést elősegítő kezelés során alkalmazott hormonkészítmények hatására ritka esetben petefészek-túlstimulálási szindróma alakulhat ki, amely során a szervezet túlzott mértékben reagál a hormonokra, és ennek következtében a vártnál több tüsző kezd megnagyobbodni. Ez pedig a többszörös terhesség kockázatát növeli.

A hormonok hatására a petefészek jelentősen megnagyobbodik, ezt azonban meg kell különböztetni az egyszerű petefészek-megnagyobbodástól. A petefészek-túlstimulálási szindróma egy tünetegyüttes, melynek különböző súlyossági fokai lehetnek, és súlyosabb következményekkel is járhat. A szindróma egyik mérhető jele a túlzottan magas ösztrogénszint. A hormonkezelések alatt épp emiatt figyelik rendszeresen ultrahanggal a fejlődő tüsző vagy tüszők méretét, számát, valamint vérvizsgálattal ellenőrzik az ösztrogén mennyiségét.

A szindróma egyik jellemző tünete a hasi fájdalom, haspuffadás, amely a megnagyobbodott petefészek miatt alakul ki. A másik nagy tünetcsoport amiatt jön létre, mert a folyadék kilép az érpályából, és a testüregekben halmozódik fel. A folyadék felhalmozódhat a hasüregben, a mellüregben, esetleg a szívburokban, ekkor nehézlégzést, egyéb légzési elégtelenséget okozó kórképeket, testtömeg-növekedést, a vérmennyiség csökkenését, a vér besűrűsödését, a vizelet mennyiségének csökkenését, elektrolit-egyensúly zavarokat, valamint vérrögképződést okozhat.

A petefészek-túlstimulálási szindróma gyorsan, pár nap alatt súlyos, orvosi beavatkozást igénylő esetté válhat. Különösen hCG kezelést követően, és a kezelés után 7-10 nappal a legerősebb, ezért a pácienst legalább két hétig megfigyelik.

Ha mégis bekövetkezne a túlstimulálás, abbahagyják a hormonkezelést, és javasolják a páciensnek, hogy kerülje a házaséletet, vagy gondoskodjon megfelelő mechanikus védekezésről a teherbeesés elkerülése végett. Ez azért fontos, mert nagy a többes terhesség előfordulásának valószínűsége. Ráadásul terhesség bekövetkezése esetén a petefészek túlstimulálási szindróma súlyosabb és elhúzódóbb lehet. Nagyobb valószínűséggel fordul elő policisztás petefészek betegség esetén.

Többes terhesség

A mesterséges megtermékenyítés leggyakoribb szövődménye a többes terhesség. Ez jó hír lehet azok számára, akik már régóta szeretnének kisbabát, azonban nagyon veszélyes állapotot idézhet elő. A többes terhesség, különösen, ha sokszoros, anyai rendellenességeket okozhat, valamint szüléskor komplikációkhoz vezethet. Ha túl sok embrió fogan meg, akkor rontják egymás túlélési esélyeit, és nő a koraszülés kockázata is. Ilyen esetben lehetőség van arra, hogy egy vagy több embriót eltávolítsanak, és ezzel a többi esélyét javítsák. Hogy hány embriót tartanak meg, az teljes mértékben a szülők döntése, és arra is lehetőség van, hogy a többi embriót lefagyasszák egy esetleges későbbi beültetés céljából.

In vitro megtermékenyítés

Terhességi veszteség

A mesterséges megtermékenyítési eljárások során létrejövő terhesség esetén nagyobb a valószínűsége a vetélésnek vagy az abortusznak, mintha spontán fogant volna meg az embrió.

Méhen kívüli terhesség

A mesterséges megtermékenyítés kismértékben növeli a méhen kívüli terhesség veszélyét is. Ráadásul akiknek a kórtörténetében méhkürt-rendellenesség szerepel, szintén nagyobb a méhen kívüli terhesség veszélye.

A nemi szer­vek daga­natos megbetegedései

A terméketlenség miatt különböző gyógyszeres kezeléseken átesett nőknél elméletileg megnőhet mind a jó-, mind a rosszindulatú hormonfüggő daganatok előfordulási gyakorisága a petefészekben és az egyéb ivarszervekben. Bizonyítani ilyen összefüggést eddig csak a nagyon sokáig klomifen kezelést kapott pácienseknél lehetett. A kockázatfokozódás valószínűleg az átmenetileg magas hormonszintek miatt alakul ki.

Születési rendellenességek

Mesterséges megtermékenyítési eljárások alkalmazása során a veleszületett fejlődési rendellenességek kockázata magasabb lehet, mint spontán fogamzás esetén. Ennek feltételezett okai a többszörös terhességek és a szülők tulajdonságaiban lévő eltérések, mint például a kor vagy a spermium jellemzői.

Vérrögképződés

Azon nők esetében, akik súlyosan elhízottak, saját vagy családjuk kórtörténetében vérrögképződés, vagy vérrögképződési hajlam előfordult, a hormonkezelés alatt fokozott veszélynek vannak kitéve vérrögképződés szempontjából. Ugyanis a kezelés során a női nemi hormonok megnövekvő szintje a vér enyhe besűrűsödését okozhatja, ami elősegíti a vérrögképződést. A kezelések megkezdése előtt mérlegelni kell ezt a kockázatot is, valamint azt, hogy maga a terhesség is növeli a vérrögképződés veszélyét.

Bár sokan szeretnének kisbabát, azt mégis célszerű alaposan megfontolni azokat a veszélyeket, amelyeket a kezelés okozhat, mert megfelelő óvatossággal vagy kiegészítő terápiával kivédhetők, mielőtt súlyosabb károsodást okoznának.

Forrás: HáziPatika.com