Baba

Ezért lesz boldogabb felnőtt, akit sokat szeretgettek

Tudományosan is alátámasztást nyert, hogy a sok ölelés boldog felnőttet eredményez.
2018. November 11.
Ezért lesz boldogabb felnőtt, akit sokat szeretgettek

Az elmúlt évtizedben végzett kutatások a gyerekkorban kapott szeretet, valamint a felnőttkori egészség és boldogság kapcsolatát vizsgálták.

A Child Trends nevű vezető amerikai nonprofit kutató szervezet szerint a kisgyerekkorban megtapasztalt meleg, szeretetteljes szülői magatartás élethosszig tartó pozitív hatással van a gyermekekre. Ez leginkább magasabb önbizalomban, jobb tanulmányi eredményekben és szülő-gyermek kommunikációban, valamint kevesebb pszichológiai és viselkedésbeli problémában mutatkozik meg. Ezzel szemben a szeretetteli megnyilvánulásokat nélkülöző környezetben felnevelkedő gyerekek kevésbé hisznek önmagukban és antiszociálisabbnak, agresszívebbnek, ellenségesebbnek érzik magukat.

A 2010-es Duke University Medical School által végzett kutatás, melyben 500 embert vizsgáltak csecsemőkoruktól 30 éves korukig, arra az eredményre jutott, hogy azok a kisbabák, akiket gyengéden és sokat szeretgetett az édesanyjuk, sokkal boldogabb, alkalmazkodóbb és kevésbé szorongó felnőttek lettek. A kutatók úgy vélik, az oxitocin nevű hormon felelős a jelenségért. Ez akkor termelődik, mikor valaki szeretetet és törődést érez. A szoros szülői kapocs pedig valószínűleg növeli ennek a termelődését.

Egy másik 2013-as Kaliforniai Egyetemről és egy 2015-ös Notre Dame-i Egyetemről származó tanulmány is hasonló eredményeket hozott. A szeretetben nem részesülő gyerekek azonban felnőttként egészségi, érzelmi, valamint mentális problémákkal küszködtek.

Emellett a kutatók a bőr-bőr kontaktus és a babamasszázs hatásait is vizsgálták. Mindkettő esetében nagyon pozitívak voltak az eredmények. Az ezekben részesülő csecsemők egytől egyig kevesebbet sírtak, többet aludtak és az agyuk is gyorsabban fejlődött. Felnőttként pedig kevésbé voltak idegesek olyan helyzetekben, mint pl. az egyetemi vizsgák vagy egy kórházi kezelés.

Íme néhány tipp, hogyan lehetsz te is gondoskodóbb és mutathatod ki jobban a szeretetedet:

1. Érintsd, ringasd, simogasd

A baba születésének pillanatától mindig mutasd ki a szereteted érintések, ölelések, puszik formájában. Hidd el, így soha nem lehet egy gyereket sem elkényeztetni, csak és kizárólag jót teszel vele!

2. Maradj játékos

Ahogy cseperedik a gyermeked, ne veszítsd a játékosságodból. Bohóckodjatok időnként, táncoljátok körbe a nappalit, vagy játszatok csikizős játékot.

3. Legyen az ölelés a mindennapjaitok része

Napjában többször is öleld meg a gyermeked! Például mikor reggel elbúcsúztok az oviban, iskolában, ugyanígy, amikor hazaértek, vagy mikor elmentek aludni. Ne maradozzanak el ezek az ölelések az idő előrehaladtával sem.

4. Fegyelmezés közben is mutasd ki a szereteted

Miután elmondtad a gyerekednek, hogy mit nem csinált helyesen, öleld át, hogy tudja, habár nem értesz egyet a viselkedésével, attól még ugyanúgy szereted. Ha a testvérek megütik egymást, menj oda hozzájuk és öleld meg őket. Mutasd meg és mondd el nekik, hogy az ölelés mennyivel jobb érzés a verekedésnél.

Természetesen figyelj rá, hogy azért ne fojtsd meg szegény gyereket a túlzott szeretet megnyilvánulásaiddal. Tiszteld az egyéni befogadási képességeiket és tudd, hogy ebben lesznek változások életkortól függően.

(Cikk forrása: mother.ly)

Kapcsolódó cikkeink: