Kisgyerek

Miért betegednek meg folyton a kisgyerekek?

A kutatók kimutatták, hogy a csecsemők és kisgyerekek azért betegednek meg ilyen gyakran, mert az immunrendszerük rendkívül feledékeny.
2014. Június 17.

A Journal of Immunologyban megjelent tanulmány szerzői elmondták, hogy kísérleteikben a fiatal egerek immunrendszere valójában gyorsabban és erőteljesebben reagált a fertőzésekre, mint a felnőtt egereké, de a létrehozott védettség csak rövidtávú. A szakértők úgy vélik, hogy a felfedezés a gyermekek sokkal hatékonyabb védőoltásainak kifejlesztéséhez vezethet.

A védőoltások tulajdonképpen úgy működnek, hogy “megtanítják” az immunrendszert arra, hogy emlékezzen a kórokozókra. A csecsemők immunitása azonban gyorsan eltűnik, ezért gyakran kell további emlékeztető oltásokat beadni a kezdeti vakcina után.

“A tökéletes oltóanyag egyetlen dózis lenne, amit születéskor kellene beadni, és hosszú távú védettséget adna” – nyilatkozta Brian Rudd immunológus, a kutatás vezetője. “Jelenleg nem létezik ilyen oltóanyag, mert korábban nem értettük, miért veszítik el ilyen gyorsan a csecsemők az immunitást. Eredményeink azonban megváltoztathatják a csecsemők immunizációját, és végül az immunitás fiatalkori javításának hatékonyabb módszereihez vezethet.”

A mikrobák elleni védettség az emlékező T-sejtek létrehozásán múlik, amelyek visszaemlékeznek bizonyos kórokozókra, és gyorsan reagálni tudnak a későbbi fertőzésekre. A felnőttek szinte mindig nagy mennyiségű emlékező T-sejtet hoznak létre fertőződéskor, melynek körülbelül 10 százaléka elraktározódik a tartós “memória készletbe”, hogy legközelebb gyorsan tudjon válaszolni a szervezet.

Rudd és munkatársai egérkísérletükben kimutatták, hogy az újszülöttek T-sejtjei gyorsabban reagálnak a fertőzésekre, mint a felnőtteké, de végleges differenciálódásuk hamar végbe megy, ezért nem jutnak el a memóriakészletbe. Ez ellentmond annak a közvélekedésnek, mely szerint az újszülöttek immunrendszere gyenge vagy az optimálistól elmaradó választ ad a fertőzésekre.

“Meglepő módon az derült ki, hogy az újszülöttek sejtjei gyorsabban és erősebben reagálnak, mint a felnőtteké” – magyarázta Rudd. “Az is kiderült, hogy az újszülöttek sejtjei gyorsabban végighaladnak az életciklusukon, és hamarabb elpusztulnak, mielőtt kialakulhatnának az emlékező T-sejtek, és immunrendszerük emlékezhetne arra, amit tanult.

Az immunrendszernek tehát újra kell kezdenie a tanulási folyamatot, amikor idősebb korban ugyanazzal a kórokozóval fertőződik. Reméljük, megtaláljuk majd a módját annak, hogy rávegyük az újszülött sejteket, hogy a felnőtt sejtekhez hasonlóbban viselkedjenek abban a tekintetben, hogy tanulnak az oltóanyagokból, és reagálnak a fertőzésekre.”

Ezek is érdekelhetnek:

  • Erősítsd meg az immunrendszerét!
  • Az otthoni feszültségtől beteg a gyerek?
  • “Az immunrendszerem lepuffantja a vírusokat”
  • Allergia – A baba javára válhatnak a bacik
  • Forrás: Medipress