Baba

Így segítenek a hormonok a szülővé válásban

Az újszülötteknek édesanyjuk és édesapjuk gondoskodó figyelmére van szükségük. Szerencsére még a hormonok is segítik abban a szülőket, hogy a kötődés az első pillanattól kialakuljon, illetve, hogy meg tudjanak felelni a baba igényeinek.
2019. December 08.
Így segítenek a hormonok a szülővé válásban Forrás: iStock

Hormonális változások a nőknél

Miután a pici megszületett, a terhesség alatti fontos szerepet játszó hormonok, mint a progeszteron és az ösztrogén szintje csökkenni kezd a nők szervezetében. A helyükbe lép a rendkívüli energiákat megmozgató oxitocin és dopamin, hétköznapi nyelven a szeretethormon és a boldogsághormon. Az újszülött érintése, a bőrötök találkozása és a szoptatás is mind-mind hozzásegítenek ezen hormonok felszabadulásához. 

A tejtermelő hormonként is ismert prolaktin szintje továbbra is magas marad. A prolaktin stimulálja a szervezetet a tápanyagban gazdag kolosztrum, majd két-három nap elteltével a nagyobb mennyiségű tej előállítására. Amikor a csecsemő szopizik, az agyalapi mirigyben további prolaktin és oxitocin szabadul fel, így az anya szervezete mindig annyi tejet termel, amennyire a picinek szüksége van.

Ha az anyuka nem szoptat, a prolaktin szintje két vagy három hét alatt a terhesség előtti normális szintre csökken. Az oxitocintól azonban ekkor sem kell búcsút venni. Miközben táplálod a picit, érintkezzetek, lehetőleg bőr a bőrrel, tarts szemkontaktust, énekelj neki vagy beszélgess vele. A méhen belüli időből megismeri a hangodat, és ez megnyugtatja őt.

Ezek a hormonok az anyai ösztönöket és a kötődést is segítik, de támogatnak abban is, hogy az első, kihívásokkal teli napokon meg tudj birkózni a csecsemő gondozásával, és gördülékenyebben vedd az esetleges akadályokat, mint például az alváshiány.

Néhány nappal a szülés után kissé lecseng ez a nagy hormonrobbanás, ráadásul a várandósság alatt termelt hormonok lecsökkenéséhez is alkalmazkodnia kell a szervezetnek. Ebben az időszakban jellemző a rendkívüli fáradtság, az érzelmi hullámzások, a kötelességek és a felelősség miatti félelmek eluralkodása. Ez mindössze pár napig tart, és teljesen normális az újdonsült édesanyáknál, illetve fontos tudni, hogy egészen más jelenség, mint a szülés utáni depresszió.

Az oxitocin azért ezekben a napokban is segíthet, így ösztönözzük is bátran a termelődését azzal, hogy minél többet szeretgetjük a picit, ha lehetőség van rá, tápláljuk úgy, hogy a bőrünk érintkezhessen a bőrével, beszéljünk hozzá, olvassunk neki, vagy vessük be a babamasszázst. Ezek hatására nő az oxitocin termelődése, ami segíthet az esetleges aggodalmak, félelmek enyhítésében, és mivel téged is nyugtat, a babára is ugyanilyen hatással lesz. 

A hormonok és az ösztönök is azt erősítik az anyában, hogy mindent megtegyen a piciért, de azt soha ne felejtsd el, hogy nem kell és nem is lehet tökéletes anyának lenni. Engedd el a görcsösséget, ha “elég jó anya” vagy, hosszú távon sokkal több előnye lesz ebből a kisbabádnak. 

Hormonális változások a férfiaknál 

A hormonális változások az apukákat sem kerülik el. Ha a szokásosnál érzelmesebbnek érzik magukat a gyermek születése után, az teljesen normális. Abban az esetben különösen igaz ez, ha lehetősége van kivenni az apaszabadságot, így több időt tud tölteni a családdal. Kutatások szerint ez egyébként kifejezetten ideális helyzet, az anyuka is sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, de a baba fejlődésére is jó hatással van, ha az apa is foglalkozik vele már a kezdetektől.

Kimutatták, hogy a baba születése után a férfiakban csökken a tesztoszteron szintje, amivel párhuzamosan nő az oxitocin termelődése. Utóbbit már az is beindítja, ha az apuka látja a párját, ahogy együtt van a babával, vagy éppen szoptatja a picit. A magasabb oxitocin szint érzékenyebbé teszi a férfiakat, de segít abban is, hogy ráhangolódjon a partnere és a baba igényeire. Ha az újszülött azt érzi, hogy megértik és kielégítik az igényeit, kutatások szerint gyorsabban fejlődik az agya.

Az apára a kötődés és a későbbi szoros kapcsolat miatt, a babára a fejlődése miatt, az anyára pedig a lelki egyensúly miatt kifejezetten jó hatással van, ha az apuka már az elején segít a baba körüli teendőkben. A pelenkacsere például jó lehetőség a szemkontaktusra, az érintésre, a simogatásra. Az sem rossz, ha az apa és a baba egy kevés időt kettesben is eltöltenek, így az apa sokkal magabiztosabbá válhat a pici ellátását illetően, és a kapcsolat is erősödik. Az a fizikai kontaktus, amikor a bőr a bőrrel érintkezik, az apa-baba kapcsolatban is nagyon fontos. 

Ha nem indul be rögtön a folyamat

Néhány szülő esetében a baba érkezését követő hormonális hullám nem vezet automatikusan az ösztönök, a kötődés, a védelmező szeretet felszínre töréséhez. Sok más tényező is befolyásolhatja azt, hogyan érzi magát a szülői szerepben az újdonsült anyuka vagy apuka, és hogyan alakul a kötődése a babához:

– Előfordulhat, hogy időre van szükség egy olyan szülési tapasztalat után, amelyben idegesség, szorongás és fájdalom vegyült.

– Az új szereppel járó felelősségvállalás kezdetben stresszes lehet. Ez pedig megnehezíti, hogy az anya ki tudjon kapcsolni, elengedje magát, és élvezni tudja a kellemes hormonális hatásokat.

– A szülővé válás feltéphet régi sebeket, emlékeket az anya vagy az apa saját gyermekkorából.

– Ha már van egy másik gyermek, akkor természetes lehet az az aggodalom, hogy az új baba érkezése hogyan változtatja meg a családot, illetve az idősebb gyermek hogyan fogadja a kistestvér érkezését.

Ilyen esetben se legyél türelmetlen, hagyj magadnak időt beleszeretni a kisbabádba. Fontos viszont, hogy ha az aggodalmaid, szorongásaid egyre nőnek ahelyett, hogy elmaradnának, és még hetekkel a szülés után is megmaradnak, beszélj az orvosoddal, aki a szükséges segítséget és támogatást meg tudja adni ebben a helyzetben.

Forrás: babycentre.co.uk