Baba

Ezért olyan jó megölelni a gyermekedet a tudomány szerint

Megölelni a gyermekünket csodálatos érzés - ezzel tisztában vagyunk a tudomány nélkül is. De azon túl, mennyire kellemes az ölelés, még jótékony hatással is van a testi-lelki egészségre.
2021. Február 18.
Ezért olyan jó megölelni a gyermekedet a tudomány szerint (Fotó: Getty Images)

A Huffpost.com összegyűjtött néhány tudományos okot arra, miért olyan jótékony az ölelés, minden korosztály számára.

A szülői ölelés segít megnyugodni

Egy 2020-ban készült tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, mi történik a babák pulzusával, ha valaki tartja és átöleli őket. Amikor ez a valaki egy számukra ismeretlen volt, a pulzusuk kissé lelassult, amikor pedig a szüleik tartották és ölelték meg, a babák pulzusa még inkább lecsökkent. Az ölelések kulcsfontosságúak a szülők és a gyerekek közötti kötődésben, és azonnal mérhető fiziológiai változást okoznak a gyerekeknél.

Shona Morales coach és pszichoterapeuta beszélt a “háromlégzéses ölelés” módszeréről is, amely során át kell ölelni egymást, és egyszerre be- és kilélegezni háromszor. Ez a megnyugtató technika segíthet az indulatok enyhítésében is.

A génekre is hatással lehet?

Egy érdekes 2017-es előtanulmány azt találta, hogy a babák, akiket ölelgettek, megváltoztatták az epigenomjukat a rendszert, amely alapvetően ellenőrzi a hozzáférést a szervezet génjeihez, és megmondja az emberi genomnak, mit kell tennie.

A kutatók 100 babát vizsgáltak, akiket csecsemőként különböző mértékben ölelgettek, és azt találták, hogy akiket életükben minél korábbi időtől kezdve és minél jobban megölelgettek, DNS-ükben több mint négy évvel később mérhetők voltak epigenetikai változások. Ezzel szemben, akiket kevesebbet tartottak,  azok úgynevezett “epigenetikus életkora” alacsonyabb volt, mint amire a szakértők egyébként számítottak – idézi a portál a tanulmányról megjelenésekor kiadott közleményt. Ez a különbség az epigenetikus életkor és a tényleges életkor között rosszabb egészségi állapottal hozható összefüggésbe.

Az ölelések oxitocint szabadítanak fel

Az oxitocint szeretethormonnak is nevezik, amelynek döntő szerepe van a szülő és a gyermek közötti kötelék megerősítésében. A tanulmányok szerint az ölelések, a puszik és a simogatások jó hatással vannak az egészségre az oxitocin felszabadulásának köszönhetően. Ennek az előnyei például a jobb alvás, támogatja a szív egészségét és csökkenti a stresszt. Ezeket az előnyöket pedig mind a gyerekek, mind a szülők tapasztalhatják.

A gyermek agyára is hatással vannak az ölelések

Egy 2017-ben készült kisebb tanulmány során koraszülött babák neurológiai eredményeit vizsgálták, és azt találták, hogy a gyengéd érintés stimulálta az agyukat és befolyásolta azt is, később mennyire váltak befogadóvá a szeretetre. (Ezért lehet egyre fontosabb a kenguru módszer a világ számos újszülött intenzív osztályán).

“Tudjuk, hogy az érintés, a fizikai érintés, a figyelem és az ölelések mennyire fontosak születésünk pillanatától, mind az idegrendszer szabályozásában, mind az agy fejlődésében” – idézi a portál Emily Mudd, a Clevelandi Klinika Gyermekkórház kutatójának bejegyzését a klinika oldaláról. “A születés pillanatától beszélhetünk a kenguru módszerről, és a bőr-bőr kontaktus fontosságáról, ami valójában gyermekkorban is folytatódik.”

Segíti csökkenteni a félelmet

Az ölelés nagyban hozzájárulhat, hogy az elme megnyugtatásához, még ha kimondottan abban nem is tud segíteni, hogy a világban zajló nagyobb dolgok megoldódjanak. Tanulmányok azt feltételezik, hogy a fizikai érintés segíthet az ember egzisztenciális félelmeinek enyhíteni – ez pedig megmagyarázhatja, az előtanulmány miért utal arra, hogy a csecsemőként sokszor megölelt gyermekek miért lehetnek kevésbé stresszesek felnőttként.