Baba

Tizennégy szórakoztató játékötlet a baba egyéves koráig

Milyen játékokat játszhatsz a kisbabáddal az első éve egyes szakaszaiban? Ehhez adunk most néhány ötletet?
2023. Szeptember 06.
(Kép forrása: Getty Images)

A legkisebbek a játékon keresztül tanulnak a világról, így ismerik meg a környezetüket, és a játékok remekül fejlesztik is a babákat. Ugyan az első néhány hónapban még úgy tűnhet, mintha inkább csak te szórakoztatnád a kisbabádat, de azzal, hogy figyel rád, ő rengeteget tanul. Hamarosan pedig egyre jobban be fog vonódni a játékokba, szórakoztató tevékenységekbe.

Alább adunk néhány tippet, hogy mit érdemes játszani a kicsikkel az első időszakokban.

Játékok a 0-3 hónapos kisbabával

Utánzós játék

A kisbabák nagyon szeretik megfigyelni az arcokat. Az, hogy kiöltöd a nyelved, grimaszolsz, használod a mimikádat, különböző hangokat adsz, a picit szórakoztatja. Hamarosan pedig észre fogod venni, hogy meg is próbál leutánozni – hiszen ő így tanul.

Geometriai kártyák

A különböző színes és babageometria kártyák nagyon érdekesek lehetnek a kicsiknek, aki ezeket szívesen figyeli majd meg. Ez pedig a látását is jól fejleszti. Érdemes olyan kártyákat is bevonni a játékba, amiken különböző arcok vannak. A pocakidő alatt is szuper ez a tevékenység.

Tedd szórakoztatóvá a napi rutint

A kicsiknek nagyon fontos a rutin, hiszen ez biztonságot, kiszámíthatóságot is jelent. Az egyes feladatokat szórakoztatóbbá is teheted, ha belevonsz például egy-egy mondókát, dalocskát, apró játékot a fürdetésbe, pelenkázásba stb.

Játékok a 4-6 hónapos kisbabával

Interaktív mondókák

Ahogy a mesélést, úgy a mondókázást sem lehet túl korán kezdeni. Válassz néhány olyat, amik mutogatósak, tartozik hozzájuk valamilyen mozdulat, mint az ujjas mondókák, például a „Hüvelykujjam almafa” vagy a „Csip csip csóka”. De nagyon szórakoztatóak lehetnek az ölbéli játékok, lovagoltató mondókák, höcögtetők, és akár az olyan rutinfeladatokhoz is léteznek mondókák, mint az öltöztetés.

Buborékok

Nem kell megvárnod, amíg a kisbabád elég nagy lesz ahhoz, hogy a buborékok után kapjon, szaladjon. Ebben az időszakban a babák már kezdenek jobban látni, és lenyűgözheti őket a sok színes, szálló szappanbuborék. Fújd a buborékokat a közelébe, kicsit távolabb a baba irányából, hogy ne rá szálljanak.

Visszhang

Amikor a baba kiad egy boldog vagy vicces hangot, te is adj ki ugyanolyan hangot. Ha buborékot fúj, utánozd le, ahogy azt is, ha épp grimaszol. Már nem kell sokat várnod, hogy nagy mosollyal jutalmazzon ezért.

Játékok a 7-9 hónapos babával

Mondókák és dalok ujj-játékokkal

Az interaktív mondókák és dalocskák a kicsit nagyobb babáknál is népszerűek, és valószínűleg már egyre jobban be tudod vonni a kicsit a tapsikolásba, mutogatásba. Ha még leutánozni nem is tudja, de valószínűleg próbál valahogy bekapcsolódni. Azt is láthatod rajta, hogy az ismétlés, hogy felismeri a mondókák csattanóját, mennyire szórakoztatja.

Kukucs-játék

Ennyi idős korban a babák kezdik megérteni a tárgyállandóság fogalmát, és azt, hogy ha el is tűnik valaki a látókörükből, az nem azt jelenti, hogy örökre eltűnik. Ebben az időszakban egy remek játék a kukucsozás: ezt csinálhatod egyszerű módon úgy, hogy eltakarod az arcod a kezeid mögé, vagy valami mögé elbújsz, majd előbukkansz. Később kipróbálhatod azt is, hogy tárgyakat takarsz el, majd figyeled, hogy a baba elkezdi-e keresni.

Labdagurigató

Ha már a baba tud ülni, ülj vele szembe, majd guríts felé egy labdát. Eleinte valószínűleg nem fogja visszagurítani, de lehetséges, hogy felveszi, megnézi, megpróbálja rágcsálni. Amikor ledobja, elveszti az érdeklődését a labda iránt, gurítsd oda neki ismét. Hamarosan már vissza fogja gurítani neked.

Játékok a 10-12 hónapos babával

Szenzoros doboz

A nagyobb babának szuper szenzoros játékot csinálhatsz, amihez csupán egy nagyobb műanyag dobozra lesz szükség, amit tölts meg labdákkal, kockákkal, könyvecskékkel, sálakkal, játékokkal, és egyéb, bababiztos tárgyakkal, amelyek nem fulladásveszélyesek. Keress eltérő textúrájú tárgyakat. Mutasd meg a babának, hogyan vegye ki a dobozból az egyes holmikat, majd hogyan tegye ezeket vissza. Hamarosan valószínűleg más dobozok tartalmát is elkezdi majd rendezgetni.

Akadálypálya

Akár mászik a babád, akár már a bútorokba kapaszkodva lépked, játszhatsz vele olyan játékot, amikor néhány párnával akadálypályát készítesz neki. Mutasd meg először azt, hogy merre, hogyan kell menni, majd csináld végig vele együtt is. Legyél ott mellette, hogy el ne essen.

Táncoljatok

Nem kell feltétlen gyerekeknek szóló zenét választanod, csak indíts el valamilyen kedvelt dallamot, majd táncolj a babával! Ülj le vele a földre, és ringatózz vele, vagy imitáld a hangszeres játékot neki. Vedd a karodba és lassan forogj vele az ütemre, vagy billegj vele. Esetleg ültesd az öledbe és höcögtesd egy kicsit.

Építsetek

A gyűrűpiramisos, egymásra építhető műanyagpohárkás játékok, a kisebbeknek való építőkockák nem véletlenül annyira népszerűek. Ne lepődj meg, ha a babát nem csak az nyűgözi le, ahogy tornyot építetek, de legalább annyira lelkesen fogja le is rombolni.

Zajos játékok

A csörgő, zörgő, zenélő, sípoló babajátékok mellett készíthetsz egyszerű, saját csörgőket is, például úgy, hogy műanyagpalackokat töltesz meg különböző száraz élelmiszerrel – babbal, rizzsel, mákkal, és hasonlókkal. Tegyél közéjük a palackba színes pomponokat vagy papírgalacsinokat, fecniket, így még érdekesebb lesz a babának. A palackok tetejét erősen rögzítsd, ragaszd is le.

(Forrás: tinybeans.com)