Kisgyerek

A kisgyerekek szeretetnyelve – 7 egyértelmű jel, hogy szeret téged

Lehet, hogy a szavaival még nem tudja kifejezni a kisgyereked, hogy mennyire szeret, de számos jelét tudja adni. Ilyenek a következők is.
2022. November 06.
anya kisgyerekkel
A kisgyerekek szeretetének 7 biztos jele.

A gyerekek szeretetnyelve nem bonyolult, és a babád, a kisgyermeked is rengeteg módon ki tudja fejezni nonverbálisan, hogy érzi a gondoskodásodat, a szeretetedet, és ő is nagyon szeret téged. Melyek ezek a jelek a kisgyerekeknél?

A kisgyerekek szeretetének 7 jele

Ölelgetés és puszik. Nagyjából 15 hónapos koruktól a kisgyerekek meglepetésszerűen elkezdik fizikailag megmutatni, hogy mennyire szeretik a szüleiket. Ilyenkor számíts a rengeteg ölelésre és a kedves puszikra.

A te reakciódat figyeli. Egy kisgyermek számára a világ még igazán összezavaró és meglepő hely lehet, és ahhoz, hogy jobban megértse, a te reakciódat fogja figyelni. Szeret és megbízik a véleményedben. Már nagyjából 9 hónapos kora körül láthatod, hogy téged, a te reakciódat figyeli megnyugtatásképpen.

A viselkedésedet másolja. Megpróbál kinyitni egy ajtót a játékkulcsaival, „megigazítja” a haját a tükörben, ahogy te is… Az utánzás a kisgyermek hízelgésének legőszintébb formája, amit nagyon ügyesen csinálnak.

Kapcsolódik veled. A csecsemőkorban elkezdődött oda-vissza válaszolás, kommunikáció sokkal kifinomultabb lesz kisgyermekkorra. A gyermeked szeretne válaszolni a kérdéseidre, figyeli mit csinálsz, a reakcióidat, és a maga módján szeretné kifejezni az ő elképzeléseit is. Ezt a jelenséget szociális-érzelmi kölcsönösségnek nevezik, és a kisgyerek ragaszkodásának és bizalmának a jele.

Te vagy a biztonsági pontja. Egy új környezetben láthatod, hogy a kisgyermek felváltva felfedezi a helyet, majd visszafut hozzád, az öledbe bújik, esetleg megnyugtatást keresve visszanéz rád a felfedezése közben. Ez a bizalma és a ragaszkodása biztos jele.

Hozzád fordul menedékért. Sétáltok a parkban, amikor a kisgyermeked megijed valamitől, egy hangtól, vagy egy arra szaladó kutyától. Felemeli a karjait, hogy jelezze, hogy szeretné, ha felvennéd, és közel tartanád magadhoz. Ez teljesen természetesnek tűnik, de egyben egy aranyos és biztos jele is a kisgyermek bizalmának és szeretetének.

Nálad keres vigasztalást. Ha eleseik, kinyújtja a kezét, hogy puszit adj neki, vagy amikor sír, odaszalad hozzád, hogy ölelgesd meg. Tudja, hogy számíthat rád, arra, hogy megvigasztalod, és bízik benned, hogy ott leszel a számára.

Forrás: babycenter.com

Nyitókép forrása: Getty Images