Baba

Hogy játsszunk a babával?

Bár lehet, hogy egyedül még nem sok mindent tud csinálni egy kisbaba, de minden pillanatnak örül, amikor veled lehet. A vicces grimaszolások vagy gyerekdalok éneklése is ösztönözhetik a fejlődését.
2021. Október 13.
Hogy játsszunk a babával? (fotó: Getty Images)

Sok anyában felmerül a kérdés, hogy az etetéseken és pelenkázásokon túl, mit csináljon a babával? Sokak számára komoly és ijesztő kihívás lehet, hogy szórakoztassanak egy csecsemőt. Elvégre – mit is tehetsz valójában valakivel, aki nem tudja fókuszálni a szemét, nem tud önállóan felülni, vagy nem tudja közölni a gondolatait?

A kisbaba természetesen nem igényel sem bonyolult, sem drága játékokat, neki bőven elég az az idő, amit veled tölthet, a jelenléted a legfontosabb számára.

Mikor kezdj el játszani a babával?

Az első pillanattól kezdve, hogy az újszülöttet a kezedbe veszed, az érzékeire is hatsz. Felnéz az arcodra, hallja a hangodat, és érzik a bőröd melegét. Ez a legeleje annak, amit “játéknak” nevezhetünk az újszülött első napjaiban, heteiben.Az első hónapban úgy tűnhet, hogy a baba érdeklődése leginkább az evésre, az alvásra és az ürítésre korlátozódik. De azt is észreveheted, hogy felélénkül, amikor ismerős hangot hall és felé fordítja a fejét, vagy megpróbálja a szemét egy játékra irányítani, amikor pl. egy csörgőt adsz neki.A második hónapban már előfordulhat, hogy a hasukra fektetve felemelik a fejüket, hogy körülnézzenek. A harmadik hónapban pedig már valószínűleg tudatos mosolyt fogsz látni, és olyan hangokat fogsz hallani, amelyekről úgy tűnnek, mintha a baba megpróbálna kommunikálni veled.Bár szavakkal nem tudják elmondani, hogy jól érzik magukat, valószínűleg minden nap észreveszed a jeleit annak, hogy a baba készen áll a játékra és érdeklődik iránta. Miközben sok időt töltenek alvással (az első 6 hónapban a baba valószínűleg napi 14-16 órát alszik), elkezdhetsz majd olyan időszakokat megtapasztalni, amikor ébren van, éber, és nyugodt.

Ezekben az időkben, amikor fogékonyak az interakcióra, elkezdhetsz néhány egyszerű játékot és tevékenységet.

Ötletek a babával való játékhoz

Pocakidő

Az, hogy napközben hasra tedd a babát, fontos ahhoz, hogy fejlődjenek azok az izmai, amelyek a fejük és a törzsük felemeléséhez szükségesek. Ezt nem minden kisbaba szereti. Ösztönözheted úgy, ha a mellkasodra fekteted és beszélsz vagy énekelsz hozzá. A hangod arra ösztönzi őt, hogy megemelje a fejét.

Szórakozás ruhahajtogatás közben

Valószínűleg sokszor mosol, ha egy kicsi baba van a házban. Az idő, amit ezzel a házimunkával töltesz, egyben a babáddal töltött idő is lehet. Hozz egy takarót vagy mózeskosarat, tedd a közeledbe, amíg a ruhákkal vagy elfoglalva.

A ruhahajtogatás folyamata stimulálhatja az érzékeket – a ruhák színei, a levegő zúgása, amikor kirázol egy törölközőt, a kukucskálós játék, amikor felemeled és ledobod a takarót. Most is beszélgethetsz a babával a tevékenység közben a színekről, a textúrákról és a különböző tárgyak használatáról. (Tapintsd meg ezt a puha takarót. Nézd, ez apa kék inge!)

Nyújtás, pedálozás és csiklandozás

Fektesd a babát egy takaróra, és segíts neki megmozdulni. Óvatosan fogd meg a kezét, miközben a karját felfelé, oldalra és körbe mozgatod. Szorítsd meg egy kicsit azokat az imádni való lábujjakat, és pedálozz a lábaival (ez a módszer gázos babáknak is hasznos!). A gyengéd masszázs és csiklandozás a talpuktól a fejük búbjáig mindkettőtök számára szórakoztató lehet.Ez egy remek alkalom arra is, hogy néhány egyszerű játékot bevezessünk. Egy csörgő, egy kontrasztos plüssjáték vagy egy törhetetlen tükör mind jó választás. Tartsd őket elég közel ahhoz, hogy a baba koncentrálni tudjon, beszélj arról, hogy mit csináltok, és adj neki lehetőséget arra, hogy játék közben elérje és megérintse a tárgyakat.

Táncoljatok

Minden szülő, aki ringatózott már elmondhatja, hogy a babák szeretik a mozgást, és megnyugtatónak találják azt. A babát a karodban is ringathatod, de ez az a tevékenység, ahol a babahordozás különösen jól működik. Tegyél fel zenét és táncoljatok.

Olvass hangosan

A babák szeretik hallani az anyukájuk hangját. Szóval, ha sokáig fent voltál a kis éjszakai baglyoddal, és kétségbeesetten szeretnéd elolvasni azt a cikket az újszülöttek alvásáról, csak rajta. Ez ugyanis egyelőre inkább a hanglejtésről – arról, hogy hogyan mondod – szól, mint a tartalomról. Szóval olvass, amit csak akarsz, csak olvasd fel hangosan. A korai és gyakori olvasás bizonyítottan elősegíti az agy fejlődését, növeli a feldolgozási sebességet és bővíti a szókincset.

Énekelj

Legyen szó altatódalról lefekvés előtt, vagy egy kis ringatózásról, csak rajta, énekelj. A babát nem fogja érdekelni, hogy hamisan vagy tisztán énekelsz-e, egyszerűen csak szereti a hangod.

Ez akkor is jól jön, amikor a zuhanyzol és baba nyűgös, türelmetlen. Vidd be őt is a fürdőszobába egy babaszékben, és adj rögtönzött koncertet, miközben tusolsz.

Tarts szünetet is

Nem kell a csecsemőnek minden ébren töltött órájában ingereket kapnia, ahogy a felnőtteknek is jól jön egy kis pihenőidő, a csecsemőknek is szükségük van az ingerek és a nyugodt idő egyensúlyára, hogy feldolgozzák mindazt, ami történik velük.

Ha a baba ébren van és elégedett, teljesen rendben van, ha hagyod, hogy a kiságyában vagy egyéb biztonságos helyen legyen magában, amíg te egy kis – jól megérdemelt – időt tölthetsz pihenéssel.(Cikk forrása: healthline.com)