Baba

A babamasszázs hatásai

Megannyi számtalan előnye van annak, ha megtanulunk és begyakorolunk néhány finom babamasszázs mozdulatot. A gyengéd szülői érintés csodákra képes.
2017. Szeptember 06.

A babamasszázs hatásai

A babamasszázs egyáltalán nem új keletű “hóbort”, hiszen a gyökerei több ezer évesek, Indiából származnak. Lássuk a pozitív hatásokat!

1. Jót tesz a hangulatnak

A babamasszázs fokozza az interakciót az anya és a gyermeke közt, ezáltal javítja a kapcsolat minőségét, és csökkenti a szülés utáni depresszió tüneteit. Kimutatták, hogy a masszázs jótékonyan hat az újszülöttek fejlődésére.

2. Jobb lesz az alvás minősége

Azon babák, akiket rendszeresen masszíroznak, jellemzően jobban alszanak, kevesebbet sírnak, valamint kevésbé stresszesek, mint azon társaik, akiket nem részesítenek masszázsban. A megfelelően elsajátított mozdulatoknak köszönhetően akár a kínzó hasfájásnak is búcsút mondhatunk – egy jó babamasszázsnak köszönhetően a kakilás folyamata könnyebbé válhat.

3. Erősíti az immunrendszert, fejleszti az izmokat

A babamasszázs az immunrendszer erősítésében is nagy segítségünkre lehet, javítja a vérkeringést is, továbbá fejleszti az izmokat.

4. Segít megszabadulni a stressztől

A testi hatásokon felül nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a babamasszázs a léleknek és a szülő-gyermek kapcsolatnak is jót tesz. A masszázs során akarva-akaratlanul bensőséges légkört teremtünk magunk körül, stresszmentes környezetet alakítunk ki, jobban elmélyítjük az egymás iránti kötődésünket.

Sokkal jobban tudunk reagálni a baba jelzéseire, legyen az egy halk nyöszörgés vagy rezdülés. Biztosabban tudjuk majd, melyik jelzés mit jelent, és hogyan reagáljunk rá.

Fontos: Apa is masszírozzon!

Nem árt szem előtt tartani, hogy a babamasszázs nem egyedül az édesanyák kiváltsága: az apukák is végezhetik. Egyrészt ezáltal az apák érzik, hogy már egészen a kezdetektől részesei a gyermeknevelésnek, másrészt ez remek alkalom arra, hogy minél korábban minél mélyebb kötődést alakíthassanak ki gyermekükkel.

Mikor iktassuk be a babamasszázst?

Szerencsére nem kell sokat várnunk, hogy belekezdjünk a babamasszázsba, a szakemberek ugyanis már néhány hetes kortól javasolják. De fontos a fokozatosság: eleinte csak azokkal a területekkel kezdjük, amit már szeret a baba, és csak később, óvatosan terjesszük ki a testének a többi részére.

Az is lényeges, hogy ne tartson egy-egy alkalom túl sokáig – maximum 15-20 percig masszírozzunk. Ha megszokja és megszereti a baba, akkor viszont beleépíthetjük a mindennapos rutinba. Ne felejtsük el: a babamasszázstól nem csak a csecsemő lesz kiegyensúlyozott és nyugodt, hanem az is, aki alkalmazza.

Kapcsolódó cikkeink: