Baba

20 módszer, hogy szorosabb legyen a kötelék közöttetek

Minél szorosabb a kötelék közötted és a kisbabád között, annál jobb esélyekkel indulhat majd a pici az életben: nemcsak a szociális kapcsolataira, de az egészségére és a kognitív fejlődésére is csodálatos hatással lehet az erős kötődés!
2019. Március 17.
Így lesz szorosabb a kapcsolatod a babáddal!

Ez a kapcsolat a legtöbb szülőnél ösztönös, de előfordulhat, hogy valakinél egy kicsit lassabban alakul ki, mint másoknál – valójában az is teljesen normális, hogy az első időszakban nem nagyon tudunk mit kezdeni az aprósággal. Szerencsére, nincs “tökéletes” módszer a kötődés megerősítésére. A legfontosabb, hogy élvezzétek egymás társaságát, örömet leljetek az együtt töltött időben, és ti, a szülei kellő érzékenységgel reagáljatok a jelzéseire. Következzen néhány apróság, ami biztosan segíthet abban, hogy szorosabbá váljon a kapcsolat közöttetek!

1. Nézz a szemébe etetés közben! Ebből a szempontból mindegy, hogy szoptatásról vagy cumisüveges táplálásról van szó. Ha magadhoz öleled, a szemébe nézel, megerősítheted a közöttetek lévő köteléket.

2. Masszírozd meg! Az óvatos, simogató mozdulatokkal végzett babamasszázs nemcsak rendkívül kellemes a babának, de akár a hasfájását is enyhítheted vele.

3. Nézzetek együtt a tükörbe! Lehet, hogy még nem érti a tükröződés koncepcióját vagy nem ismeri meg magát, de biztosan szórakoztató lesz neki, ha nézegetheti magát és persze téged. Nyugodtan mókázhatsz is a tükörbe: fújd fel az arcod vagy nyújtsd ki a nyelved!

4. Törődj a pároddal! Furán hangzik, de a kisbabáddal való kapcsolatnak is jót tesz, ha kedves és gondoskodó vagy a pároddal. Hiszen így a kicsi is az első pillanattól látja, milyen is egy szereteten alapuló kapcsolat.

5. Ne görcsölj a fejlődésen! Rendkívül csábító lehet állandóan az internetet vagy a könyveket bújni, és ellenőrizgetni, mikor hogyan kellene fejlődnie a gyermekednek. Ez azonban hosszú távon inkább káros. Minden kisbaba máshogy fejlődik, és azzal, hogy állandóan a jövőt várod, lemaradsz a jelen legszebb pillanatairól!

6. Bújjatok össze! Nemcsak a szülés után fontos a bőrkontaktus, a későbbi hónapokban is nagy szerepe lehet abban, hogy összebújtok. Ez ráadásul a kicsi légzését, szívverését is segíthet szabályozni.

7. Válaszolj a sírására! Különösen az első három hónapban lehet kiemelkedően fontos, hogy a lehető leggyorsabban reagálj arra, amikor sír. Ha mindig ott vagy és megnyugtatod, megtanul bízni benned és a világban. Nyugi, biztosan nem fogod elkényeztetni!

8. Ringasd és engedd, hogy a karodban aludjon! Nem kell azonnal leraknod a kiságyába a babát, ha elaludt. Ringasd, dédelgesd amíg csak jólesik, hidd el, nagyon hamar elmúlnak majd ezek a meghitt pillanatok.

9. Aludj te is, amikor ő alszik! Hogyan javíthat az alvás a kötődésen? Minél kipihentebb vagy, annál jobban tudsz “teljesíteni”, annál kevesebb a stressz, és annál türelmesebben tudsz eleget tenni a baba “kívánságainak”.

10. Vezess babanaplót! Bármennyire is hosszúnak és kimerítőnek tűnnek a napok, a kisbabád első éve villámgyorsan elmúlik. Érdemes minél több emléket, mérföldkövet, eseményt megörökíteni egy babanaplóban. 

12. Ajándékozd meg plüssjátékokkal! Rendkívül szórakoztató lehet végignézni, mikor a kisbabád megismerkedik a plüssjátékokkal. A különböző színek és textúrák ráadásul a szellemi fejlődését is segítik.

13. Olvassatok mesekönyvet! Soha nincs elég korán a meseolvasáshoz, könyvnézegetéshez! Különösen szórakoztató lehet a kicsi számára, ha elváltoztatod a hangodat.

14. Lélegezz mélyeket! Stresszes helyzetben igyekezz megőrizni a nyugalmadat, még akkor is, ha legszívesebben a világból kiszaladnál az üvöltő gyerek mellől. Minél idegesebb vagy, annál nehezebb lesz megnyugtatnod a kisbabádat!

15. Ragaszkodj a napirendhez! Természetesen nem kell extra szigorúnak lenned, de a napirend neked és a babának is segítség lehet. A kicsik ugyanis szeretik az állandóságot és kiszámíthatóságot, ha tudják (legalább nagyjából) mi után mi következik, sokkal nyugodtabbak lesznek.

16. Mozduljatok ki! Neked és a kisbabának is jót tesz, ha időnként kiszabadultok a négy fal közül. A kicsinek jót tesznek az új ingerek (a szabad levegőről nem is beszélve), neked pedig az, hogy felnőttekkel is kommunikálhatsz.

17. Találj ki neki beceneveket! Nyugodtan szólítsd úgy a kicsit, ahogy csak jólesik – ráadásul a kedvenc becenevedet nem is kell elmondanod senkinek, a kettőtök titka maradhat. 

18. Legyenek közös dalaitok! Ne csak a gyerekdalokkal szórakoztasd a babát, a kedvenc slágereidet is bátran énekelheted neki! Egy idő után akár táncolhattok is.

19. Beszélgessetek! A babád az első pillanattól kezdve a bizalmasod lehet, aki egészen biztos, hogy feltétel nélkül szeret és elfogad téged. Használd ki ezt az időszakot, és mondd el neki, ami a szívedet nyomja. 

20. Ne görcsölj a házimunkán! Azt az időt, amit takarítással, vasalással vagy pakolással töltenél, akár a kisbabád dédelgetésére is fordíthatod. Persze, nem azt mondjuk, hogy ne foglalkozz az otthonoddal, csupán érdemes elgondolkozni azon, éppen mi is a fontosabb.

(Forrás: parents.com)

Ez is érdekelhet: