Család

Ilyen csodás hatása van a sok ölelésnek az életre

Az, ha magadhoz öleled a gyermekedet, amellett, hogy mindkettőtöknek szeretetteli és békés érzés, igazán pozitív hatással is lehet a gyermek fejlődésére. De milyen előnyei lehetnek a simogatásnak, dédelgetésnek az életre?
2022. Augusztus 30.
oleles_simogatas_hatasai_1200_633

Örömünkben, boldogságunkban megölelünk másokat, de akkor is, ha szomorúak vagyunk, vagy éppen mi magunk vigasztalnánk meg valakit. Az ölelés, simogatás már a babák esetében is az egyik legalapvetőbb megnyugtató dolog. Amellett, hogy az ölelés jó érzéssel tölt el bennünket, bizonyítottan egészségesebbé és boldogabbá is tesz.

Milyen előnyei, pozitív hatásai vannak a tudomány szerint?

Hozzájárul az agyfejlődéshez

Az emberi érintés elengedhetetlen az agy növekedéséhez, fejlődéséhez. A kisgyerekeknek különféle szenzoros (érzékszervi) stimulációkra van szüksége a fejlődéshez. A bőrrel való érintkezés, a fizikai érintés, mint például az ölelések, a simogatás az egészséges agyfejlődéshez és testi fejlődéshez is elengedhetetlen.

Készítettek egy kutatást kelet-európai árvaházakban, amelyekben gyakran naponta 22-23 órát töltöttek a babák a kiságyaikban, és csak minimális emberi interakcióban volt részük, a rutinszerű ellátásuk során. Ezek a gyerekek később gyakran szembesültek olyan problémákkal, mint a kognitív fejlődési zavarok és a motoros készségek késleltetett fejlődése. Egy, a Genetic Psychology Monographs című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azoknak az intézményekben nevelkedő babák, akik 10 héten át további 20 percnyi tapintási stimulációt (érintést) kaptak ölelésként, magasabb volt a fejlődési értékelésük eredménye, mint azoknak, akik nem kaptak öleléseket.

Továbbá azt is megállapították, hogy nem minden ölelés képes olyan pozitív stimulációt nyújtani, amelyre szüksége van a fiatal agynak a fejlődéshez – csak a gondoskodó, gyengéd öleléseknek volt ilyen hatása.

A növekedést is segíti

Nemcsak az agyi, hanem a testi növekedéshez is elengedhetetlen a fizikai stimuláció, az érintés. Az orvosok azt találták, hogy amikor a gyerekeket megfosztják a fizikai érintkezéstől, a testük növekedése megáll, a normális tápanyagbevitel ellenére is.

Ennek a hátterében egyrészt az állhat, hogy az ölelés, simogatás beindítja az oxitocin, más néven a szeretethormon felszabadulását, amely a növekedést is serkenti. A tanulmányok szerint az ölelés azonnal növeli az oxitocin szintjét. Ha az oxitocin megemelkedik, számos növekedési hormon, például az inzulinszerű növekedési faktor-I (IGF-1) és az idegi növekedési faktor (NGF) is megemelkedik.

Az egészségre is pozitív hatással van

Az ölelésnek számos egészségügyi előnye van a babáknál. Az ölelés javíthatja az egészségünket, és segíthet a gyógyulásunkat. A megnövekedett oxitocinszint erősítheti az immunrendszert azáltal, hogy csökkenti a pajzsmirigyhormonok plazmaszintjét, és csökkenti a gyulladást, ami gyorsabb sebgyógyulást eredményezhet.

Egy kutatás szerint a fájdalom csökkentésében is segíthet az ölelés, az érintés. Egy tanulmány során fibromyalgiában szenvedő páciensek kaptak hat terápiás érinti kezelést, amelyek a bőr enyhe érintésével jártak. A kutatás résztvevői az életminőségük növekedéséről és a fájdalom csökkenéséről számoltak be.

Ellenállóbbá tesz

Az ölelés a pszichés ellenállóképességre, a rezilienciára is pozitívan hat. A stresszes gyermek megölelése nem egyszerűen az érzelmi szabályozást segíti, hanem azt is, hogy megtapasztalja, hogyan lehet szabályozni az érzelmeket. Ez kulcsfontosságú élettapasztalat ahhoz, hogy ő maga is önszabályozási képességeket tanuljon, és fejlessze az ellenállóképességét. Az ölelés segít ellenállóbbá válni amiatt is, mert csökkenti az ellentétek, konfliktusok negatív hatását.

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói 14 egymást követő napon kérdeztek meg 404 embert a nézeteltéréseikről, konfliktusaikról, és az ölelésekről. Azt találták, hogy amikor konfliktusnak voltak kitéve, azok, akiket többet öleltek, kevésbé voltak stresszesek, idegesek.

További kutatások szerint az érintés képes csökkenteni az alacsony önértékelésű embereknél a szorongást.

Segíti a másokkal való kommunikációt

Az emberi kommunikáció leginkább a verbális kommunikáción keresztül, illetve a mimika, az arckifejezések által történik. Azonban az érintés is egy fontos módja lehet ennek.

A tudósok úgy találták, hogy egy idegen képes volt az érzelmek széles skáláját – többek között haragot, félelmet, undort, szeretetet, hálát, boldogságot, szomorúságot és együttérzést – kifejezni egy másik személy felé azáltal, hogy megérintette a teste különböző pontjait.

Az ölelés pedig egy nagyon kommunikatív és megnyugtató érintési forma.

Erősíti a kötődést

Az ölelések növelik a bizalmat, a bizalom pedig elengedhetetlen az erős kapcsolatok kialakításához. Az oxitocin segít csökkenteni a félelmet, a kockázatvállalás és a másokba vetett bizalom növelésével, a kapcsolatok javítása érdekében. Emellett a gyermek kötődési biztonságát is növeli, ami biztonságos kötődést és jobb szülő-gyermek kötődést is eredményez.

Érdemes tehát minden nap gyakorolni az ölelést, hiszen számtalan pozitív hatása van!

Források: parentingforbrain.com, healthline.com

Forrás: Gyerekszoba.hu