Baba

A bőrkontaktus pozitív hatásai

Hát soha nem teszed le azt a gyereket? Nem fogod elkapatni? Addig tanítsd meg magától lenyugodni, amíg nem késő! Ismerősek ezek a tanácsok? Szerencsére, nem kell követni őket. Íme néhány tudományos érv a bőrkontaktus mellett.
2017. Október 12.

Nemrég egy olyan tanulmány jelent meg az egyik gyermekgyógyászati magazinban, amely a bőrkontaktus hatását vizsgálta koraszülötteknél, ráadásul azt is, hogy milyen hatással volt a kutatásban résztvevő babákra 20 évvel később.

Azok az újszülöttek, akik megtapasztalhatták a bőrkontaktust, később magasabb IQ-val rendelkeztek, szignifikánsan nagyobb volt a szürkeállományuk, sőt magasabb bért kaptak a munkájukért, mint azok, akik nem élték át ezt az élményt. A több bőrkontaktussal felnövők kevésbé hajlamosak a hiperaktivitásra és agresszióra az iskolában, és kisebb eséllyel találtak iskolai hiányzásokat náluk a kutatók.

Habár ez a tanulmány kifejezetten a koraszülötteket vizsgálta, számos egyéb kutatás is hasonló eredményeket mutat az időben világra jött csecsemőknél. A Cochrane terhességi és szülési csoport kísérleti regiszterének egy 2012-es tanulmánya kimutatta, hogy az első pár napban bőrkontaktust átélő gyermekek jobb kardio-légzési stabilitást, magasabb szoptatási arányokat produkáltak és sokkal kevesebbet sírtak.

Egy régebbi, de ugyanolyan releváns gyermekgyógyászati vizsgálatból az is kiderült, hogy a babáknál hatalmas hatással van az elégedettségükre a bőrkontaktus, sőt gyakran a táplálkozásukat is befolyásolja. Akárcsak a hordozás, ami csökkenheti a kólikás tüneteket, amelyek csúcspontja 6 hetes korban van.

A kellemetlenebb, vagy fájdalmasabb orvosi eljárások alatt – mint például a kötelező oltások beadása, vagy csípőszűrés -, ha bőrkontaktust kap a pici, csökken a fájdalomérzete. Ezen kívül természetesen jelentős hatással van a baba szoptatására, és a táplálkozás módjától függetlenül, a baba kézben tartása elősegíti a kötődés kialakulását.

Dr. Raylene Phillips laktációs tanácsadó Newborn and Infant Nursing Reviews című folyóiratban megjelent cikke szerint a csecsemők az első néhány hónapban a kritikus fejlődési időszakban vannak, sok mindenük nem fejlődött még ki teljesen, ezért a gondoskodás ezen módja az optimális agyi fejlődés szempontjából kulcsfontosságú.

A lényeg, hogy számos kutatás rámutat arra, hogy a bőrkontaktus pozitív hatással van a gyerek egészségére és a fejlődésére. Szerencsére a legtöbb anyának elég erős az ösztöne és nincs szüksége semmilyen kutatásra, hogy tudja: az a figyelmeztetés, hogy “ne tartsd sokat ölben a csecsemőt, mert elkapatod”, teljes képtelenség.

(via)

Kapcsolódó cikkeink: