Kisgyerek

Immunerősítő ételek nem csak gyerekeknek

A vírusok a jó időben is sorban állnak, sőt, az első nagyobb felmelegedéssel vígan elszaporodnak, és lecsapnak. Vegyük fel a kesztyűt ellenük!
2014. Április 18.

Egészséges ételekkel erősíthetjük a gyerekek immunrendszerét

Nem véletlenül tapasztalhatjuk, hogy a melegebb napok megjelenésével egy időben újra előkerül az orrszívó-porszívó. Ha figyeljük a híreket, hallhatjuk, hogy a globális felmelegedés egyre agresszívabb influenzajárványokat hoz magával. Az óvodákban és iskolákban ilyenkor inkább csak pár félegészséges gyerek lézeng, hiszen a télen legyengült szervezetűeket hamarabb két vállra fekteti egy-egy vírusos megbetegedés.

Van, aki elkeseredettségében az orvos által felírt bikaerős immunerősítőkkel roborálja a fejlődő immunrendszert. S bár előfordulhat, hogy a szelídebb gyógymódok már nem segítenek, mégis először mindig próbáljunk meg valamilyen természetes módszert alkalmazni. Ha már beteg a kicsi, egy jól megválasztott homeopátiás szer, salvus vizes párologtatás, disznózsírral bekent mellkas, sóbarlangos terápia alternatív segítség lehet. A megelőzés azonban mindennél fontosabb. Az A-, C-, E-vitamin, a vas, az omega-3, a szelén és a cink a főszereplői a kicsik egészségéért folytatott harcnak.

Az A-, C-, E-vitamin és a vas

A C-vitamin a T-sejtek (immunsejtek) minőségéről és mennyiségéről gondoskodik, amelyek a fertőzések leküzdéséhez nélkülözhetetlenek. Az E- és a C-vitamin együtt pedig igyekszik kivédeni a szabadgyökök károsító hatásait. Az A-vitamin a kollagén képződésben jut nagy szerephez, és a nyálkahártyát erősíti, ezzel stop táblát mutatva a kórokozóknak. Egy gondosan elkészített reggelibe szinte minden fontos vitamint és ásványi anyagot belecsempészhetünk. Az amaránt és a mandula például remek E-vitamin-források, a hibiszkusz pedig C-vitamint ad. A kölespehely kiváló antioxidáns és lúgosító hatású. Mellé egy nagy pohár frissen facsart narancslével a C-vitamin-szintet még magasabbra tornázhatjuk. A friss natúr joghurttal a bélrendszert tarthatjuk karban: antibiotikumos kezelés mellett nagyon ajánlott napi szintű fogyasztása.

Az omega-3 zsírsav

Már az agyoncukrozott kész gabonagolyókra is ráírják, hogy omega-3-t tartalmaz a nagyobb eladás érdekében. De ha tehetjük, inkább készítsünk mi magunk egy könnyen és gyorsan összekeverhető szardellakrémet, így hanyagolhatjuk a felesleges cukor és üres kalóriabevitelt. Egy Dániában elvégzett kutatás azt bizonyította, hogy azon gyerekek körében, akik rendszeresen fogyasztottak omega-3-tartalmú ételt, kevesebbszer kaptak el felső légúti betegségeket. A tanulmány szerint ezeknek a gyerekeknek a koncentrációs képessége és a memóriája is javult.

A szelén és a cink

Nem kell nagy mennyiségben fogyasztani, de szüksége van rá a szervezetnek, ugyanis a cink az immunrendszer jó működésének alapvető mikroeleme. A legújabb kutatások szerint a nagy dózisú cinkbevitel a nátha leghatásosabb ellenszere, amennyiben már a tünetek megjelenésével párhuzamosan hozzájuttatjuk szervezetünket. A szelén az immunrendszer ellenálló képességét serkenti, és erős antioxidáns hatása miatt is segíthet legyőzni a vírusos megbetegedéseket. A paraj és a paradió remek alapanyagok lehetnek a megfelelő pótláshoz. Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Ízek és Érzések