Kisgyerek

10 mondat, amellyel minden nap elmondhatod a gyermekednek, hogy szereted

Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy gyermekeink érzik a szeretetünket? A következő mondatokkal is elmondhatjuk ezt nekik.
2020. Március 10.
10 mondat, amellyel minden nap elmondhatod a gyermekednek, hogy szereted (Fotó: Getty Images)

“Örülök, hogy látlak.”

Nem mindig egyszerű nem morcosan kezdeni a napot reggel, főleg ha a gyerekek túl korán felébrednek, azonban fontos, hogy tudják, boldog vagy, hogy ott lehetsz velük, gondoskodhatsz róluk, minden egyes nap.

“Ölelés!”

Talán elég minden nap csak öt perccel korábbra beállítani az ébresztőórát reggelente, hogy be lehessen iktatni egy kis ölelés időt, mikor felébreszted a gyermekedet, vagy vasárnaponként beiktatni családilag némi összebújást, ölelést. Bármelyik is működjön nálad a legjobban, célszerű időt szánni erre akkor is, amikor a gyermeked már idősebb. Vannak gyermekek, akik több fizikai kontaktust igényelnek, ezért mindenképpen tartsd szem előtt a kicsik igényeit.

“Szeretem, hogy olyan nagylelkű vagy!”

A Montessori-képzés egyik legfontosabb része megtanulni, hogyan ismerjük el a pozitív tulajdonságokat. Ez a stratégia kifejezetten jól működhet olyan gyerekeknél, akik keresik a negatív figyelmet. Kapd el őket, amikor valami jót csinálnak, teljesen mindegy, mennyire apróság az, és hangsúlyozd ki nekik, milyen jót tettek. A gyereked folyton elveszi a játékot a kisebb testvérétől, majd azon kapod, hogy éppen megosztja vele a kedvenc könyvét? Tudasd vele, hogy minden láttál. Mondj neki valami olyasmit, hogy “Szeretem, mikor ilyen nagylelkű vagy a kishúgoddal. Igazán jó ember vagy.”

Ezektől a kicsik tudni fogják, hogy te jó embernek látod őket, és ez a saját magukról kialakított képüket is formálja. Bármiben megláthatjuk a jó tulajdonságokat. Például egyedül kötötte be  a cipőjét? “Nahát, szeretem mennyire önálló vagy!” Elpakolja a játékait, anélkül hogy rászóltál volna? “Nahát, milyen lelkiismeretes vagy!” Keressük az alkalmakat, amikor tartalmasan bókolhatunk nekik, és ez kifejezetten jó hatással lesz rájuk.

“Szeretnéd tudni az egyik kedvenc dolgomat veled kapcsolatban?”

Főként, ha egynél több gyereked van, fontos lehet kihangsúlyozni, hogy azért szereted őket, akik, egyedileg. Minél specifikusabb a bók, annál jobban fogják értékelni. Az “olyan jó fiú vagy” nem jelent annyit, mint például a “szeretem, hogy vigyázol a dolgaidra.”

“Gyere, ülj ide mellém.”

Néha a szeretet megnyilvánulhat nagy ölelésekben és kedves szavakban, néha azonban a csendben együtt töltött pillanatok számítanak. Főként a fiatalabb gyerekeknek, amikor még nem egyértelmű a szeretetnyelvük, azonban az együtt töltött minőségi idő mindenkinek ugyanolyan fontos. Ezt szülőként könnyű teherként megélni, és azt gondolni, hogy a minőségi időnek valami különlegesnek kell lennie, valami különleges helyen, ám sokszor ez olyan egyszerű, mint néhány együtt eltöltött perc a kanapé kényelmében.

“Van valami, amiről szeretnél beszélgetni?”

Ezt célszerű gyakran megkérdezni a csemetéktől, még akkor is, ha nem feltétlenül állnak elő valamilyen eget rengető témával. A legfontosabb az, hogy érezzék, figyelsz rájuk, meghallgatod őket. Aztán lehetséges, hogy egy nap előállnak egy olyan válasszal, ami igazi kis betekintést enged a szívükbe, de ha ez nem is történik meg, az számít igazán, hogy tudják, bármiről beszélhetnek veled, és mindig szakítasz rájuk időt.

“Te adod a legjobb öleléseket.”

Nagy a különbség aközött, hogy “szeretnél egy ölelést?” és “te adod a legjobb öleléseket.” Tudasd a gyermekeiddel, hogy nem csak azért öleled meg őket, mert ők szeretnék, hanem azért is, mert te is szeretnéd, és mert értékeled a ragaszkodásukat.

“Megkaptad az üzenetemet?”

Nem feltétlenül kell, hogy mindennapos legyen, de apró üzeneteket írni a gyerekeidnek azt mutatja  a számukra, hogy gondolsz rájuk. Lehet az az uzsonnás dobozukban, vagy bárhol, még akkor is sokat jelent majd a számukra, ha még nem tudják elolvasni.

“Mit szeretnél csinálni együtt?”

Hagyd meg a gyerekednek a szabadságot, hogy eldöntse, mit csináljatok együtt, mikor minőségi időt töltötök. Még akkor is, ha csak harminc percről van szó, úgy fogja érezni, hogy úgy akarsz vele időt tölteni, ahogy azt ő szeretné. Ha érdeklődést mutatsz a gyermekeid hobbija iránt, még akkor is, ha amúgy nem annyira érdekel, igazán kifizetődik, hiszen nagyon sok mindent megtudhatsz a csemetéid érzéseiről és gondolkodásáról csak azzal, hogy nézed őket játszani.

“Szeretlek téged, bármi történjen is!”

Könnyű azt mutatni a gyerekeknek, hogy szereted őket, amikor éppen elbűvölőek és mókásak, de egy kicsit nehezebb, amikor bajba kerülnek az iskolában vagy éppen kiabálnak veled. De ilyenkor is tudasd velük, hogy feltétel nélkül szereted őket. A nap végén meg kell találnod a módot arra, hogyan mutasd ki a szereteted, természetes módon. Próbálgasd a módszereket, és idővel azt is meg tudod majd mondani, a gyermekeidnek mi válik be. Te talán ölelős típus vagy, de ők nem annyira, te talán nem vagy oda a bókokért, de ők alig várják a szép szavakat. Ez mind rendben van. Azzal, hogy tudatosítod magadban, hogyan mutatod ki a szereteted, segítesz magadnak is, hogy meglásd, a gyermeked valóban érzi-e a szeretetet, amit mutatsz irányába.

A cikk forrása: mother.ly