Baba

Ezért alszanak még mínuszban is a szabad ég alatt a skandináv gyerekek

Vannak országok, ahol kifejezetten örülnek a hideg hónapok érkezésének. De jó az, ha télen kint alszik a gyerek?
2022. November 06.
Csukott szemű kisfiú örül a hóesésnek
Ezért alszanak még mínuszban is a szabad ég alatt a skandináv gyerekek

Itthon az a természetes, hogy féltjük a gyerekeket a hidegtől, az pedig végképp hajmeresztő ötletnek tűnhet, hogy aludni is kitegyük őket a szabad levegőre, amikor kint tombolnak a mínuszok. A skandináv országokban hagyománya van a mínuszban altatásnak, és azt sem titkolják el előlünk, hogy miért!

A hideg nem akadály!

Finnországban például egyáltalán nem zárja ki az eső, a szél vagy a nulla fok alatti hőmérséklet, hogy a gyerekek a szabadban tartózkodjanak, olyannyira, hogy ha kedvük tartja, akár órákon át szaladgálhatnak, ugrálhatnak és játszhatnak a friss levegőn. Ez nemcsak a nagyobb gyerekek esetében bevett szokás, hanem a kisbabáknál is: csak azért, mert nulla fok alá süllyed a hőmérséklet, nem zárkóznak be a családok a meleg szobába!

A skandináv országokban az az elterjedt nézet, hogy megfelelő öltözékben és meleg takarókkal felszerelkezve még -5, -10 °C-ban sem kockázatos a szabadban altatni a gyerekeket, arra azonban mindig gondosan ügyelnek, hogy szélvédett helyen és az esőtől óvva hagyják kint szundikálni a család legkisebb tagjait.

Kisfiú a hóesésben színes kabátban

A skandinávok szerint jobb a gyerekeknek a hidegben, mint egy meleg csoportszobában összezárva az ovistársakkal.

A finn Oulu Egyetem egy kutatása szerint az anyukák a -5 °C-t tartják ideális hőmérsékletnek a kinti alváshoz, úgy, hogy sosem hagyják magukra a kicsiket. Ez az itthon furának hangzó altatási módszer azért is népszerű Skandináviában, mert a tapasztalatok szerint hosszabban és nyugodtabban alusszák az igazak álmát a délutáni alvás során a gyerekek, ha azt a szabad ég alatt tehetik.

Ezekben az országokban senki nem akad fenn azon, hogy ha vendégségbe mennek kisbabával, és eljön az altatás ideje, a házigazdák a hálószoba mellett a kert vagy a terasz használatát is felajánlják a csendespihenőhöz. Az sem ad okot a felháborodásra, hogy a kávézók előtt délutánonként sokszor babakocsik sorakoznak, miközben a szülők odabent elkortyolnak egy-egy meleg teát vagy forró csokit.

Egy svéd anyuka, Lisa Mardon így vélekedik erről: „Szerintem érdemes minél hamarabb friss levegőhöz szoktatni a gyerekeket, ezért nálunk már babaként is sok időt töltenek odakint, puha és meleg takarókba bugyolálva.” Brittmarie Carlzon, egy óvoda vezetője is úgy véli, hogy minél többet szundikálnak a kicsik a szabad levegőn, annál ellenállóbak a téli nyavalyákkal szemben.

A skandináv családokban alapfelszerelésnek számítanak a gyapjú takarók, a meleg hálózsákok és a vízálló anyagból készült babakocsi-védők, takarók. Nem a véletlen műve az sem, hogy egy svéd mondás szerint nincs túl rossz idő a kint-tartózkodáshoz, csak nem megfelelő öltözet létezik!

(Fotó: Getty Images)

Forrás: https://kioski.yle.fi