Baba

Hogyan segíthetek a hasfájós babámon?

A csecsemőkori hasfájás gyakori panasz, főként három-négy hónapos korig. De miért fáj a babák hasa és tudunk-e segíteni nekik valamivel?
2023. Október 17.
kólikás baba apa karjában
Kép: Getty Images

Miért fáj olyan sok babának a hasa?

Az egyik leggyakoribb és elsőre talán meglepő jelenség a csecsemőkori hasfájás. Akiknél jelentkezik és nincsenek kevesen, 3-6 hetes korban bukkan elő a semmiből és körülbelül három hónapos korban ugyanígy hirtelen abba is marad. Ez az időszak embert próbáló az újdonsült szülők számára: hirtelen sírni kezd a baba, megfeszül, felhúzza a lábait, pocakja kemény lesz. Meglepő, hiszen a baba anyatejen vagy tápszeren kívül mást (optimális esetben) nem eszik, iszik. Ezt a jelenséget kólikának nevezzük, a kólón vastagbél szóból, jelentése szűkebb értelemben vastagbélgörcs.

Az, hogy pontosan mi okozza, máig nem tisztázott, de valószínűsíthető, hogy több tényező is állhat a háttérben. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy a babák bélrendszere és idegrendszere még fejletlen, ez járulhat hozzá ahhoz, hogy nehezen tolerálják az evés közben lenyelt túl sok levegőt, a túletetést, esetleg a nem megfelelő a tápszert, a megrekedt a bélgázt, sőt, olyan vélekedés is van, hogy a környezetében lévő szorongás érzékelésére reagálnak így.

A kólikának létezik egy úgy nevezett hármas szabálya:

– a baba három hetes korában kezdődik az intenzív sírás

– legalább 3 órán át tart naponta

– hetente legalább háromszor jelentkezik

– három héten át folyamatosan megfigyelhető

– általában a baba 3 hónapos korában szűnik meg.

Fontos és megnyugtató tudni, hogy a kólika nem betegség, hanem egy átmeneti állapot.

Amik enyhíthetik a kólikát

Az aggódó szülők érthető módon sok mindent kipróbálnak, hogy segítsenek a kisbabán, aki láthatóan szenved. Az alábbi módszerek hatásosak lehetnek, de senkit nem tudunk azzal biztatni, hogy van tuti recept, amitől az összes baba hasfájása egykettőre elmúlik örökre.

Masszázs vagy biciklizés

A baba pocakjának gyengéd masszírozása, valamint lábainak bicikliztetése és óvatos ki-be húzása segíthet.

Büfiztetés etetés után

Az etetés utáni büfiztetéssel megelőzhető a gázok kialakulása.

Változtass az etetésen

Ha cumisüvegből eteted a babát, jobb, ha olyan cumit választasz, amelyből lassabban áramlik a tej, tápszer.

Gripe water

Más néven angol víz. Nincs rá tudományos bizonyíték, de vannak, akiknek segít. Fő összetevői: terpénmentes kapormag olaj, nátrium bikarbonát, borsmenta olaj, ánizs olaj.

Hordozás, ringatás

Sok baba megnyugszik a hordozástól, a ringatástól a legnagyobb hasfájás közepette is. Ennek a szülő testközeliségéhez és a függőleges testhelyzethez is köze lehet.

Szoptatós anya étrendje

Egyes szoptatós anyák úgy tapasztalták, hogy a koffein, a tejtermékek, a szója, a tojás, a diófélék vagy a búza elhagyása az étrendjükből segít. Ennek sincs tudományos alapja, de ki lehet próbálni, hátha a te babádon segít, ha elhagysz az étrendedből bizonyos élelmiszerfajtákat.

Egy korábbi cikkünkben egy édesanya mutatta be, ő milyen masszázzsal segíti a kólikás babáját:

 

Ha a baba a megfelelő mértékben fejlődik, eleget hízik és nő, van elég pisis és kakis pelenkája, időnként ugyan bukik, de nem hány, akkor nincs ok az aggodalomra. A kólika okait nem ismerjük pontosan, de az biztos, hogy nem betegség, hanem átmeneti állapot. Tudjuk, hogy nem könnyű átvészelni ezt az időszakot, de tényleg, ahogy jött, úgy múlik el.