Kisgyerek

A kisgyerekek szeretetnyelve

A kisgyerekeknek sajátos szeretetnyelvük van, sokszor nem szavakkal, hanem más, különös módon fejezik ki a szeretetüket.
2017. Március 01.

A kisgyerekek szeretetnyelve nagyon sokszínű

Senki sem olyan fontos egy kisgyermek életében, mint anya és apa. Attól érzik magukat biztonságban, ha tudják, hogy azok, akiket szeretnek, ott vannak mindig velük. De hogyan mutatják ezt ki? A parents.com 9 különös módot is talált rá.

Amikor a kisgyereked megosztja veled, milyen új, csodálatos felfedezéseket tett, azzal kimutatja, mennyire szeret téged és mennyire bízik benned. Ha egész nap üldöz téged, ha egy ragacsos nyalókával lep meg, akkor is ezt jelzi. Milyen különös módon tudják még kifejezni a szeretetüket? Olvass tovább!

1. Húzza az időt

Ugye mindig akkor húzza az időt, amikor nagyon sietnél valahová? Már egy fél órája sétáltok ugyanazon a 200 méteren, mert a kisgyermeked folyton észrevesz valami nagyon érdekeset? Először egy hangyához, majd egy fadarabhoz hajol le a földre és húz magával téged is büszkén mosolyogva?

A kisgyerekek a pillanatnak élnek, nincs értelme számukra az időnek. Abban a percben, ott, veled semmi nem volt neki fontosabb, mint az, hogy együtt vizsgáljátok meg azt a hangyát vagy a fadarabot. Úgyhogy készülj fel arra, hogy kisgyermekkel eljutni bárhová is, igazi kihívás lesz. Mert ő ott, akkor veled akar lenni. Mert szeret téged, ezért bármit meg fog tenni, hogy meghosszabbítsa az együtt töltött időt.

2. Fogócskázni akar

Vidáman szalad el előled, élvezi a függetlenségét, de csak akkor, ha tudja, követni fogod. Először szabadon elszalad, de aztán megáll és elgondolkodik: “tudnom kell, hogy itt van-e még anya”. Egy kisgyermek akkor merészkedik ki szívesen a nagyvilágba, ha tudja, te ott leszel, ha szüksége lesz rád. Mert te vagy neki a legfontosabb ember.

3. Magával cipeli a kedvenc kisállatait, babáit

A legtöbb kisgyerek szívesen visz magával egy kedvenc plüssállatot, babát vagy takarót, ha megy valahová. Ezek a tárgyak téged képviselnek, főleg, ha te nem vagy ott, ahová megy. Azt akarja, hogy mindig vele legyél. Engedd neki, hogy legyen ilyen kedvenc tárgya, amit mindenhová magával cipelhet, mert ez ad neki biztonságot. Sokszor a felnőttek is a pénztárcájukban hordják szeretteik fotóit vagy egyéb kedves emlékeket.

4. Játszik az étellel

Sokszor tűnik úgy, hogy a gyermeked többet fogdossa, nyomkodja, dobálja az ételt, mint eszi. Ezért ha azt látod, hogy a gyermeked kedves mosollyal az arcán a feje felé emeli az ételt, és nem akarod, hogy az rajtad landoljon, gyorsan lépj közbe. Az étel egy felfedezésre és kísérletezésre váró izgalmas dolog a kisgyermek számára, ezt az örömöt szeretné veled is megosztani. Ha szétdobálja a padlón a kukoricapelyhet, majd vidáman odahív, hogy te is lásd, mit alkotott, azzal csak azt szeretné, ha te is olyan boldog lennél, mint ő.

5. Hozzád bújik

Amikor már úgy érzed, nem bírod tovább a hisztit, és az ellenkezést, a kisgyermeked odabújik az öledbe és a válladra hatja a fejét. Felnéz rád, csillog a szeme és kedvesen mosolyog. Akármennyire is próbálkoznak az önállósággal, szükségük van arra, hogy feltankoljanak a szeretetből anya vagy apa ölelő karjaiban. Neki ott a legkényelmesebb, ott érzi a legjobban magát, így mondja ki szavak nélkül, hogy “szeretlek”.

6. Hangosan üdvözöl, amikor hazaérsz

Léptél már be úgy az ajtón, hogy a gyermeked a karjaidba szalad és hangosan, sikítva üdvözöl? Ekkora örömöt vált ki belőle, hogy végre otthon vagy. Ha elmész otthonról, majd később hazatérsz, a gyermeked bizalmát építed ki, mert megtanulja, hogy mindig visszamész hozzá. Ha hangosan, ujjongva üdvözöl ilyenkor, az annak a jele, hogy nagyon szeret.

7. Meglep téged egy ragacsos nyalókával

A kisgyerekek nem osztozkodnak. Kivéve, ha nagyon szeretnek valakit. Egy finom nyalóka boldoggá teszi őt, s ha ezt megosztja veled, az azt jelenti, meg akarja osztani veled a boldogságát, mert annyira szeret téged. Úgyhogy fogadd csak el tőle a félig már megevett, ragacsos nyalókát, mert ez egy nagyon önzetlen dolog a részéről.

8. Rajzol neked

A gyerekek imádnak vonalakat, pontokat, irkafirkákat rajzolni, ragasztóval, csillámporral, festékkel alkotni. Amikor rajzolni hív vagy neked adja a legújabb ragacsos, össze-vissza firkált alkotását, az annak a jele, hogy meg akarja veled osztani a kreativitását, boldogságát és sikerét. Ezek a rajzok szívből jövőek és egy olyan ember számára készültek, akit nagyon szeret és akikre alkotás közben is sokat gondolt. Még ha csak egy ragacsos, csillogós paca is a végtermék egy papíron, fogadd sok szeretettel, mert ő is úgy készítette neked.

9. Szereti a rituálékat

A kisgyerekek szeretik a napi rutint, a következetességet, a rituálékat: ugyanazt a könyvet olvasni minden este, ugyanazt a pizsamát viselni, ugyanoda helyezni a plüss állatokat. Szeretik, ha minden este ugyanúgy zajlik, és ha te nem is vagy ott, a rutin akkor is téged képvisel majd, ezért valószínűleg ragaszkodni fog hozzá a távollétedben is. A rutin biztonságot ad neki, ugyanúgy, ahogyan te magad is biztonságot, és szeretetet jelentesz neki.

Kapcsolódó cikkeink: