Terhesség

Hogy fejlődik a baba agya az anyaméhben?

A magzati idegrendszer, az agy és a gerincvelő az egyik első rendszer, amely kifejlődik. Milyen ütemtervet követ az agyfejlődés az anyaméhben?
2021. Január 16.
Hogy fejlődik a baba agya az anyaméhben? (Getty Images)

Az agyfejlődés folyamata előtt érdemes áttekinteni, milyen része vannak az agynak. A tudósok számára az agy öt különböző régiója ismert, melyek a következők:

  • Nagyagy (cerebrum): az agy legnagyobb része, mely a gondolatokért, az érzésekért, az emlékekért felelős. Ennek a területnek a része az agykéreg.
  • Kisagy (cerebellum): az agy motoros irányítással foglalkozó része.
  • Agytörzs: a baba legfontosabb funkcióit szabályozza, beleértve a pulzust, a légzést és a vérnyomást.
  • Agyalapi mirigy: egy borsó nagyságú mirigy, mely hormonokat bocsát ki.
  • Hipotalamusz: a baba agyának ez a része felelős a testhőmérsékletért, az éhségért, a szomjúságért, az alvásért és az érzelmekért.

Annak ellenére, hogy a baba agya gyors ütemben fejlődik az anyaméhben, a születés után is nagyon sok fejlődésen megy keresztül – írja a Verywellfamily.com.

Miután az édesanya megtudta, hogy gyermeket vár, a baba agya már fejlődésnek indul. Alig a fogantatás utáni negyedik héten már kialakul a velőlemez (idegi lemez), amely az agy és a gerincvelő alapja. Ahogy hosszabb lesz a növekedése során, visszahajlik önmagára, ebből létrejön a velőbarázda, majd a velőcső – a velőcsőből fejlődik majd az agy és a gerincvelő.

Mi történik az első trimeszterben?

Nagyjából a 7. terhességi héten kialakul az agy és a baba arca is. Eközben a velőcső a bezáródása után három részre görbül és dudorodik ki, melyeket elő-, közép- és hátsóagynak nevezünk. A hátsó agy hátsó területén fekszik az a rész, amelyből hamarosan a gerincvelővé válik. Ezekből az agyterületekből alakul ki hamarosan az agy öt különböző régiója.

Az első elektromos agyi aktivitás a 6. hét körül kezdődik – ez a tevékenység jelenti az első szinapszisokat, tehát azt, hogy a baba idegsejtjei kommunikálni tudnak egymással. Ez azonban még nagyon kezdetleges tevékenység, amely az idegsejtek még szervezetlen elsülése miatt történik.

Mi történik a második trimeszterben?

A második trimeszterben a baba agya irányítja a rekeszizom és a mellkas izmainak összehúzódását, amire a légzés gyakorlásaként gondolhatunk. Nagyjából ekkor kezdődnek az első szopási és nyelési impulzusok is, majd a 21. hétre a nyelési reflexek lehetővé teszik, hogy a baba le tudja nyelni a magzatvizet. Ez pedig azt is jelenti, hogy meg is tudja ízlelni a magzatvizet, mert ez az érzéke már rendelkezésére áll ekkorra.A második trimeszter végére szinte teljesen kifejlődik az agytörzs, amely szabályozza a pulzust, a légzést és a vérnyomást. Ekkor az idegrendszer már elég fejlett ahhoz is, hogy a magzat megriadjon a kívülről beszűrődő túl hangos zajokra, és arra, hogy a szülei hangjának irányába fordítsa a fejét. A 28. hétre az agyhullám aktivitás már az alvási ciklusokat is tartalmazza, köztük a REM-alvást is, amely az álmodási fázis.

Mi történik a harmadik trimeszterben?

A harmadik trimeszterben a baba agyának mérete majdnem megháromszorozódik, és gyors ütemben fejlődnek az idegsejtek és az összeköttetésük is. Az agy felülete egyre barázdáltabbá válik, és eközben a kisagy is nagyon gyors ütemben fejlődik (valójában gyorsabban, mint bármely más agyterület).Mire a baba világra jön, agya nagyrészt egy felnőtt agyhoz hasonlít, de a fejlődése még korántsem fejeződött be. Például annak ellenére, hogy az agykéreg gyorsan kifejlődik az anyaméhben, valójában csak a teljes időre érkezett baba születése körül kezd működni. Ezután a gyermek környezetére reagálva folyamatosan érik az első években.

Hogyan támogathatja a kismama a baba agyfejlődését?

Mivel a baba agyfejlődése már korán megkezdődik, fontos odafigyelni a megfelelő mennyiségű napi folsav bevitelére, már a terhesség elejétől. Ez a tápanyag elengedhetetlen a magzati sejtek megfelelő növekedéséhez, és az elegendő folsav fogyasztása a terhesség előtt és a terhesség elején 70 százalékkal csökkenti a súlyos velőcső-problémák kockázatát a csecsemőnél – írja a Whattoexpect.com. Ezért javasolt szedni folsavat tartalmazó terhesvitamint, és folsavban gazdag ételeket is, mint például a leveles zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák.Az agy fejlődéséhez szükségesek az omega-3 zsírsavak, ezek közül konkrétan a DHA-zsírsav. Különösen a harmadik trimeszterben fontos a megfelelő DHA-bevitel, amikor az agyfejlődés a leggyorsabb. A DHA megtalálható a zsíros halakban (például lazac, pisztráng, tőkehal), a tengeri algában és a DHA-val dúsított tojásban.A Verywellfamily szerint az agyfejlődéshez a megfelelő étkezés mellett hozzájárul:

  • Az elegendő testmozgás: ilyen lehet a séta, a várandós torna és jóga, stb., de mindenképpen javasolt a kezelőorvossal egyeztetni, milyen gyakorlatokat végezhet a kismama és mennyi edzés javasolt a számára. Fontos arra is ügyelni, hogy ne vigye túlzásba a mozgást.
  • A toxinok, méreganyagok kerülése: például javasolt kerülni bizonyos tisztítószereket, a tartós tisztítószer-expozíciót, és arra, hogy szükségtelenül ne tegye ki magát vegyszereknek az édesanya.
  • A stressz csökkentése: javasolt csökkenteni a terhelésen, és pihenni. A különböző légzőgyakorlatok, relaxációs technikák, meditáció, és a naplóírási is segíthet.
  • A pocakkal való beszélgetés: már a magzati korban meg lehet alapozni a szociális és érzelmi fejlődést, és a nyelvi és memóriakészségeket is javíthatja, ha beszélnek a babához a pocakban. A zenehallgatás szintén jótékony hatású, segíti az új hangok megismerését és pihentető tevékenység.
  • Az alkoholfogyasztás és a dohányzás elkerülése.