Baba

Így fejlődhet jól a gyerek – Anyapercek podcast

Hogy teljenek a napjai a gyereknek és hogy ne a megfelelő fejlődés érdekében? Mire figyeljen oda a szülő?
2022. November 16.
idegrendszeri fejlődés
Hgy fejlődhet jól a gyerek? (Fotó: Getty Images)

Borbély Balázzsal, a Vissza a vadonba szülő- és gyermeksegítő központ alapítójával beszélgettünk a gyerekek fejlődésével kapcsolatban intő jelekről, valós problémákról és veszélyekről.

Egy kis ízelítő… Szó volt róla, hogy már a terhesség is alakulhat úgy, ami miatt nagyobb eséllyel alakul ki idegrendszeri éretlenség később, de az Apgar-érték is lehet figyelmezető jel, hogy jobban oda kell majd figyelni a gyerekre. Babakorban kimaradt mozgásfejlődési mérföldkövek, vagy furcsa mozgások is utalhatnak rá, hogy később gond lehet. De olyan is előfordult – mesélte Balázs –, hogy tévúton járt a szülő, mert idegrendszeri okra gondolt egy rendhagyó mozgás miatt, pedig – mint kiderült – valójában szemészeti probléma lapult a háttérben.

Fontos lenne ismernie a szülőknek a visszamaradt csecsemőkori reflexeket is – hívta fel a figyelmet a szakember –, hisz ha túl sokáig megmarad egy reflex, az számos fejlődési problémát borítékol. De azt is kevesen tudják, hogy a gyerek dühkitöréseit, indulatkezelési problémáit is okozhatja fennmaradt reflex. A mindennapok jelentősen kihatnak az idegrendszeri fejlődésre. De hogyan? Mit tehetünk mi, szülők az ügy érdekében?

További részletek, érdekességek, tanácsok a podcastben: