Baba

A babák szeretetének 13 jele

Honnan tudod, hogy a babád viszontszeret? Íme, néhány kedves és talán meglepő módja annak, ahogyan ezt kimutatják, az első hetektől kezdve egészen a kisgyermekkorig.
2021. Július 29.
A babák szeretetének 13 jele (fotó: Getty Images)

Azon tűnődsz, hogy “Szeret-e engem a babám?”. Legyünk őszinték: az újszülöttek nem adnak olyan egyértelmű visszajelzést, amire kétségbeesetten vágysz a fárasztó vajúdás és az álmatlan éjszakák után. De ahogy te és a babád megismerkedtek, elkezd kialakulni köztetek a kötelék.

“A kötődés egy folyamat” – mondja Debbie Laible, Ph.D., a Lehigh Egyetem pszichológiaprofesszora. Amikor gondoskodsz a babádról, ő napról napra jobban beléd szeret, és a maga módján köszönetet mond. Íme 13 jele annak, hogy a babád szeret téged.

Felismer téged

“Néhány héten belül a csecsemők felismerik a gondozójukat, és jobban kedvelik őt, mint más embereket” – mondja Alison Gopnik, Ph.D., a The Philosophical Baby című könyv szerzője és a Berkeley-i Kaliforniai Egyetem pszichológiaprofesszora. A babák az orrukat követik: egy kísérlet szerint a kisbaba felismeri az anya tejének illatát, ez az illat elég ahhoz, hogy a baba az anyukája felé forduljon, mert felismeri őt.

A kötődés kialakulását segíti, ha a baba sírásának szakértőjévé válsz. A kétségbeesett sírás általában éhséget jelent, a hirtelen sírás fájdalmat jelezhet, a panaszosabb sírások pedig kényelmetlenségre utalhatnak. Próbálgatással (és tévedéssel) fogsz rájönni, és végül olyan árnyalatokat is meg fogsz hallani, amelyekre nem is gondolnál. Minél jobban ismered a babád nyelvét, annál jobban tudod kielégíteni a szükségleteit.”Amikor egy csecsemő sír és a szülei reagálnak rá, megtanulja, hogy számíthat rájuk és hogy ő számít nekik” – mondja Linda Gilkerson, Ph.D., az Erikson Egyetem Irving B. Harris Csecsemőkutatási Programjának igazgatója. De ne aggódj, ha nem mindig sikerül azonnal reagálnod. “Nem kell tökéletesnek lenned” – mondja Dr. Gilkerson. Szerinte a kutatások azt mutatják, hogy a szülők csak az esetek 40 százalékában vannak tökéletes szinkronban a babájukkal. Sokkal fontosabb, hogy reagálj, amikor a babának szüksége van rád. “A baba megtanulja, hogy számíthatok anyára. Még ha egy kicsit sírni is fogok, ő elég hamar odaér hozzám” – mondja Dr. Gilkerson.

Csak téged néz

“Születésük után körülbelül egy hónappal a babák már reagálnak anyjuk arckifejezésére, és anélkül, hogy gondolkodnának rajta, az anyukák azonnal elkezdik ezt viszonozni” – mondja Dr. Gopnik. A mosolyokról, a jelentőségteljes pillantásokról, a szemérmes el- és visszanézésekről van szó. Ezek a bolondos játékok fontosak a baba kötődésének megszilárdításában – épp annyira, mint a fizikai szükségleteikre adott válaszaid.Körülbelül 4 hónapos korukban már képtelenek lesznek levenni rólad a szemüket. És ki hibáztatná őket? Ekkorra a baba már hozzászokott a kinti élethez. “A személyes interakció része annak, ahogy a babák megtanulják a pozitív adok-kapok viszonyát” – mondja Dr. Gilkerson. A gyermeked rájön, hogy egyetlen pillantással megmutathatja, mennyire örül, hogy a közeledben van – és hogy ezt az érzést érdemes megosztani, hiszen te is visszasugárzod ezt felé.

Mosolyog

Ismered azokat az embereket, akik azt mondják, hogy a baba korai mosolya csak önkéntelen reflex? Ne hallgass rájuk. A legújabb kutatások szerint a csecsemő mosolya sokkal többet jelent.

Az első igazi szociális mosoly 6 és 8 hetes kora között jelentkezik. A baba mosolyoghat, amikor meglátja az arcodat – vagy az apukája arcát, esetleg egy nagy testvérét. Kezdik összekapcsolni az arcodat a jó érzéssel. A kötődés elmélyül.

Átmeneti tárgyat választ

A csecsemők gyakran választanak egy kedvenc tárgyat, például egy plüssállatot vagy egy takarót, körülbelül 1 éves korukban. Dr. Gopnik szerint ezek az átmeneti tárgyak téged és a szeretetedet szimbolizálják, ami arra is magyarázatot ad, hogy miért keserednek el, ha ki akarod mosni a kedvenc plüssüket.Hagyd, hogy a gyermeked közel tartsa magához a szeretettárgyát olyan helyzetekben, amikor esetleg bizonytalannak érzi magát. Ne aggódj azon, hogy meddig lehet átmeneti tárgya a gyereknek, valószínűleg nem fogják szorongatni, amikor az esküvőjük napján az oltárhoz lépnek.

