Baba

Mi az a kólika?

Minden szülő találkozott valamilyen formában a hasfájós sírással vagy ismer olyan szülőket, akiknek kólikás a babája.
2016. Június 03.

Az nem meglepő, ha egy kisbaba sír, de nagyjából 15-25%-uk sokkal többet és sokkal gyakrabban, mint mások. Amikor azonban az amúgy egészséges csecsemők minden előjel és ok nélkül – nem betegek, nem éhesek, nem szomjasak, nem kell őket tisztába tenni, nem fáradtak, nincs melegük, nem fáznak, stb. – viszont rendületlenül sírnak, azt a jelenséget a szakemberek kólikának nevezik.

Tulajdonképpen ez nem egy betegség, inkább egy állapot, legalábbis Dr. Harvey Karp szerint, aki témában egy könyvet és egy DVD-t is megjelentetett már. A kólika felismerése ráadásul közel sem egyértelmű mindenki számára, hisz annak eldöntése, hogy a pici mennyire sír sokat, meglehetősen szubjektív.

Dr Karp szerint leginkább a ringatás, ölbe vétel, hordozás válhat be

A gyermekorvosok általában a “hármak szabálya” módszert hívják segítségül a kólika diagnosztizálásakor. A sírások intenzitása általában a baba három hetes korában kezdődik, naponta legalább három órán át tart, heti több mint három napon jelentkezik, három héten át folyamatosan. A kólika folyamatának csúcsa a pici 6-8 hetes korában tetőzik és 3-4 hónap alatt csillapodik le.

A kólika nem annak a jele, hogy a gyermek beteg, vagy bármilyen hastájéki problémája lenne, annak ellenére, hogy úgy grimaszol, szorítja össze testét, tolja fel lábait, és ordít, amíg lila nem lesz az arca, arra utalna. A kólikás gyermekek ráadásul gyakrabban szelelnek és ez korábban arra a következtetésre vezette az orvosokat, hogy a tüneteket a bélgázok okozzák. Dr. Karp szerint pontosan az ellenkezője történik, a sírás közben lenyelt levegőtől puffad fel a gyermek.

Az elterelés is egy jó módszer lehet arra, hogy kiderítsük, valódi fájdalma van a babának, vagy kólikája. – A hasfájás nem múlik el, ha táncolsz, vagy bekapcsolod a hajszárítót, szóval ha a figyelemelterelés hatására a gyermek jobban lesz, nyilvánvaló, hogy nem puffadásról, vagy fájdalomról van szó – mondta a szakember.

Mi okozza a kólikát?

A kólika kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, mint ahogy azt is homály fedi, hogy miért jelentkezik valakinél, míg másoknál nem. Egyes szakvélemények szerint a baba fejlődésének természetes szakasza ez, míg mások úgy vélik, a kólikát a bélben lévő baktériumegyensúly felbomlása okozza.

Olyan teória is látott már napvilágot, miszerint a kólikát a melatonin és a szerotonin egyensúlyának felborulása okozza az agyban.

Mit tehet a kólika a családdal?

Ugyan magában az egészségre káros hatása nincs a kólikának, a család békéjét könnyen felboríthatja. A túlzott sírás a szoptatás feladásához vezethet az anyukánál, vagy ami még rosszabb, pusztán jószándékból gyógyszertúladagoláshoz, esetekben szülés utáni depresszióhoz és a baba rázásához. A kólika a szülők számára nagyon megviselő, de célszerű szem előtt tartani, hogy átmeneti állapot. A jó hír tehát az, hogy különösebben nincs miért aggódni, a gyermek kinövi, a rossz viszont, hogy addig gyakorlatilag nem sok mindent lehet tenni.

Kapcsolódó cikkeink: