Baba

A klasszikus babamasszázstól a gyerekmasszázsszőnyegig

A babamasszázsnak számtalan előnye van, ezért érdemes rendszeresen beiktatni. A konkrét fizikai előnyök mellett a kötődést is erősíti a baba és a szülők között, és nyugodtabbá teszi a csöppséget, ami még az alvására is jótékonyan hat.
2020. Március 30.
A klasszikus babamasszázstól a gyerekmasszázsszőnyegig

Kötődés a masszázs segítségével

A babamasszázs nagyszerű módja annak, hogy közelebb kerüljetek egymáshoz a babával, erősíti a bizalmat és a kettőtök közti kommunikációra is jótékonyan hat. A nyugtató érintéseknek köszönhetően a kicsi érzi majd a szeretetet és a gondoskodást, és sokkal nyugodtabb is lesz, könnyebben el tud majd aludni.

Miért olyan egészséges a babamasszázs?

A Nemzetközi Csecsemőmasszázs Szövetség szerint a babamasszázs segíti a keringési- és emésztőrendszer munkáját. Ha a baba bélgázokkal, has görcsökkel, székrekedéssel vagy kólikával küszködik, a masszázs enyhítheti ezeknek a kellemetlen tüneteit. A masszázs jótékonyan hat a fejlődő izomzatra, idegrendszerre, és serkentheti a koraszülött csecsemők növekedését is. Ha a babának bármilyen egészségügyi problémája van, érdemes egyeztetni a gyermekorvossal, hogy javasolja-e a babamasszázst.

Mikor lehet masszírozni a picit?

A babamasszázsnál nagyon fontos, hogy milyen a kicsi hangulata, ugyanis akkor szabad masszírozni, ha nyugodt és éber. A Mayo Clinic szerint nem a legjobb idő a masszázsra, ha a baba elfordítja tőled a fejét, vagy túl mereven tartja a karját, az ajánlásuk szerint az etetés után pedig legalább 45 percet érdemes várni, mielőtt masszírozod. Ne alkalmazz olyan masszázstechnikát, ami látszólag kényelmetlen a kicsinek, figyeld folyamatosan a visszajelzéseit.

A babát masszírozhatod hetente néhány alkalommal, de akár naponta is, ahogy nektek a legkényelmesebb. A masszázst lehet reggelre időzíteni, hogy jól induljon a kicsi napja, vagy lefekvés előtt, estére, hogy megnyugtassa, és jobban aludjon. Figyeld a jelzéseit, ez segít abban is, hogy a legjobb masszázsrutint alakítsátok ki.

Mire érdemes figyelni?

Mielőtt elkezded a masszázst, győződj meg róla, hogy a szoba megfelelően csendes, a hőmérséklet pedig elég meleg. Vedd le a baba ruháit, a pelusa maradhat, és fektesd a hátára, a feje alá pedig tegyél egy puha törölközőt vagy párnát.

A babamasszázst érdemes lassan elkezdeni, dörzsölve, masszírozva az egyes testrészeket. Az érintések mindig legyenek gyengédek először, majd lehetnek kicsit erősebbek is. A masszázst kezd a baba fejecskéjével, és haladj lassan lefelé, a lába felé. Egy rövid masszázs erejéig hasra is fektetheted a babát. Ha a baba élvezi a masszázst, meg is ismételheted.

A masszázs alatt beszélj folyamatosan a babához, mondd többször a nevét, és azt is, hogy nyugodjon meg, ez segíthet neki ellazulni. Mesélhetsz neki közben, énekelhetsz, vagy elmondhatod a kedvenc mondókáját. A babaolaj használata opcionális, egyes szülőknek beválik, míg mások nem szeretik. Sok szülő szereti, ha bőr-bőr kontaktus során masszírozza a babát, a mellkasára fektetve – ilyenkor érdemes a baba hátával és lábával kezdeni a masszázst, majd továbbhaladni a többi testrészére.

Hogy masszírozd a baba egyes testrészeit?

Lábmasszázs: finoman, de határozottan fogd meg a baba combjait, majd óvatosan csúsztasd a kezeid a bokákig. Csináld ezt néhányszor, majd ismételd meg.

Hasi masszázs: tedd a kezeid a baba köldökével egy vonalba, majd az óramutató járásával megegyező irányba mozgasd a tenyereidet körkörös mozdulatokkal, és óvatosan dörzsöld az ujjaiddal a pici pocakját. Ismételd meg többször.

Kar masszázs: óvatosan görgesd a baba karját a kezeid között, kezdve a vállaitól a csuklókig, lefelé. Ismételd meg háromszor, majd jöhet a másik kar.

Nyakmasszázs: az egyik karoddal tartsd a baba fejét és felsőtestét, a másik kezed hüvelykujját helyezd a nyaka egyik oldalára, a mutató- és a középső ujjadat pedig a másik oldalára. Ezután az ujjhegyeiddel dörzsöld meg a baba nyakát körkörös mozdulatokkal, majd ezt ismételd meg néhányszor.

Ha a pici kólikás

Először érdemes adni egy hasi masszázst a babának, majd a térdeit óvatosan behajlítani a hasáig, így tartani 30 másodpercig, majd elengedni. Ismételd meg néhányszor, majd helyezd az egyik kezed szélét a baba hasára, és a köldöktől ritmikusan húzd a kezed a hasa aljáig, hogy segítsd megszabadulni a gázoktól. Ha szükséges, ismételd meg.

Hogy segíthet egy babamasszázsszőnyeg?

Érdemes lehet a babának beszerezni egy babamasszázs szőnyeget is, amelyet tehetsz a földre vagy a kanapéra, a babát pedig csak rá kell fektetni a masszázs idejére. A szőnyeg puha, kellemes anyagú, és létezik olyan, amelyhez pocakpárna jár, így hasra fektetve is kényelmesen lehet masszírozni rajta a picit. A szőnyeg olyan, mint egy játszószőnyeg, így rágókákat, játékokat is tehetsz a kicsi mellé, aki biztosan nem unatkozik majd a masszázs közben. Ha használtok egy hasonló készletet is a masszázshoz, az megkönnyíti a rendszeres masszázsrutin kialakítását is.

Forrás:

https://www.healthline.com/health/parenting/baby-massage#takeaway

https://www.parents.com/baby/care/newborn/the-benefits-of-baby-massage/

https://www.fisher-price.com/en-gb/product/baby-bunny-massage-set-gjd32