Szándékosan bámulnak tégedDr. Laible szerint a csecsemő már születésétől kezdve felismeri anyja hangját és illatát. A következő lépés az, hogy ezeket a hangokat és illatokat összekapcsolják valamivel, amit látnak. Ezért kezdik el tanulmányozni az arcodat, mintha megpróbálnák megjegyezni. Bizonyos értelemben ez így is van. Biztosra akarnak menni.

Puszilgat

Valamikor 1 éves kor körül a babák elkezdenek puszikat adni. Ez a lelkesedés azt mutatja, hogy odafigyelnek arra, hogyan mutatja ki anya a szeretetét, és ők is ezt akarják tenni, mondja Richard Gallagher, Ph.D.. A babák lelkesen tanulnak, ha a szeretetről van szó, és nincs senki, akin szívesebben gyakorolnák, mint anyán és apán.

Felemeli a karját

Sok baba már a kezdetektől fogva imádja, ha ölelik, de körülbelül 6 hónapba telik, mire meglesznek a fizikai és kognitív képességeik ahhoz, hogy kérjenek egy kis ölelést. Ez testbeszéddel fejezi ki, hogy mennyire bíznak már a szüleikben és mennyire imádják őket.

Eltávolodik, aztán visszaszalad

Ezt már akkor tapasztalni fogod, amikor a kisbabád kúszni kezd. “Te vagy a gyermeked meleg, meghitt, biztonságos bázisa. De a babák azt is gondolják, hogy “Én is tudok mászni! Ki akarok menni, és megnézni, mi van a világban!”- magyarázza Dr. Gopnik. Így is tesznek, egészen addig, amíg el nem bizonytalanodnak, és vissza nem akarnak térni a szüleik nyújtotta biztonságba.A felfedezés szabadsága – és aztán a biztonságos helyre való visszabújás – az oka ennek a cselekvésnek, ezért hagyd, hogy eltávolodjon, majd visszatérjen hozzád. Persze sok szülő számára ez nehezebb, mint ahogy hangzik.

Ugrál, rajong, amikor újra meglát

Az, ahogyan a babád viselkedik, amikor néhány óra – vagy néhány perc – után meglát téged, mindent elárul. És fordítva: keservesen sír, nekibúsul, amikor elmész. Ez a fejlődésük része, meg fogja tanulni, hogy mindig visszajössz, amikor megérti a tárgyállandóságot (akkor is létezel, amikor nem vagy a közelben, nem vagy látható). Ebben a korban a babák nagy érzelmeket mutatnak és élnek meg, így hatalmas szívfájdalom, ha elmész és óriási izgalom, amikor visszatérsz. Egy dolog egyértelmű: szeret téged.

Utánoz téged

Mindegy, hogy mit csinálsz, menőnek tart téged, utánozza a viselkedésed, a tevékenységed.

Mint minden ember – a felnőtteket is beleértve – a kicsik is azokat az embereket utánozzák, akiket a legjobban szeretnek, mondja Dr. Laible.

Hozzád szalad, ha fáj valamije

Az a tény, hogy a gyermeked hozzád fordul vigasztalásért azt jelenti, hogy szeret és szüksége van rád. Persze azt is észreveheted, hogy még a kisebb balesetek is nagy drámát okozhatnak, ha a szülő a közelben van. Igen, lehet egy figyelemfelhívás, de a gyermeked tényleg jobban érzi magát, ha bizonyítékot kap arra, hogy te is ugyanúgy szereted, mint ő téged.

Csak akkor rosszalkodik, amikor veled van

Melyik szülő nem hallotta még, hogy “Egy angyal volt!”, amikor elhozta a kisgyereket barátoktól, oviból vagy a nagyitól, majd percekkel később egyenesen ördögi viselkedésnek volt tanúja? A kisgyermekek boldogan tesztelik a határokat – de leggyakrabban azokkal az emberekkel, akiket szeretnek és akikben megbíznak. Nem éppen ez a legmelegebb módja annak, hogy a gyermeked kifejezze, hogy szeret téged, de pontosan ezt teszi.”Onnan tudhatod, hogy minden rendben, hogy idegen környezetben viselkedik, de a kirohanásait neked tartogatja” – mondja Elizabeth Short, a Case Western Reserve University pszichológiaprofesszora. “Tudja, hogy biztonságban van, viselkedhet bárhogyan, és te akkor is szeretni fogod őt”.

Elkeseredik, amikor elmész

Az első születésnap körül kezdődik, és gyakran 3 éves korig tart. “A szeparációs szorongás annak a jele, hogy tudja, hogy az a személy, akit szeret, különbözik a többiektől, és kezd kialakulni a tárgyállandóság – annak megértése, hogy az emberek és a dolgok nem tűnnek el abban a pillanatban, ahogy eltűnnek a szemünk elől” – mondja Dr. Gilkerson. Nyugtasd meg olyan mondatokkal, mint például “Tudom, hogy hiányozni fogok, de az óvó néni nagyon fog vigyázni rád, és visszajövök érted”.(Cikk forrása: parents.com)