Baba

Az otthoni feszültségtől beteg a gyerek?

A családon belül tapasztalható feszültség befolyásolhatja a csemeték immunrendszerének működését - állítják a svéd Jönköpingi és Linköpingi Egyetem szakértői a Journal of Immunology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.
2014. Március 02.

Az immunrendszer feladata, hogy megvédje a szervezetet a vírusoktól és baktériumoktól. A szervezet ugyanakkor arra is képes, hogy kezelje a mindennapi stresszt – legalábbis az olyan típusú feszültséget, ami ideiglenes. Másfelől viszont egy embert próbáló helyzet, vagy pedig a hosszú távon fennálló stressz negatívan hathat az immunrendszerre. Ilyen típusú feszültség alakulhat ki, amikor egy családtag meghal, vagy amikor a felnőttek krízisen mennek keresztül.

A mostani eredmények alapján a magas stressz-szintű családokban nevelkedő gyermekek kortizolszintje magas, ami a feszültség biológiai mutatója. Ez alátámasztja az összefüggést, hogy a stressz “átragad” a kicsikre. A vizsgálat alátámasztja azt is, hogy a magas stressz-szint rossz hatással van az immunrendszerre, tehát a szervezet kevesebb ellenállást mutat fokozott feszültség esetén. A védekezőképesség ehelyett olyan anyagokra is irányulhat a testen belül, amelyeket “békén kellene hagyni”, s ez már az autoimmun reakciókkal áll kapcsolatban.

A tanulmány elkészítéséhez olyan családokat vettek górcső alá, ahol ötéves gyermek nevelkedik. Az adatok a délkelet-svédországi gyerekeket összesítő kutatásból (ABIS) származtak. A szülők stresszre és nehézségekre irányuló kérdésekre válaszoltak, amelyek például a válásra vagy a munkanélküliségre is kitértek. A válaszok alapján a szakértők elkülöníthettek egy gyermekcsoportot, akiknél a családi helyzet szerint elképzelhető a magasabb stressz-szint, valamint egy olyat, akiknél feltehetően normális.

Ezek is érdekelhetnek:

  • A depressziós anyák babái stresszesebbek
  • A gyermekkori stressz aláássa az immunrendszert
  • Relaxálás – az ellazulás művészete
  • Erőt adó praktikák
  • Forrás: Medipress