Baba

Három hónapos kólika

Három hónapos kólikának nevezzük azokat a visszatérő felfúvódásokat és hasfájásokat, amelyek a második héten kezdődnek, majd három-négy hónapos korban megszűnnek.
2016. Szeptember 16.

A kólika tartás segíthet

Fiú babák gyakrabban szenvednek tőle, mint a lányok. A baba főként a kora esti órákban, általában ugyanabban az időpontban kezd sírni, és sem vigasztalással, sem etetéssel nem lehet lecsendesíteni.

Lábacskáját hol felhúzza, hol kinyújtja, arcán fájdalmas kifejezés ül. A bömbölés, akárcsak a sírós babák esetében, órákig is eltarthat, majd hirtelen abbamarad. A három hónapos kólika oka, ugyanúgy, mint a sírós babáknál, itt sem tisztázott. A gyermek belének éretlensége vélhetőleg ugyanúgy szerepet játszik benne, mint a családban uralkodó nyugtalanság. További okként szóba jöhet a mohó ivás, a sok lenyelt levegő vagy a tejérzékenység (élelmiszer-allergia) is.

Kell-e orvoshoz vinni a babát a kólikával?

Menjetek orvoshoz, amikor a görcsök kezdődnek, hogy tisztázzák, nem áll-e a sírórohamok hátterében más ok, például középfülgyulladás, lágyéksérv vagy bélelzáródás.

Mit csinál az orvos a kólikás babával?

Miután megvizsgálta a babát és kizárta a többi problémát, ajánlhat valamilyen felfúvódás elleni szert, ami segíthet a hasfájás, puffadás ellen. (Jó pár ilyen készítmény létezik.)

A kólika tünetei

  • vigasztalhatatlan bömbölés, keserves sírás, általában esténként
  • a baba hol felhúzza, hol kinyújtja lábacskáját

Így segíthetsz a babán

Ha a babád kólikára hajlamos, szoptatáskor a tej ne lövelljen a szájába (nem bírja elég gyorsan nyelni és sok levegőt nyel). Ha még szoptatod, az első 30 gramm tejet kézzel vagy mellszívóval fejd le, és csak ezután szoptasd meg a kicsit. Ha tápszert kap, ne legyen túl nagy a lyuk a cumisüvegen (másodpercenként egy csepp jöjjön), és ne csússzon túl mélyen a baba szájába.

Szoptatás közben egy perc után tarts szünetet, hogy a baba böföghessen. Ezt többször ismételd meg etetés során, hogy a baba megszabadulhasson a lenyelt levegőtől. Ha felfúvódott, masszírozd a pocakját.

Fektesd hasra a csupasz karodra vagy hasadra – ez meleget ad. Ebben a “repülőpózban” (kólika tartásnak is hívják) a kisbaba elölről-hátulról testmeleget kap, és könnyebben meg tud szabadulni a felesleges levegőtől. Gyengéden ütögesd, paskold a hátát, hogy előtörjön a levegő. Vannak gyerekek, akik hamarabb megnyugszanak, ha édesapjuk büfizteti őket.

Házi szer: tehetsz az oldalán fekvő csecsemő hasára meleg párnát, meleg cseresznyemagos párnát.

Olykor, akárcsak a sírós babáknál, semmi sem segít, csak a türelem, amíg a sírórohamok háromnégy hónapos korban maguktól meg nem szűnnek. De a gondoskodó törődés fontos, segít a babának átvészelni ezt az időszakot.

A cikk forrása Dr. med. Helmut Keudel-Dr. med. Barbara Capelle Gyermekbetegségek c. könyve.

Kapcsolódó cikkeink: