Gyerek

Aki gyerekként sokat volt kint, annak jobb lesz a szeme

A rövidlátás, vagy latinul myopia a szem egyik leggyakoribb fénytörési zavara, melynek során a rövidlátó személy a közeli tárgyakat élesen látja, a távolabbi dolgokat viszont csak elmosódottan képes érzékelni.
2016. December 07.

A rövidlátás oka lehet többek közt, ha a szemgolyó úgymond túl hosszú és így a beérkező fény nem pont az éleslátás helyére vetül, illetve ha a szemlencse vékonyabb, vagy vastagabb a normálisnál, és a bejövő fénysugarak már a szemfenék előtt találkoznak.

A londoni King’s College kutatói egy nemrég befejeződött tanulmányuk során arra a megfigyelésre jutottak, hogy azoknál az embereknél, akik fiatalon több fényexpozíciónak voltak kitéve, kevésbé jellemző a felnőttkori myopia kialakulása. A kutatócsoport úgy véli, hogy ezért a pozitív hatásért a napból érkező ultraviola sugárzás (UVB) tehető felelőssé.

A tanulmány során összesen 3168, 65 éves vagy idősebb európai lakost vizsgáltak, melyek közül 371 volt rövidlátó. A kutatók megadott szempontok szerint próbálták megítélni, hogy ezek az emberek mennyi időt tölthettek a szabadban 14 és 29 éves koruk között. Érdekes módon a műveltebb személyeknél, akik vélhetően több időt töltöttek oktatási intézményekben, irodákban tanulással vagy munkával gyakoribb volt a myopia előfordulása, mint a kevésbé művelt résztvevőknél.

Ian Morgan, a kutatás vezetője azért még egyelőre szkeptikusan értékeli az eredményeket, szerinte vizsgálatuk nem bizonyít ok-okozati összefüggést az UVB-sugárzás és a rövidlátásra való hajlam mértéke között.

Dr. Donald Mutti, az Ohio Állami Egyetem Optometria Tanszékének professzora szerint az összefüggés inkább a fényexpozíció által retinából felszabaduló dopaminban keresendő, mely a szem növekedésének lelassításával csökkenti a myopia kialakulási kockázatát.

Felmerülhet hát a kérdés: küldjük ki gyermekeinket többet a szabadba, vagy inkább óvjuk őket a médiában nap, mint nap elhangzó káros sugárzásoktól? Mutti szerint a gyermekeknek igenis a szabad levegőn a helyük, de a napolaj és a napszemüveg továbbra is kötelező.

Forrás: Medipress