Kisgyerek

A totyogóknak napi 3 óra fizikai aktivitásra lenne szükségük

Habár szülőként úgy tűnhet, hogy életed értelmét le sem lehet lőni egész nap, a szakértők szerint azonban a mai gyerekek egyáltalán nem mozognak eleget.
2017. December 31.

A szakemberek szerint mindez azért van, mert a kicsik túl sokat ülnek babakocsiban vagy etetőszékben, a nagyobbaknál pedig ezért a különféle kütyükön történő játék is okolható – írja a mother.ly.

Az ajánlások szerint az 1-4 év közötti gyerekeknek napi 3 órányi aktivitásra lenne szükségük. Kanadai kutatók beszámolójukban a totyogó és óvodás korú kicsiknek napi 180 perc fizikai aktivitást írnak elő. Míg a korábbi ajánlásokban egy óra “energikus” játék szerepelt 5 éves kortól, most már a 3 éves korúaknak is ezt javasolják.

“Minél idősebb egy gyerek, annál dinamikusabb elfoglaltságokra van szüksége. A totyogók számára ilyen a szaladgálás, a tánc vagy a játék a friss levegőn. A 3-5 évesek esetében ez lehet ugrálás, úszás vagy biciklizés” – írják a beszámolójukban. Az ajánlások szerint a benti játékot kinti játékkal, a képernyő előtt és a babakocsiban vagy széken ülve töltött időt pedig aktív tevékenységekkel kellene felváltani.

“Minél hamarabb sikerül változást elérni a gyerekek viselkedési szokásaiban és fejlődésében, annál jobb” – mondja Dr. Mark Tremblay az Ottawa kórház Healthy Active Living and Obesity Research Group vezetője. Az aktivitásra nevelést már egészen kiskorban el lehet kezdeni. A babáknak is szükségük van ugyanis elegendő mozgásra. Egy éves kor alatt legalább fél óra hason eltöltött játékidőt kell biztosítani a kicsiknek, amivel hosszú távra megalapozhatjuk számukra az egészséges szokások kialakítását.

A szabadban történő játék nemcsak a gyerekek testére, de az agyukra is jó hatással van. A kinti játék bizonyítottan segíti az agy fejlődését totyogó és óvodáskorban. Ráadásul minden anya pontosan tudja, hogy mindez egyéb előnyökkel is jár: például garantált, hogy után sokkal jobban eszik és alszik is a kicsi.

Kapcsolódó cikkek: