Baba

Rögtön elönt majd az anyai szeretet?

Valószínűleg mindenki hallott már az anya-baba közötti varázslatos, misztikus kötelékről. Vajon a megszületés után azonnal megérkezik ez az elsöprő érzelem?
2020. November 02.
Rögtön bele fogok szeretni a kisbabámba? (fotó: Getty Images)

Ha épp babát vársz, vagy friss anyuka vagy, akkor valószínűleg már sokszor hallottál az anya-baba varázslatos kötelékéről. Nincs semmi, ami fantasztikusabb lenne, mint az anya és a gyermeke közötti szeretet – szokták sokan párás szemmel mondogatni. És bár való igaz, hogy nincs is ennél szebb dolog, fontos tudni, hogy nem minden anya szeret bele a kisbabájába a megszületés követő pillanatban.

Katherine Stone, a szülés utáni depresszióval foglalkozó Postpartum Progress nevű nonprofit szervezetet vezetője leírta saját tapasztalatait azzal kapcsolatban, hogy hogy is volt ez a mindent elsöprő érzésnek a megjelenése nála.

“Túl nagy nyomás volt rajtam, hogy az anyaságnak meg kell változtatnia engem, és, hogy a babám iránt érzett szeretetem elsöprő erejű kell hogy legyen. Pedig nem egyik napról a másikra történt meg. Rendkívül nehéz beismernem, és könnyek gördülnek végig az arcomon, amikor ezt írom. Nem azért, mintha most sem érezném, hogy szeretem, hanem mert senki nem mondta nekem korábban, hogy ez az érzés nem feltétlenül jelentkezik azonnal. Azt hittem velem nincs rendben valami, nem szeretem eléggé a gyerekemet.”

Minden anya más

Az igazság az, hogy minden nő másképp éli meg a terhességet és az anyaságot is. Néhány nő valóban első látásra beleszeret az újszülöttjébe, mások pedig nem. Nincs rossz vagy helyes módja annak, hogy mikor érkezik az a nagy érzés, az utolsó dolog, amit egy frissen szült anyának éreznie kéne, az a bűntudat. A bűntudat, hogy nem kötődik eléggé a babához.Kémiai különbségek is lehetnek a nők között, amelyek azt is meghatározhatják, hogy milyen a kezdeti kötődés anya és baba között. Újabb kutatások az oxitocin, vagyis a szeretethormon hatásait vizsgálják, amelyek szerepet játszanak a vajúdásban, a szülésben, a szoptatásban. Az oxitocin alacsony szintje jellemző azokra a nőkre, akik depresszióban szenvednek vagy más mentális problémákkal küzdenek. És befolyásolják a babához való kötődést is.

Attól, hogy nem önt el egyből a végtelen anyai szeretet, még jó szülő vagy

Vannak, akiknél közvetlenül a baba megszületése után megérkezik a várva várt érzés, egyből jön a felkavaró, mély érzelem. De ez másoknál nem történik meg. Attól még, hogy nem érkezett meg a nagy érzés, még ugyanúgy gondját tudod viselni, és persze szereted is a babádat. Ne ess pánikba, adj magadnak időt. Magadra is figyelj. Ha hosszú időn át nehézségeid vannak a kötődéssel vagy egyéb tüneteid vannak (pl. ártanál magadnak vagy a babának), mindenképp beszélj az orvosoddal az érzéseidről, mert ez a szülés utáni depresszió jele is lehet, ami kezelhető.Forrás: verywellfamily.com