Kisgyerek

20 dolog, amiért jó a szabadban lenni

Miért olyan előnyös ez az egészségünk szempontjából? És hogyan teremthetünk erre minél több alkalmat?
2019. Április 27.
Töltsünk minél több időt a szabadban!

Kutatások szerint talán nincs is még egy olyan univerzális “gyógymód”, mint a szabadban, a természetben töltött idő. A felnőttek és a gyerekek szervezetének, testi-lelki egészségének egyaránt nagyon jót tesz, ha parkban, erdőben vagy akár a kertben pihennek, sportolnak vagy játszanak. Lássuk, milyen előnyei vannak a szabadtéri programoknak!

1. Összességében boldogabbnak és optimistábbnak érezzük magunkat.

2. Javul a testi-lelki jól-létünk.

3. Csökken a stressz.

4. Hatékonyabban tudunk megbirkózni a problémákkal.

5. Energikusabbnak érezzük magunkat.

6. Javul az egyensúlyérzékünk.

7. Javul a mozgáskoordinációnk.

8. Erősebbek lesznek az izmaink és a csontjaink.

9. Erősebb lesz az immunrendszerünk és csökken a túlsúly rizikója.

10. Jobban tudunk teljesíteni a munkában, iskolában.

11. Növekszik a kreativitás.

12. Javulnak a problémamegoldó képességeink.

13. Javulnak a szociális képességeink.

14. Csökkennek az érzelmi és tanulási problémák.

15. Ellenállóbbak leszünk.

16. Nő az önbizalmunk.

17. Tudatosabbak leszünk.

18. Jobban ráhangolódunk a természetre és a környezetünkre.

19. Több lehetőséget kapunk a felfedezésre.

20. Rendkívül értékes és különleges tapasztalatokat gyűjthetünk be.

De hogyan vehetjük rá a gyerekeket arra, hogy minél többet legyenek a szabadban? Erre is van néhány ötletünk!

Legyen a napi rutin része a séta, a játszóterezés vagy a parkban töltött idő! Gondoljunk a természetre ugyanúgy, mint az alvásra vagy a kiegyensúlyozott táplálkozásra, vagyis olyan dologként, ami elengedhetetlen az egészségünkhöz.

Mutassuk meg, milyen szórakoztató a szabadban lenni! Bátorítsuk a gyerekeket arra, hogy homokozzanak, sarazzanak, játszanak a vízzel, a kavicsokkal vagy akár a faágakkal. Segítsünk nekik megvalósítani az elképzeléseiket, például ha “erődöt” szeretnének építeni vagy piknikezni kívánnak.

Kertészkedjünk! Még egy apró erkélyen is lehet növényeket ültetni, paradicsomot, epret vagy fűszereket termeszteni. Vonjuk be a gyerekeket minden lépésbe: ültessük, gondozzuk közösen a növényeket, és együtt takarítsuk be a termést. Eközben rengeteget beszélgethetünk az egészséges táplálkozásról, vagy arról, hogyan kerül az étel az asztalunkra.

Álljunk össze más családokkal! Lehet, hogy nem mindig van időnk arra, hogy órákat töltsünk a gyerekünkkel a parkban vagy a játszótéren, de egy ismerős, megbízható családra nyugodt szívvel rábízhatjuk a gyerekeket (nem is beszélve arról, hogy a barátokkal együtt lenni még szórakoztatóbb). Szervezzük meg, hogy egyik alkalommal ők vigyáznak a gyerekekre, máskor pedig mi.

Válasszunk körültekintően óvodát, iskolát! Keressünk olyan intézményeket, ahol nagyobb hangsúlyt fektetnek a természetközeli oktatásra, ahol sokat lehetnek a szabadban a gyerekek, vagy ahol külön programokat is biztosítanak nekik a felfedezésre. Ha tehetjük, válasszunk olyan óvodát, iskolát, amely kellően közel van az otthonunkhoz, így akár sétálva vagy biciklizve is eljuthatunk oda.

Ne féljünk az esőtől! Persze, van olyan helyzet, hogy semmi kedvünk kimenni a szúrós esőbe és a kellemetlen szélbe, de a lágyabb eső ne rettentsen vissza minket attól, hogy kint legyünk. Vegyünk megfelelő öltözéket, és szaladgáljunk, ugráljunk együtt! Azt se feledjük, hogy az eső, a pocsolyák rengeteg tanulási lehetőséget nyújthatnak: például, a gyerekek kísérletezhetnek azzal, mely tárgyak úsznak a vizen és melyek süllyednek el.

Vonjuk be minden érzékszervünket! Tapintsuk meg a fák kérgét, a homokot, sódert, sarat; szagoljuk meg a virágokat, faleveleket; figyeljünk oda a madarak énekére, a szél susogására!

(via)

Ez is érdekelhet: