Baba

Tippek a baba érzékszerveinek fejlesztéséhez

Kisbabád mind az öt érzékkel rendelkezik, amikor a világra jön, érzékszerveinek egy része azonban még nem kellően fejlett. Hogy segíthetünk az érzékszervek fejlesztésében? Adunk öt praktikus tippet számodra.
2021. Augusztus 27.
Tippek a baba érzékszerveinek fejlesztéséhez (fotó: Getty Images)

Születéskor a baba agya 100 milliárd neuront tartalmaz. Tudtad, hogy nagyjából ennyi csillag van a Tejútrendszerben is? Ezek az idegsejtek az első években ráadásul elképesztő tempóban kezdenek kapcsolatokat kialakítani – huzalozni.

Lenyűgöző, ugye?

Van itt azonban egy fontos dolog: ahhoz, hogy ezek a kapcsolódások zavartalanul végbemenjenek és babád gondtalanul fejlődhessen, rengeteg inger kell, hogy érje.

A látás, a szaglás, a hallás, az ízlelés és a tapintás képessége babád legfontosabb tanulási eszközei közé tartozik.

Adunk néhány tippet, mit tehetsz ezek erősítéséért!

1. Így fejleszd a látását!

Hiába érkezik ép látórendszer a baba a világra, még nem tudja használni azt: kezdetben ugyanis fejjel lefelé és csak 20-25 cm távolságra lát, és a színeket és a mélységet sem tudja megkülönböztetni. Látása azonban elképesztő gyorsasággal fejlődik az első két évben, amihez te is hozzájárulhatsz.

Játéktipp: Az újszülöttek látását elsősorban kontrasztos fekete-fehér tárgyak és képek stimulálják leginkább. A babakártyák és a kontrasztos formákat, vonalakat absztrakt alakokat és mintákat tartalmazó leporellók hosszasan lekötik a figyelmét.

2. Segítsd, hogy felfedezhesse testét!

A világgal való kapcsolatfelvétel egyik fontos formája a baba számára a mozgás. Általa tapasztalja meg testrészei térbeli és egymáshoz viszonyított érzékelését, és kap információt izmairól és erejéről is. Ezeknek később igen jelentős szerepe lesz többek között az iskolai tanulás során is.A testtudat fejlesztésnek egyik legnagyszerűbb lehetősége a hason töltött idő. Segítségével megtanulja a csecsemő, hogyan kell felemelnie és elfordítania a fejét, miként tolja el testét a padlóról, és mit kell tennie azért, hogy a körülötte lévő tárgyakat elérhesse.

Játéktipp: A hason fekvést már újszülöttkortól lehet gyakorolni. A pocakos időhöz válassz mindig kemény, biztonságos felületet! Egy színes játszószőnyeggel, a baba mellkasa alá helyezett szoptatós párnával és sokféle játékkal ösztönözheted, hogy a pici minél több időt töltsön a pocakján!

3. Játsszatok a kezekkel és ujjakkal!

Nincs nagyszerűbb játék az ujjacskáknál! –  megfigyelték, hogy azok a babák, akikkel rendszeresen játszottak ujj-játékokat, beszédfejlődésükben megelőzték kortársaikat.

A piciknek ráadásul – ahogy az előzőekben is olvashattad –  már születésüktől fogva lételemük a mozgás, a ritmus és a ritmikus ismétlődés, így az ujjakkal való játékot bátran összekapcsolhatod mozgással kísért mondókákkal.Tudod, hogy miben rejlik az ujjak titka? Rengeteg idegvégződés található bennük, így a sok simogatás, csikizős, tenyérpuszilós, mondókás ujj-játék a látás, a hallás és a tapintás érzékszerveit kötik össze, vagyis hatékonyan segítik az idegsejtek közti kapcsolódást.

Játéktipp: Próbáljátok ki ezt az aranyos kéz-és ujj-játékkal kombinált mondókát fürdés után!

“Kerekecske, dombocska, (Nyisd ki finoman a baba ökölbe szorított kezét, és játékosan körözz benne a mutatóujjaddal!)

Itt szalad a nyulacska! (Két ujjaddal fel- és leszaladgálsz a karján.)

Itt szalad, itt megáll,

És egy körutat csinál. (Finoman körbesimíthatod az arcát és a fejét.)

Ide bújik, ide be (A hónaljánál jöhet egy kis csikizés és nevetés.)

Kicsi gyerek ingébe”

4. Szaglásszatok!

A magzat már a harmadik trimesztertől érzékeli a szagokat, és újszülöttként rendkívül fejlett szaglással érkezik közénk. Különösen fontos számára édesanyja illata, amit határozottan meg tud különböztetni mások illatától.Ahogy figyelme egyre inkább a külvilág felé fordul, érdemes megismertetni különféle, ismeretlen illatokkal! Erre nagyszerű lehetőséget ad a konyhában töltött közös idő, illetve a hozzátáplálás időszaka is!

Játéktipp: Mutasd meg neki a kávé, az érett gyümölcsök, a különféle gyógynövények, aromás fűszerek és virágok illatát!

Ügyelj rá, hogy ne lélegezhessen be és ne érinthessen meg irritáló fűszereket (pl. bors, chili), mert ez égő érzést okozhat az érzékeny orrban.

5. Engedd, hogy felfedezhesse a világot!

A baba számára nagyon fontos információkat nyújt a tapintás is. Általa tanulja meg a formával, a mérettel, a súllyal, a textúrával és a hőmérséklettel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.Egy három hónapos baba már aktívan felfedezi a világot: a közelében lévő tárgyak felé nyúl, a játékokat megragadja és rázza és ütögeti, élvezettel emeli a szájához. Engedd, hogy minél többféle formájú, textúrájú játékkal ismerkedhessen meg! Hagyd, hogy kedvére pancsolhasson, homokozzon, sarazzon és pakolhasson!

Ne feledd! Minden egyes mozdulat egyre közelebb viszi a világ felfedezéséhez.Játéktipp:A Fisher-Price ‘Helló Érzékelés’ játékcsomag – ami egy hordozható, tükrös játékot, egy zörgős, pillangós rágókát és két színpompás csörgőt tartalmaz – segít a baba kéz-szem koordinációjának fejlesztésében, és a tapintás mellett a látását, valamint a hallását is játékosan fejleszti. A játékok egy három hónapos baba kezéhez már ideálisak, hiszen könnyen megragadhatóak, vidám, kontrasztos színeik, kedves csörgő-zörgő részeik pedig garantáltan felkeltik a picik figyelmét.

Hogy még tökéletesebben kihasználhassátok a játékidőt, a csomagban egy praktikus játéktippes füzetet is találsz!

Tippek a baba érzékszerveinek fejlesztéséhez

Írd ide a képaláírást