Baba

Hasfájós baba-hogyan segíthetsz?

Nyűgös, vigasztalhatatlanul sír. Lábacskáit felhúzza, miközben a hasa feszes, puffadt. De mivel tudsz segíteni neki? Tippek hasfájós babához.
2016. December 10.

Hasfájós baba-hogyan segíthetsz?

A csecsemőkori kólika (görcsös hasfájás) sokszor túlmisztifikált, nehezen felismerhető életkori állapot, ami többnyire a pici 3-5 hónapos korára varázsütés szerűen el is múlik. Sokszor az étkezések során lenyelt túl sok levegő a ludas, ami ha távozik a szervezetből, meg is szűnik a kellemetlen állapot.

Kólikáról akkor beszélhetünk, ha a kicsi születését követő három hétben tapasztaljuk az első tüneteket, melyek legalább napi 3 órán át tartanak, és hetente legalább három alkalommal jelentkeznek. A kólika jellemzője még, hogy legalább 3 hétig elhúzódhat, és általában a kicsi 3 hónapos korában véget is ér.

Mivel ez mind a szülő, mind a pici számára igen kellemetlen állapot, így jó, ha van a tarsolyunkban pár praktika, amivel megkönnyíthetjük ezeket a nehéz hónapokat.

1. Többször keveset!

Tudtad? Kisbabád gyomra körülbelül akkora, mint összeszorított ökle. Ha szoptatod, érdemes ezért arra törekedni, hogy inkább többször kevesebbet szopizzon a kicsi. A mohón evő kisbaba ugyanis hajlamos arra, hogy sok-sok levegőt nyeljen, ez pedig könnyen a gyomor falának feszüléséhez vezethet, ami fájdalmat okoz számára. Jó, ha megfogadod Dr. William Sears gyermekorvos (8 gyermek édesapja, és nevéhez fűződik a kötődő nevelés irányzata) tanácsát: “Kapjon kétszer többször, fele annyit!”

Étkezések után mindig szánj kellő időt a büfiztetésre, hogy a lenyelt levegő ne kínozza babádat!

2. Rád van szüksége!

A síró kisbaba sokszor csak arra vágyik, hogy megvigasztald, kézbe vedd és ringasd. A testkontaktus, a hordozókendő, a halk és megnyugtató beszéd ebben a helyzetben is sokat segíthet a fájdalmak mérséklésében.

3. Tornáztasd!

Nálunk mindkét gyerkőc igen hasfájós volt, és ez a módszer bizonyult a leghatékonyabbnak. Számtalan kialvatlan éjszaka után ösztönösen kezdtem el alkalmazni, és megdöbbentem, mennyi lenyelt levegőtől sikerült így megszabadítanom őket.

A tornához óvatosan hajlítsd be az egyik lábát, és emeld a hasához, tartsd így pár másodpercig, majd jöhet a másik láb. Végül mindkét lábat emeld a hashoz, és tartsd ott legalább 5-6 másodpercig. A térdek a hason pihenve a vállak felé mutassanak! Még hatékonyabb a torna, ha csípőkörzéssel is kombinálod.

4. Masszírozd!

A masszírozás is sokat segíthet abban, hogy a kínzó gázoktól megszabaduljon a kisbaba. Fontos, hogy a masszírozást mindig nyugodt, kellemes légkörben végezd, és a kicsi számára készíts egy puha, meleg fészket, amelyben jól érezheti magát!

Mondd el kisbabádnak, hogy segíteni szeretnél neki, majd melegítsd fel a kezeidet (ehhez jó a meleg víz) és te magad is hangolódj rá a masszázsra!

A masszírozáshoz használhatsz babaolajat (ügyelj arra, hogy tiszta, kiváló minőségű, adalékanyagmentes legyen), de a 100%-os tisztaságú római kamilla és a levendulaolaj is remek választás lehet.

Kisgyermekeknél fontos szabály, hogy a masszírozáshoz csak 1 cseppnyi illóolajat használj, amit mindig keverj el előtte 2 teáskanálnyi bázisolajba (pl. kókusz, mandula, jojoba).

Többféle masszírozási technika is létezik, a legegyszerűbb a körkörös masszírozás, amit az óramutató járásával megegyező irányban végezz a baba köldöke körül.

Szintén könnyen elsajátítható a “vízimalom” masszázs. Ehhez a két tenyered helyezd a baba hasára, és a bordák felől a lábak felé haladva végezz magad felé irányuló lassú mozgást váltott kézzel. Mintha egy vízimalom mozgását utánoznád.

5. Melegítsd a pocakját!

Mivel a meleg hatására elernyed a hasfali izomzat és a belek is, ezért érdemes ezt is kipróbálni. Ehhez egy felmelegített (nem forró) pelust, törölközőt helyezz a baba hasára! Jó hatású a meleg kamillás borogatás is.

Vásárolhatsz kifejezetten babáknak készített melegvizes palackot, amelyet meleg vízzel kell feltölteni, és így helyezni a baba pocakjára. Ezt csak szülői felügyelettel használjátok, és soha ne hagyd egyedül a palackkal a gyermeket!

Te magad is készíthetsz cseresznyemaggal vagy kölessel töltött zsákocskákat, amelyeket szükség esetén felmelegíthetsz.

6. Próbáld ki a kólika-hordozást!

Van két remek hordozási pozíció, amely enyhíti a babák hasfájását.

Az egyik az ún. varázs (vagy kólika) tartás: ehhez fektesd az alkarodra úgy, hogy a feje a könyökhajlatodnál legyen, a pocakja pedig a kezeden támaszkodik, miközben a keze és lába elernyed.

A másik hordozási pozícióban (amit a már említett dr. Sears nevezett el “nyak-fészek” pozíciónak) a baba veled szemben helyezkedik el, és feje az állad és a mellkasod közti mélyedésnél pihen. Így a mellkasodon pihenve lassú ritmikus mozgással hordozd, sétálj vele. Akár még halkan énekelhetsz vagy dúdolhatsz is neki.

7. Ismered? A kólika tánc

Bizony, jól olvasod! Az elnevezés dr. Sears érdeme, aki szerint ez a mozgássor kiválóan utánozza azt a mozgást, amelyet a baba az anyaméhben érezhetett. A tánc koreográfiája cseppet sem bonyolult: előre és hátra, jobbra és balra, fel és le. Ez utóbbit a lábujjhegyre majd sarokra állással lehet kivitelezni.

8. Vezess étkezési-naplót!

Amennyiben szoptatod a kisbabád, érdemes arra is figyelned, hogy van-e összefüggés az általad elfogyasztott ételek és a pici hasfájása között. Vannak babák, akik nehezen vagy egyáltalán nem tolerálják például a fűszeres ételeket, a puffasztó hatású zöldségeket (bab, káposzta), a paradicsomot vagy a citrusféléket, a szénsavas üdítőket vagy a tejet és tejtermékeket.

Egy étkezési napló jó kapaszkodó lehet ahhoz, hogy kiderítsd, melyik étel lehet a bűnös. Ezek elhagyásával megoldódhat a kólika is.

9. Tedd próbára: gyógyszertári cseppek, szuszpenziók, gyógyvizek!

Vannak babák, akiknél ezek a készítmények hozzák meg a kólika megszüntetését. Ezek használatához mindenképpen kérd gyermekorvosotok segítségét!

A kólikás csecsemő sokszor nehéz babának bizonyul, akihez rengeteg türelem és empátia kell. Igyekezz nyugodt maradni és sokszor figyelmeztesd magad: egyszer a hasfájós korszaknak is vége lesz.

Kapcsolódó cikkeink: