Baba

Az ölelés DNS szinten hat

Azt eddig is tudtuk, hogy a dajkálás jó hatással van az újszülöttekre, ezért is gyakorolja annyi szülő a bőr-bőr kontaktust a kezdeti időszakban.
2017. December 13.
Az ölelés DNS szinten hat

A British Columbia Egyetem új kutatásából azonban kiderült, hogy sokkal mélyebb hatása van az ölelésnek a kicsikre, mint azt eddig hittük.

A kutatás kimutatta, hogy az ölelésnek és a dajkálásnak molekuláris szinten hosszú távú hatása van, évekre előre. A dédelgetés gyakorlatilag megváltoztatja a babák génjeit.

A kutatók 94 öthetes újszülöttet követtek figyelemmel, és megkérték a szüleiket, hogy vezessenek naplót a babák evési, alvási, sírási szokásairól, illetve arról, hogy mennyi testi kontaktus történt nap mint nap a szülők és a babák között. Négy és fél évvel később DNS mintát vettek a gyerekektől.

A kevesebbet dédelgetett babák sírósabbak

Kimutatták, hogy azok a babák, akiket kevesebbet dédelgettek vagy vettek fel, csecsemőként is sokkal sírósabbak, a sejteikben mért molekuláris adatok alapján pedig a korukhoz képest “fejletlenebbek” voltak. “A lassabb epigenetikus fejlődés a gyerekeknél kedvezőtlenebb általános fejlődési folyamatot eredményezhet” – mondta Michael Kobor a British Columbia Egyetem professzora.

Azok a gyerekek, akik kevesebb testi kontaktusban részesültek kisbaba korukban, alacsonyabb volt az “epigenetikus koruk” négy és fél évesen is.

“Tervezzük, hogy folytatjuk a kutatást és azt is megnézzük, hogy ez a “biológiai éretlenség” vajon hatással van-e a gyerekek egészségére, különös tekintettel a pszichológiai fejlődésükre” – mondta Sarah Moore, a kutatás vezetője. “Amennyiben a további vizsgálatok is alátámasszák a kezdeti eredményeket, úgy még nagyobb figyelmet fog kapni a fizikai kontaktus fontosságának a hangsúlyozása, különösen a sírósabb babák esetében.”

Addig is azonban, a szülőknek sosem szabadna azon aggódniuk, hogy “túlszeretik” a gyereküket, ugyanis mindez nemcsak a kicsik sejtjeire, de az agyukra is hatással van. Az Ohio-i Nationwide Gyermekkórház kutatása szerint ugyanis, ha a szülők (vagy gondozók) már a kezdetek kezdetén rendszeresen kimutatják szeretetüket a baba felé, annak maradandó hatása van arra, hogy a kicsi agya, később hogyan reagál majd a gyengéd érintésre. Szóval kedves anyukák, ölelésre fel!

Kapcsolódó cikkeink ölelés, testkontaktus témában:

(Cikk forrása itt.)