Baba

Néhány érdekes dolog, amit a baba már tud egyéves korára

Az első születésnapjáig a baba számos készségre tesz szert – például a következőkre.
2024. Április 07.

Ugyan minden baba egyedi, és a fejlődésük is egyénileg alakul, az első születésnapjuk környékén valószínűleg már ismerik a következő dolgokat.

Tudja, hogy nevettessen meg

Ugyan vicceket még nem mesélnek, de a Portsmouthi Egyetem kutatói szerint a hét-nyolc hónapos babák már tudják szándékosan használni a testüket, az arcukat vagy a hangjukat a felnőttek megnevettetésére, írja a BBC Tiny Happy People.

A kukucsozás nagymestere

A babában ennyi idős korára elkezdett kialakulni a tárgyállandóság – tehát kezdi megtanulni, hogy még akkor is ott vagy, ha éppen nem lát téged. Többek között ez teszi izgalmassá a kukucs játékot is. Idővel a babák kezdik megérteni, hogy ha valami vagy valaki eltűnik, az újra visszatérhet. Érdemes kipróbálnod vele a bújócskát is: rejtsd el egy játékát a szobában. majd keressétek együtt.

Tudja közölni, hogy mire van szüksége

Legyen szó a kedvenc játékáról vagy valamilyen finom falatról, a babád el tudja mondani, hogy mit szeretne. Ha még szavakat nem is ismer hozzá, a testbeszédével, a gesztusaival tud kommunikálni: például rámutat a macira, amit szeretne a kezébe kapni, vagy odanyújtja neked a könyvet, amiből szeretné, ha olvasnál.

„Ezt nevezik közös figyelemnek, és ez akkor fordul elő, ha a baba megérti, hogy mindketten osztoztok a célon egy adott tárggyal. Lehet, hogy azt szeretné, hogy tegyél valamit érte, vagy talál valami érdekeset, és azt meg akarja osztani veled” – mondta el a Tiny Happy People-nek Dr. Michelle Peter. gyermeknyelv-kutató. Azzal, hogy ki is mondod a dolog nevét, amire a gyermeked mutat, segíted a szókincse fejlődését is.

Követni tud egyszerű kéréseket

A kisbabák még nem rendelkeznek fejlett hosszú távú memóriával, de egyéves korukra már emlékezni tudnak a rövid távú dolgokra. Így például, ha megkéred arra, hogy adjon oda neked egy játékot, emlékezni fog rá é valószínűleg meg is teszi majd.

Már egyre aktívabb

Átfordul, mászik, feláll… a baba tizenkét hónapos korára már számos mozgásra képes. Ennek hátterében az is áll, hogy az agya az első év során gyorsabb ütemben növekedik, mint valaha. Ennek a nagyrésze a kisagy régióban zajlik, ami a fizikai fejlődésért felelős.

Számos szót megért

A baba ennyi idős korára kezdi megérteni azokat a szavakat, amiket sokt hall, köztük a nevét is. Az agya hallókéregnek nevezett része feldolgozza a hallott hangokat, majd ezek tárolódnak a hosszútávú memóriájában. Egy hét és tizenegy hónapos csecsemők agyát vizsgáló tanulmány azt sugallta, hogy a babák már jóval azelőtt gyakorolják a különböző hangok előállítását, hogy ténylegesen beszélni tudnának.

Zseniális utánzó

Az arckifejezésektől a gesztusokig, a baba figyel és hallgat téged, és utánozni fog. Ez a másoló viselkedés kulcsfontosságú a tanulása során. Dr. Peter szerint az utánzás már nagyon korán történik. „Amikor elkezdenek gügyögni, jelezd, hogy hallottad, amit mondott, majd várj, és hagyd, hogy visszagügyögjön” – ez ugyanis segíti ismerkedni a beszélgetés oda-vissza ritmusával.