Baba

Hisztire is jó a tánc?

Észrevetted már, hogy mennyire élvezik a zenét a gyerekek már egészen pici kortól? Amint mozdulni tudnak rázzák a feneküket, pörögnek, ugrálnak és tombolnak a ritmusra. A tánc a vérükben van, mert ösztönösen tudják, mi a jó nekik!
2012. Augusztus 06.

Már a magzatok is reagálnak a zenére, már az anyaméhben rugdosnak, pörögnek a zenét hallva és ez a mély szerelem a zene iránt csak egyre erősebb lesz, miután megszületnek. Lehet, hogy még mászni se tud a kicsi, de biztos, hogy ha felcsendül a kedvenc dallama, akkor vigyorogva kalimpálni kezd.

Bár a tudósok Mozartot szokták ajánlani – a tapasztalatok szerint a ritmusos, erőteljes dobalappal bíró zenéket, mint az afrikai vagy a magyar mulatós a kicsik sokkal felkelti a gyerekek érdeklődését. A határozott, erős ritmusra ösztönösen mozogni kezdenek és ennek a mozgásnak sok pozitív hatása van.

Minden ember tapasztalta már: ha táncolni kezd, minden bánata, feszültsége elmúlik – és ez a gyerekekre is duplán igaz. Ha túlpörögtek, ha nyűgösek, ha hisztisek, a tánc mindig segít. Elégeti a felgyűlt és feszítő energiát, eltűnnek pusztító érzelmek és helyére elégedett fáradtság kerül. Az intenzív mozgás endorfint termel, ami boldogsággal tölti el az embert és sokkal jobban tud összpontosítani utána.

Bár hagyományosan lányos dolognak tartjuk a táncolást, valójában a fiúk legalább annyira szeretnek ritmusra mozogni, és kifejezetten jót tesz nekik, ha eltáncolhatják a bánatuk vagy zenei kísérettel kitombolhatják magukból a feszültséget, különösen azért, mert a verbális képességeik sokkal fejletlenebbek, mint a lányoknak, tehát a tánccal olyan eszközt adhatunk a kezükbe, ami segít megnyugtatni és lecsillapítani őket. (Gondoljunk csak Billy Eliotra, vagy a magyar legényes táncokra.)

A legjobb természetesen a szabad mozgás, amikor nincs semmiféle irányítás, külső kontroll. A gyerekeknek nem kell mondani, hogy próbálják összerendezni a mozgásukat a zenével – ezt ösztönösen megteszik és annál többet nevetnek, és szívesebben táncolnak, minél jobban megy ez nekik.

Éppen ezért nagycsoportos óvodás kor előtt nem érdemes táncórára íratni a gyereket, mert addig nehéz számukra összerendezni a mozgásukat a hallott parancsokkal, és elmegy a tánctól is a kedvük, ha folyamatosan kudarc éri őket. Ám hat éves kor körül már érdemes gyakorolni velük, hogyan lehet engedelmeskedni az utasításoknak: ez fejleszti a testtudatukat, gyakorolhatják a jobb-bal fogalmát és megtanítja őket arra is, hogy nem kell félni a hibáktól, aki ma még elrontott egy lépést, lehet, hogy holnap tökéletesen előadja a koreográfiát.

A táncoló gyerekek fegyelmezettebbek, nyugodtabbak és jobban teljesítenek az iskolában, mert megtanulták a kitartást és az összpontosítást. Ráadásul a tánc még egészséges is, és ez magnapság, amikor a 15 éves kor alatti gyerekek 03%-a elhízott nem kis pozitívum. A táncnál ugyanis nincs jobb és hatékonyabb kardio-mozgás: segít izmokat építeni, erősíti a csontokat és oxigénnel látja el az agyat.

Ezt nézd meg!

A legjobb táncoló babavideó

Baba-mama tánc

Billy Eliot a bizonyíték, hogy a fiúk is szeretnek táncolni