Kisgyerek

Immunerősítő ételek kicsiknek

Ebben az időben talán fontosabb, mint máskor bármikor, hogy gyerekeknek olyan ételeket adjunk, amik nem csupán egészségesek, de szervezetük ellenállóképességét is erősítik a betegségekkel, fertőzésekkel szemben. Íme néhány immunerősítő.
2016. Október 28.

A joghurt és a kefír rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet

Dr. Leo A. Heitlinger, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia gasztroenterológiai, hepatológiai és táplálkozásszakértője szerint teljesen nyilvánvaló és köztudott, hogy amit eszünk, hatással van az immunrendszerünkre.

Ennek függvényében tehát célszerű gyermekeink immunrendszerét is erősíteni, és nem csak a megfázások és náthák csúcsszezonjában, hanem egész évben. Íme tehát öt olyan természetes táplálék, ami elősegíti mindezt.

Joghurt

A joghurt számos hasznos baktériumot tartalmaz úgynevezett probiotikumokat. Ezek a kis “fickók” a bélben élnek, és javíthatják az emésztésünket, de ezen felül hasznos szerepet töltenek be a betegségek elleni küzdelmekben is. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknál a gyerekeknél, akik joghurtot fogyasztottak rendszeresen, 19 százalékkal alacsonyabb volt a megfázás, fülgyulladás, és a torokgyulladás kialakulásának aránya.

Kefir

A kefir is probiotikumot tartalmaz, ráadásul laktózintolerancia esetén sem okoz gondot. A kefir másféle baktérumokat tartalmaz, mint a joghurt, és élesztőt is. A kefir többféle baktériumtörzsben gazdag, ezek életben maradnak a belekben is, és segíti a bélrendszeredben a megfelelő bélflóra kialakulását.

Dió

A dió omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely jó hatással vannak szervezetünkre. Szakértők úgy vélik, hogy az omega-3 zsírsavak segítenek leküzdeni a betegséget. Egy friss tanulmány megállapította azt is, hogy az omega-3 zsírsav bevitel csökkentésével párhuzamosan gyakrabban alakultak ki légúti fertőzések a gyerekeknél.

Zöldségek és gyümölcsök

Annak érdekében, hogy megerősítsük és segítsük a védekezésben az immunrendszert, McDaniel szerint a nagy C-vitamin-bevitel is hasznos lehet. Adjunk a gyereknek citrusféléket, epret, paprikát, brokkolit, édes burgonyát.

Sovány húsok

Lehet, hogy nem úgy tűnik elsőre, de egy kis karaj kiváló rágcsálni való lehet, ráadásul fel is turbózza a szervezet immunrendszerét. De más sovány hús is a segítségünkre lehet. Egyrészt a húsokban lévő fehérje energiát ad, másrészt cinket tartalmaz, amely segíti a fehérvérsejtek harcát a fertőzések ellen.

(VIA)