Baba

Ennyi ölelésre van szükségük naponta a gyerekeknek

Szülőként tudjuk, hogy a csecsemők, a kisgyerekek szeretik az ölelést, és még az idősebb gyerekeknek is szükségük van arra, hogy szüleik rendszeresen megöleljék őket. Amit azonban sokan nem tudnak, az az, hogy konkrét és tudományos előnyei is vannak annak, ha a gyerekeket ölelgetjük.
2022. December 09.
Anya fia ölelkezek a konyhában
Kép: Getty Images

Virginia Satir író és családterapeuta egyszer azt írta: “Napi négy ölelésre van szükségünk a túléléshez. Napi nyolc ölelésre van szükségünk a szinten tartáshoz és napi 12 ölelésre van szükségünk a növekedéshez. Tanulmányok megállapították, hogy a szülői melegség fontos előnyökkel jár a gyerekek számára, és összefüggésbe hozható a tanulmányi sikerekkel és a jobb önszabályozási képességgel.

A Frontiers in Psychiatry című szaklapban megjelent 2020-as tanulmány szerint a szülői melegség a gyermekeket egész életük során rugalmasabbá teszi. Szülőként a melegség, a szeretet kifejezésének egyik legjobb módja az ölelés. Az ölelés a szeretet és a ragaszkodás szimbóluma.

Ha ölelésről van szó, nincs határ

Az igazság az, hogy nincs meghatározott mennyiségű ölelés, nincs mágikus szám, amire egy gyermeknek szüksége van a boldoguláshoz. Mindannyian mások vagyunk, kinek kevesebb, kinek több ölelésre van szüksége.

Az ölelésnek, érintésnek számos pozitív hatása van, kezdve a megszületés utáni bőr-bőr kontaktus előnyeitől (pl. hőmérsékletszabályozás), az oxitocin felszabadulásán át, a konfliktusok oldásáig. Az ölelések általában véve fontosak az emberek számára, de a gyermekek számára különösen. A gyerekek számára az ölelés ugyanolyan szerves része az életnek, mint az étel, a víz vagy a menedék.

A Developmental Cognitive Neuroscience című szaklapban 2019-ben megjelent áttekintés megállapította, hogy a kora gyermekkori gyakori ölelés, érintés erőteljes, pozitív hatással van a fejlődésre, a tanulásra, a kötődésre és a szociális képességekre is.

A gyerekek agyfejlődésére nagy hatással van a környezetük és a hozzájuk közel álló emberek. A szülővel való kapcsolat az érintés és az ölelés által érzelmi hatásokkal járhat. Ennek egyik összetevője a ko-regulációnak nevezett pszichológiai kifejezés, amikor az egyik test tükörneuronok segítségével “szinkronizálódik” egy másik ember testével. “Ha egy nyugodt és biztonságos felnőtt van egy bajba jutott gyermekkel, a gyermek agya elkezdi megtanulni, hogyan kell megnyugodni és az érzelmeket egészséges módon kezelni. De mint minden máshoz, ehhez az együtt szabályozott élményhez is következetes ismétlésre van szükség, hogy az agyuk megtanulja, hogyan kell ezt önállóan csinálni” – mondta Robyn Rausch terapeuta, a verywellfamily.com-nak.

A gyermekek számára a kapcsolat és az együtt szabályozás ereje mellett az ölelésnek neurológiai előnyei is vannak. Nevezetesen, az ölelés oxitocint szabadít fel a gyermekeknél, és elnyomja a kortizolt, azaz a stresszhormont. Az oxitocin fokozza a hangulatot, elősegíti a nyugalom érzését, és biztonságérzetet ad.

“A gyakori oxitocinélmények lehetővé teszik az agy számára, hogy biztonságban érezze magát, elősegítve ezzel az új dolgok megtanulására, pozitív döntések meghozatalára és a szociális készségek fejlesztésére való képességét” – mondja Rausch. “Más szóval, minél több oxitocint kap az agy a fejlődés során, annál egészségesebb és erősebb lesz.”

És bár a napi ölelésszámnak nincs felső határa,  Rausch emlékeztet arra, hogy az érzékszervi problémákkal, szenzorossággal küzdő gyerekek nem biztos, hogy annyi ölelést szeretnének, mint a neurotipikus gyerekek, és ezt mindenképpen tiszteletben kell tartani. Az érzékszervi kihívásokkal küzdő gyerekeknek ugyanis az ölelés önmagában is túl sok lehet, vagy túl szoros, esetleg váratlan és így ijesztő, szóval, ölelgessük a gyereket, de közben azért figyeljük, hogy neki milyen szükségletei vannak.