Baba

Az ölelés, dédelgetés csodákra képes

Nincs is jobb dolog annál, mintha a puha és illatos kisbabádat magadhoz öleled! Sőt, ez nem csak a lelkednek tesz jót, az ölelésnek ugyanis számos pozitív egészségi hatása van a babára és rád nézve is. Miért mondhatjuk, hogy az ölelés csodákra képes?
2018. December 25.
A babára és a mamára is pozitívan hat az ölelgetés, dédelgetés

Megváltoztatja a DNS-t

Azzal sok szülő tisztában van, hogy a baba számára nagyon fontos az érintés, ám a British Columbiai Egyetem kutatói szerint ennek még jelentősebb hatása van, mint korábban hittük: az ölelgetés ugyanis képes arra, hogy megváltoztassa a baba DNS-ét, méghozzá pozitív irányba. A kutatás során 94 csecsemőt vizsgáltak – szüleiknek naplót kellett vezetniük gyermekük étkezési, illetve alvási szokásairól, és arról, milyen gyakran ölelgetik, dédelgetik őket.

A szakértők kimutatták, hogy a kevésbé dédelgetett babák csecsemőként is sokkal stresszesebbek, sírósabbak, évekkel később pedig sejtjeik molekuláris vizsgálata azt mutatja, hogy valós korukhoz képest fejletlenebbek, továbbá lassabb esetükben az epigenetikus fejlődés. Az ölelés tehát a fejlődésére is pozitívan hat!

Hatással van a szociális-érzelmi fejlődésre is

Az érintés az egyik legfontosabb dolog, amit egy kisbabának adhatunk, és ezt a Columbusi Gyermekkórház kutatása is alátámasztja: a szakemberek 125 újszülöttet – köztük koraszülötteket is – vizsgáltak, és arra jutottak, hogy azok a babák, akik több ölelgetést, érintést, kaptak a szüleiktől, sokkal jobban reagáltak szüleik jelenlétére, mint azok a csecsemők, akiknek kevesebb dédelgetés jutott.

A kutatók szerint a gyakori szeretgetés pozitív hatással van a szociális-érzelmi kapcsolatokért felelős agyi területek fejlődésére. A Notre Dame Egyetem pszichológus kutatói pedig arra jutottak egy 600 fős vizsgálat során, hogy azok a felnőttek, akiket többet ölelgettek kisbabaként, később kevésbé váltak szorongóvá, és jobb mentális egészségnek örvendtek. A kutatást végző szakemberek szerint éppen ezért helytelen a feltevés, miszerint “elrontjuk” a gyereket, ha mindig felvesszük és megöleljük, amikor sír.

Jobb reakciót adnak stresszre

Egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet arra az egészségügyi intézmények is, hogy az újszülöttek számára az ölelés, az érintés az egyik legfontosabb dolog, amit a kezdeti időszakban az édesanyától kaphatnak. Ez a fajta kontaktus ugyanis azonnali pozitív hatással lehet a kisbabára, megnyugtatja, csökkenti a kortizol (stresszhormon) szintjét, segíti a jobb alvást és a szoptatási rutin kialakítását is. Az azonnali hatás mellett a gyakori ölelés hosszú távon is segíthet abban, hogy jobban reagáljon valaki a stresszre, és könnyebben megnyugodjon, ha valamitől idegessé válik.

Segíti az agyi fejlődést

Az ölelés fizikailag is melegséget, biztonságot ad a csecsemő számára, amelynek köszönhetően azt érezheti, hogy szeretik őt, és törődnek vele. Több kutatás is foglalkozik azzal, hogy a gyerekek agyi és érzelmi fejlődésének az egyik alapfeltétele a szoros kapcsolat egy őket szerető, róluk gondoskodó felnőttel. Hogy már csecsemőkorban megkaphassák ezt, annak a legjobb módja az ölelgetés, dédelgetés.

Az édesanyára is pozitívan hat

Az ölelés nem csak a babában, hanem az anyában is erősíti a kötődést, és emellett más pozitívuma is van rá nézve. Azt, hogy a kisbaba ölelgetése hihetetlenül megnyugtató lehet az édesanya számára is, egy, a Psychology Frontiers című folyóiratban megjelent kutatás is alátámasztotta. Ha a baba dédelgetése, ölelgetése közben az édesanya belélegzi a kicsi illatát, arra az agya jutalmazási központja reagál, és dopamin szabadul fel a szervezetében. Így azzal, ha megölelgeted és megszaglászod a kisbabádat, magadat is boldoggá teszed, nem csak őt!

Kapcsolódó írásaink: