Baba

Adjunk Gripe vizet a nyűgös babának?

A Gripe Water vagy más néven Angol Víz egy ősrégi gyógymód kólika ellen. De vajon működik-e és biztonságos-e a babáknak?
2022. Március 21.
Adjunk Gripe vizet a nyűgös babának? (fotó: Getty Images)

A puffadás, gázképződés és a kólika gyakori problémák az újszülötteknél. A szülők általában meglehetősen tehetetlenek és mindent megpróbálnak annak érdekében, hogy a baba jobban érezze magát. Ez különösen így van a kólikás babáknál, akik nagyon nehezen tudnak megnyugodni. Ha a ringatás, büfiztetés, éneklés nem működik (és gyakran nem működik), az egyik lehetőség, amiről gyakran hallani fogsz, a Gripe Water (gripe víz), egy régi gyógymód, amely a csecsemők nyűgösségét és gázképződését hivatott csillapítani. Már az 1800-as években is használták és azóta is töretlen a népszerűsége.

Mi az a Gripe Water?

A Gripe Water egy olyan folyadék, ami gyógynövény alapanyagú, amelyet a csecsemők gyomorpanaszainak enyhítésére hoztak forgalomba.

A Gripe Water összetevői

Az 1851-ben Nagy-Britanniában a malária kezelésére használt receptből kifejlesztett Gripe Water eredetileg cukor, nátrium-hidrogénkarbonát és közel négy százalékos alkohol keverékét tartalmazta. Tekintettel arra, hogy ilyen erősségben nyugtató hatással van a felnőttekre, könnyen érthető, hogy a keverék miért hozott eredményt a csecsemők körében.Szerencsére a Gripe Water ma már nem tartalmaz alkoholt, ezt 1982-ben tiltották be. Gyártótól függően olyan gyógynövényeket is tartalmazhat, mint a kapor, a gyömbér, az édeskömény, az édesgyökér, a kamilla és a borsmenta.A Gripe Water Baby a mai összetételében több mint 15 éve került forgalomba az Európai Unió területén.

Működik-e a Gripe Water?

Vannak szülők, akik esküsznek rá, de nincsenek olyan tudományos vizsgálatok, amelyek bizonyítják, hogy a gripe víz enyhíti a kólikát vagy a fokozott gázképződést.

Okoz-e a Gripe Water bármilyen mellékhatást?

Az egyik dolog, amire figyelni kell, ha gripe vizet adsz a babádnak, az az allergiás reakció. Bár valószínűtlen, de lehetséges, hogy a baba allergiás lesz a készítmény valamelyik összetevőjére. Az allergiás reakció jelei közé tartozik a csalánkiütés, viszketés, könnyező szemek, hányás vagy hasmenés.

Biztonságos-e a Gripe Water?

A Magyarországon kapható Gripe Water összetevői a terpénmentes kapormag olaj, nátrium bikarbonát, borsmenta olaj, ánizs olaj és több mint 15 éve került forgalomba az Európai Unió területén.

Gripe water alternatívák

Íme, néhány más módszer a Gripe Wateren túl, ha kólikás a babád:

Masszázs vagy biciklizés

A baba pocakjának gyengéd masszírozása segíthet a probléma megoldásában. Próbáld meg az óramutató járásával megegyező irányban masszírozni a baba pocakját. A baba lábainak bicikliztetése és óvatos ki-be húzása szintén segíthet enyhíteni a kellemetlen érzést.

Büfiztetés etetés után

Az etetés utáni büfiztetés segíthet megelőzni a gázok kialakulását.

Változtass az etetésen

Ha cumisüvegből eteted a babát, segíthet, ha lassabban áramló cumira váltasz, ami jobban hasonlít a szoptatáshoz.Ha a gázosodás súlyos, és kólikával vagy a széklet drámai változásával jár, akkor a babának tejfehérje-allergiája lehet, és hipoallergén tápszerre van szüksége. Ha erre gyanakszol, mindenképpen fordulj orvoshoz.(Cikk forrása: todaysparent.com)