Baba

Szülés után: az aranyóra fázisai

Az aranyóra a baba megszületését követő első néhány óra. A kisbaba ebben az első pár órában érkezik meg a kinti világba, adaptálódik a környezetéhez. Nagyon fontos órák ezek mind a baba, mind az anya számára.
2021. Január 31.

Az aranyóra nagyon fontos a kisbaba számára, mert megszületése után ebben a néhány órában adaptálódik a kinti környezethez: a légzése, a keringése és a hőháztartása alkalmazkodik a kinti világhoz. De nemcsak a babának, hanem az anyának is nagyon fontosak ezek az első órák, a kisbabával való ismerkedés, ráhangolódás és a baba viselkedése váltja ki az anyai gondoskodást. Ez egy nagyon szépen felépített evolúciós rendszer ami mindenkinél működik, csak hagyni kéne a folyamatot és a benne szereplőket, hogy működni tudjon. A hazai protokoll is kimondja, hogy támogatni kell az aranyórát, az újszülöttet a lehető leghamarabb az anya mellkasára, hasára kell tenni, hogy létre jöhessen a bőr-bőr kontaktus.

Ha bőr-bőr kontaktusba kerül az anya és a baba, akkor a baba jellegzetes viselkedésmintát mutat. Egyértelműen megfigyelhető 9 fázis, amelyen a kisbabák ebben az aranyórában (az első 1-2 órában) végig mennek. Ha senki és semmi nem zavarja meg ebben az alkalmazkodási folyamatban az anyát és a babát, akkor a lehető legjobb életkezdetet biztosíthatjuk a kisbabának. Lássuk, melyek ezek a fázisok.

1. sírás fázis

Megszületéskor vagy kicsit utána a kisbabák általában felsírnak. De az anya testére helyezve megnyugszanak.

2. relaxácós fázis (kb. az 1 percben)

A kisbaba rövid pihenőt tart, ilyenkor szájmozgás sincs.

3. ébredési fázis (3.perc)

A kisbaba felélénkül kinyitja a szemét, mozgatni kezdi a kezeit és a fejét, vállát.

4. aktivizálódás (8 percben)

A baba kinyitja a szemeit, fokozódó szájmozgásokat végez, gyakran néz az anyukájára. Kis éhség hangokat is hallathat.

5. pihenési fázisok

Az aktív időszakok között rövidebb-hosszabb időre a baba megpihen, akár el is alszik.

6. kúszás

A kúszási fázisban (kb. a 35. perctől) a baba élénk végtag mozgásokat végez, megközelíti a mellet, elsősorban a szaglására támaszkodva keresi a helyes irányt.

7. ismerkedés

A kisbaba nyalogatni kezdi a mellbimbót és a bimbóudvart. Eközben kezével masszírozza a mellet. Ennek hatására az anyánál oxitocin hormon szabadul fel, ami méhösszehúzódásokat okoz, és serkenti a tejfolyást. Ez a fázis nagyjából a 45. perctől van és 20 percig tart.

8. szopási fázis

A baba önállóan szopni kezd. Körülbelül 50 perc telik el, amíg a baba eljut a mellig és szopásig.

9. alvási fázis

A szopási fázis után a baba elégedetten mély álomba merül. Ez az alvási fázis kb. a megszületést követően 1,5-2 órával érkezik el.

Fontos, hogy ezek a fázisok csak abban az esetben figyelhetők meg, ha a bőrkontaktust semmi sem zavarja meg és nem szakítják félbe.

(Cikk forrása: szoptatasportal.hu, Másállapotot a szülészetben, Perinatus Alapítvány)