Terhesség

Már a születés előtt elsajátítjuk a tapintás képességét

A születés előtt, az anyaméhben kifejlődik a tapintás érzékelése az agyban, legalábbis ez derült ki egy kutatásból.
2019. Május 18.
A tapintás is segít felfedezni a világot

Spanyol kutatók állatkísérletek során megállapították, hogy a korábban véltnél korábban, már az anyaméhben kialakulhat a tapintás képessége, pontosabban a tapintás során kapott ingerek “elemzésének” képessége az agyban. Eddig bizonytalan volt, hogy pontosan hogyan és mikor fejlődik ki ez az érzékszervünk. Korábban úgy vélték, hogy a születés előtt az agy megalkot egy rendkívül egyszerű “térképet” az agykéregben, és a csecsemőkorban szerzett tapasztalatok során újabb és újabb adatokkal egészíti ki azt. A mostani vizsgálat azonban felülírhatja ezt az elképzelést.

Az alicantei Idegtudományi Intézet kutatói szerint ez a bizonyos térkép már a születés előtt ott van az agyban, legalábbis egerek esetében. Az egerek agyában ugyanis olyan területek találhatóak, amelyek megfelelő kezelés esetén láthatóan sötétebbre színeződnek. Ezek a területek pedig az érzékeléssel is összefüggésben vannak. A fejlődés különböző szakaszában lévő egerek agyából vett mintákon tehát megfigyelhető volt, hogy mikor alakulnak ki azok a területek, melyek a tapintáson keresztül érkező információkat dolgozzák fel.

A kutatók szerint ezek az eredmények azért segíthetnek jobban megérteni az emberi agyműködést, mert az “agykéreg rendkívül hasonlóan fejlődött az evolúció során a különböző fajoknál”.

A tanulmány a Science című tudományos folyóiratban jelent meg.

(via)

Ez is érdekelhet: