Kisgyerek

Így erősítsd a gyereked védekezőrendszerét!

Nemcsak a felnőttek, de a gyerekek vitaminkészletei is jócskán megcsappannak a tavasz kezdetére. Épp ezért nem árt, ha megerősítjük, támogatjuk a természetes védelmet.
2013. Május 04.

A táplálkozás, a mozgás és a pihenés hármas szabályát alapvetőnek is mondhatnánk, gyakran mégsem érvényesülnek ezek a mindennapjainkban. És hát vannak étvágytalan, rossz alvó gyerekek is, akikkel a legjobb szándék ellenére is nehezen boldogulunk.

Ma már tudjuk, hogy a táplálék közvetlenül befolyásolja egészségünket. Az elmúlt évszázadokban például a tengerészek, akik hosszú utat tettek meg friss gyümölcs és zöldség nélkül, a C-vitamin-hiány miatt skorbutban betegedtek meg. Hasonlóképpen alakulhatnak ki hiánybetegségek az alultáplált gyerekeknél is.

Ki a szabadba!

Tavasszal egyre könnyebb kimozdulni, ezért próbáljatok meg minél több időt a szabadban tölteni. Sétáljatok gyalog az óvodába, a boltba, a nagymamához. A mindennapi sport és mozgás elsődleges fontosságú, és már önmagában is egészségvédő hatású. Ha nincs túl hideg, akkor a kicsik nyitott ablaknál is aludhatnak, ez inkább csak egy jó takaró kérdése.

Ne felejtsd el, hogy nagyon sokat tehetsz te magad is a gyereked egészségéért, mindez azonban több odafigyelést és talán több munkát is igényel. De megéri, nemcsak azért, mert ezzel megúszhatjátok a közösségben olyan gyakori betegségeket, hanem azért is, mert a család minden tagja nyer azzal, ha lefektetitek az egészséges életmód alapköveit.

A vitaminok szerepe

A vitaminok az élet szempontjából nélkülözhetetlenek, fontos szerepet töltenek be az anyagcsere-folyamatokban, az immunvédekezésben, az enzimek működésében és a vérképzésben is. A vitaminokat a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálkozás során kell gondoskodni a bevitelükről – ha változatosan étkezel, az garancia arra is, hogy ne alakuljon ki vitaminhiányos állapot. Azonban betegségek, fertőzések esetén szükség lehet egy-egy vitamin pótlására, és azzal is számolni kell, hogy egyes gyógyszerek is befolyásolhatják a hasznosulásukat.

Nagyon fontos a D-vitamin szerepe. Erre a vitaminra egész évben szükség van rá, ugyanis csak hat hétig tárolódik a szervezetben. A nyári, napsütéses órákban megszerzett szint sajnos nagyon hamar lecsökken, ezért gondoskodni kell a pótlásról. A D-vitamin a csontok fejlődésén túl az immunrendszer fejlődéséhez is hozzájárul.A C-vitamin elengedhetetlen az 1-3 éves kisgyerekek vérképzéséhez, az immunrendszer folyamataihoz és a szövetek fejlődéséhez, regenerálódásához, közvetve az agy fejlődéséhez.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A gyermekkori stressz aláássa az immunrendszert
  • Veszélyes a túl kevés D-vitamin
  • Az otthoni feszültségtől beteg a gyerek?
  • Erősítsd meg az immunrendszerét!
  • Immunrendszerünk