Gyerek

Miért olyan fontos az omega-3 zsírsav?

Az omega-3 egy telítetlen zsírsav, amely nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez. Hasonlóan számos vitaminhoz a szervezetünk nem képes előállítani az omega 3 zsírsavat, ezért különféle táplálékokkal tudjuk bevinni a napi szükségletet.
2016. Január 03.

A zsírsav nem más, mint az élelmiszerekkel bevitt zsírok és olajok lebontási terméke. Két típusa van: a telített és telítetlen zsírsavak, utóbbiak zömét nem képes előállítani a szervezetünk (ezt nevezzük esszenciális zsírsavnak), viszont nélkülözhetetlen az egészséges működéshez. Éppen ezért kénytelenek vagyunk élelmiszerekkel biztosítani a napi szükségletet. Ilyen esszenciális, telítetlen zsírsav az omega-3, közéjük tartozik a linolénsav, az eikozapentaénsav és a dokozahexaénsav.

Miért fontos?

Az omega-3 zsírsavaknak számos hasznos tulajdonsága van, mely segít az egészségünk megőrzésében, javítja a gondolkodásért felelős agyi területek működését.

Kismamáknak ajánlatos odafigyelni az omega-3 bevitelre, hiszen segíti a magzat fejlődését, csökkenti a koraszülés előfordulását. Csecsemőknél szerepe van a megfelelő látásélesség kialakulásában és az értelmi fejlődésre is hatással van.

Mérsékli a vér koleszterinszintjét, hatására csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázata. Az idegrendszerre ható szerepe mellett az immunrendszerre is jótékony hatása van.

A hatvanas-hetvenes években a kutatók felfigyeltek arra a jelenségre, hogy az iparosodott társadalmakban egyre gyakoribbak a szívinfarktus- és az érrendszeri megbetegedések, addig a szinte kizárólag tengeri állatokat fogyasztó társadalmakban, például az eszkimók körében, ez a betegség szinte ismeretlen.

A legújabb kutatási eredmények szerint, azoknak a gyermekeknek, akiknek a szervezete rendszeresen jut omega-3 zsírsavakhoz, a feladatmegoldó- és problémamegoldó képességük jobb, mint azoknak, akik keveset vagy egyáltalán nem fogyasztanak Omega-3-at. A kutatók szerint, az Omega-3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban, serkentik a gondolkodásért felelős agyterületek működését, javítják a koncentrálóképességet.

Hogyan juthatunk hozzá?

Az omega-3 zsírsavak közé tartozik a linolénsav (LNA), az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Az LNA leginkább növényi eredetű táplálékokban található meg, mint például a dió, mandula, pekándió és az ezekből készült olajok, a lenmagolaj, a repceolaj és a dióolaj.

Ugyanakkor nem tartalmaznak EPA-t vagy DHA-t a növényi eredetű ételek, ezeket tengeri halakban – például a hering, a lazac, a makréla, a szardínia – találjuk meg. Sok Omega-3 zsírsavat tartalmaznak még a tengeri algák, moszatok. Az Omega-3 EPA és DHA bevitelhez a halolaj is ideális forrás.Az omega-3 zsírsavak napi ajánlott mennyisége 1-2 gramm. Ehhez hetente három alkalommal tengeri halat kell fogyasztanunk, hetente nem árt többször olajos magvakat enni, zsírszegény konyhatechnológia alkalmazása és kevesebb állati zsír fogyasztása is javasolt.

Ezek is érdekelhetnek:

Egyél halat, jót tesz a babának!

Férfi meddőséget okoz az omega-3 hiány?

Ez az étel segíti a koraszülöttek idegrendszerének fejlődését