Gyerek

Így mutasd ki, hogy szereted a gyermeked

Hihetetlen mély érzések kötnek minket a gyerekeinkhez. Minden egyes cselekedtünk, döntésünk azért olyan, amilyen, mert szeretjük őket. A lehetőségeinkhez mérten ki is mutatjuk feléjük, de a nagy kérdés az: mennyit éreznek ebből?
2016. December 02.

Így mutasd ki, hogy szereted a gyermeked

Gary Chapman és Ross Campbell Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolva című könyvében azt vázolja fel, hogy a nevelésben minden a szülők és a gyerek közötti szeretetkapcsolaton múlik. Ahhoz, hogy gyermekünk egészségesen fejlődjön, elengedhetetlenül fontos, hogy kielégítsük érzelmi szükségleteit, azaz érezze szeretetünket és elfogadásunkat.

Minden gyermek más azonban és minden gyermeket máshogy tudunk feltölteni. Chapman és Campbell elmélete szerint az öt szeretetnyelv (a testi érintés, az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás és a szívességek) helyes alkalmazásában rejlik a siker kulcsa.

Ha például gyermekünk szeretetnyelve a testi érintés, öleljük meg gyakran, fogjuk a kezét séta közben, üljünk hozzá szorosan közel, vagy ültessünk gyakran az ölünkbe. Ha viszont inkább az elismerő szavak hatásosak nála, ne fukarkodjunk azokkal sem, adjunk neki egy kedves becenevet, mondjuk neki gyakran, hogy szeretjük, büszkék vagyunk rá és dicsérjük meg rendszeresen.

Abban az esetben, ha a inkább minőségi idő kategóriájába esik gyermekünk szeretetnyelve, olvassunk együtt sokat vele, főzzünk együtt és hagyjuk néha, hogy ő döntse el, mit csináljunk közösen. Ha inkább az ajándékozás kategóriája segít leginkább szeretetünket megértetni gyermekünkkel, adjunk házi készítésű, egyedi és személyre szabott ajándékokat.

Cikkünk Gary Chapman és Ross Campbell Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolva című könyve alapján készült.

További cikkek a szeretet kimutatásáról: