Baba

Mozgásfejlődés: jelek, hogy minden rendben

Különösen az első babánál vannak tele az anyák kételyekkel: "Vajon jól  eszik?" "Nem bukik sokat?" "Eleget alszik...?" Az egyik ilyen ingoványos terület a mozgás. Nézzük, milyen jelek utalnak arra, hogy teljesen rendben van a kicsi mozgásfejlődése!
2021. Október 26.
6-7 hónaposan jön a "négykézlábazás" Fotó: Getty Images

“Ó, még nem mászik?” “Még nem ül?” “Az enyém ilyenkor már rég hasról hátra fordult.” Rengeteg aggasztó kérdést és ” nem épp konstruktív – megjegyzést kapnak az anyák egymástól, családból, játszótéren, ami után megindul az ideges, hosszas vizslatása a gyereknek ” vajon minden rendben van vele?

Az első három év mozgásfejlődés szempontjából is roppant eseménydús. Megnyugtatásképp összeszedtük a legfontosabb mérföldköveket ” ha ezek megvannak kicsinél, minden bizonnyal a fejlődése jó úton halad.

Emeli a fejét és mindkét irányba fordítja

A babád nagyjából 1 hónapos korában már ügyesen emeli a fejét, és másfél hónaposan képes 45 fokos szögig felemelni a buksiját. Háromhónaposan már nem billeg a feje, ha tartod a kezedben, tehát stabilizálódik a fejtartás. 2-3 hónaposan mindkét irányba fordítja a kobakját.

Nyílnak az apró kezek

Nagyjából 12 hetes korig az ujjak még zárt(abb) helyzetben vannak ” ez a normális állapot. A kiindulási állapot az, hogy a baba ökle születés után szinte teljesen zárva van, s ez egy lassú folyamatként oldódik: két hónapos korban már csak félig vannak zárva az ujjacskák – képessé válnak a fogásra -, majd 3 hónapos korra teljesen kinyílnak.

A testtartás és a végtagok helyzete szimmetrikus

Ideális esetben a baba hason és háton fekve szimmetrikus testtartást mutat, és hason fekve az alkartámasza is arányos. Ha jár a keze, lába, a mozgás szimmetrikus. Amennyiben minden rendben, fejét is mindkét oldalra szívesen fordítja, nincs preferált oldal. Fontos határvonal a 3-4 hónapos kor: ekkor már mindenképp ki kell alakulnia a kicsinél a szimmetrikus mozgásnak és tartásnak.

Ha ülésbe húzzuk, emeli a fejét

Fektessük a hátára a kicsit, majd kezeinél fogva húzzuk felfele, mintha fel akarnánk ültetni. Egészséges mozgásfejlődés esetén a 3 hónapos baba emeli a fejét, nem ejti vissza, nem lóg hátra, hanem a törzzsel egy szintben szépen megtartja a buksiját.

Nincs gond a hason fekvéssel

A babák eleinte mérgelődhetnek, nyűgösködhetnek, ha hasra tesszük őket, ám idővel ” főleg, ahogy erősödik a nyak-, hát-, törzsizom ” megbarátkoznak a hason léttel, hisz fejemeléssel, alkartámasszal, kartámasszal kompenzálni tudják a látókör szűkülését. Ha szépen kiemeli a mellkasát, fejét a hason fekvésből – azaz nem marad hason -, s a karját nem feszíti hátra, továbbá nem repülőzik (hason, oldalra kifeszítve a karját), akkor nem kell aggódni.

Az ujjakra is figyelni kell: 4-5 hónapos korában a kisbaba már kinyújtja az ujjait hason támaszkodásnál, nem ökölbe szorítva tartja.

Hátáról oldalára fordul mindkét irányba, és megy a hasról hátra fordulás is

A mozgásfejlődési “menetrend” szerint 4-5 hónaposan már a hátáról mindkét irányba az oldalára fordul a baba. Eleinte igényelheti a segítséget. Ha nem kapja meg, s így nem boldogul a feladattal, akkor hangosan méltatlankodhat a kudarcélmény miatt.

Következő mutatvány, amit megtanul a baba, az a hasról hátra fordulás. Ennek az ideje legkésőbb 6-7 hónapos korban jön el. Ezt is ” optimális esetben – szimmetrikusan mindkét irányba alkalmazza a kicsi.   

Ellöki magát a kezünktől, a padlótól rugózik

Több megnyugtató jelet is felfedezhetünk 6-7 hónapos korban. Az egyik hason fekve csalható elő: ha odatartjuk a tenyerünket a lábához, annak támaszkodva megpróbálja előretolni magát a baba.

A másik normális reakció ennyi idős korban úgy érhető tetten, ha függőlegesen tartjuk a babát, s a lábát a padlóhoz érintjük – ekkor rugózni kezd. (Eltérés esetén nem teszi le a lábát, hanem eltartja a padlótól.)

Rendszerint ekkor emelkedik négykézlábra a baba, és előre-hátra hintáztatja magát. Az aranyos hintamozgás már a mászásra készíti elő a kicsit. Vannak gyerekek, akik elkezdik a kúszást is ez idő tájt, ami lehet, ekkor még egyelőre hátrafele valósul meg.

Váltott kézzel és lábbal kúszik

Legkésőbb 8-9 hónapos korban kezdetét veszi a kúszás, ami váltott kézzel, lábbal történik, azaz ha a bal kezet tolja előre, a jobb lábát használja, és fordítva. (Nem párhuzamosan használja a kezeket, lábakat.)  

Mászik, feláll, felül

A 10-11 hónapos kor sok változást hozhat a mozgásfejlődésben. Ha ezekben a hónapokban ügyesen felhúzza magát, feláll, lehuppan, és önállóan (támasztás nélkül) ül, majd elkezd mászni, akkor nyugodtak lehetünk ” jó úton halad a babánk a mozgásfejlődésben.

1-1,5 éves kor között járni kezd

A járás rendszerint úgy kezdődik, hogy feláll a baba, majd a tárgyak, bútorok mellett oldalazva lépegetni kezd. Az araszoló mozgást ezután felváltja a bátrabb cselekedet: egyik kapaszkodót elengedi, és megfog egy másikat. Majd még bátrabb tett következik: egy-két lépést tesz önállóan, fogódzó nélkül. Nagyon fontos, hogy hiába áll a baba, ne vezetgessük, mert ezzel a gerincének sem teszünk jót, ráadásul a “hibás mozgások rögzülhetnek”.

Jön a futás, lépcsőzés, ugrálás, mászás

Kétéves korra rendkívül sokat ügyesedik a kisgyerek mozgása – az ekkor még kezdetleges képességek 3 éves korra tökéletesednek, teljesednek ki. Kétéves korban már egész jól megy a futás, és a lépcsőzés is, bár ekkor még csak egymás mellé lépegetéssel tudja felküzdeni magát a kisgyerek a lépcsőfokokon.

Két és fél évesen bejön a képességek közé a páros lábbal történő ugrálás is. Háromévesen a lépcsőzés tudományát is továbbfejleszti a kicsi: váltott lábbal is képes a lépcsőn való felfelé közlekedésre.   

Minden baba más!

A gyerekek más-más tempóban fejlődnek. Mozgásfejlődésüket több tényező is befolyásolja, többek között az izomzat, a testalkat, a személyiség, s hogy az éber időt hol töltik (eleget vannak-e olyan felületen, testhelyzetben, ahol fejlődhet a mozgás). Több hónap különbség is lehet a gyerekek között az egyes képességek elsajátításában.

Ha ennek figyelembevétele mellett is úgy véli a szülő, hogy valami nem stimmel a mozgásfejlődésben, akkor érdemes védőnő, gyermekorvos, gyermekgyógytornász segítségét kérni.