Baba

A baba harmadik 3 hónapja: Czákné Varga Ildikó védőnő mondja el, milyen nagy változásokra számíthatunk

A hét- és kilenchónapos kor közötti időszak hatalmas változásokkal jár. Az eddig oda-vissza forgó, nagyjából helyhez között babánk ugyanis villámgyorsan kezd helyet változtatni: gurul, majd előbb kúszva, majd mászva indul felfedezőútra a lakásban. Egyre önállóbbá válik, és ezzel párhuzamosan beindul a szeparációs szorongás is.
2023. Október 12.
mászó baba
(Kép forrása: Getty Images)

„A kúszás a hetedik, a mászás a nyolcadik hónap jellemző helyváltoztatási módja, a baba előbb lassan, majd egyre gyorsabban képes ezekkel a módszerekkel haladni” – mondja szakértőnk, Czákné Varga Ildikó védőnő, IBCLC laktációs tanácsadó. Ezek nagyon fontos mozgásfejlődési fázisok, mind a testtartás, mind a mozgás, mind pedig az idegrendszer fejlődését megalapozzák. Ha a kúszás a nyolcadik hónapra sem indul meg, akkor mindenképpen jelezzük azt a gyermekorvosnak.

„Vannak babák, akik kicsit sietnek a fejlődéssel, hamar felállnak, így előfordul, hogy kimarad a mászás fázisa, de sokszor megtörténik az is, hogy visszatérnek hozzá. Segíthetünk neki ebben olyan biztonságos és szabad mozgástér kialakításával, ahol nem ösztönözzük felkapaszkodásra. Hívogassuk, csalogassuk számára érdekes tárgyak felfedezésére. Sok baba a szülők lábába, ruhájába kapaszkodva áll fel, ezért a mászás elindulásáig kerüljük ezt a lehetőséget. Ha viszont teljesen elmarad, erről is szólnunk kell az orvosnak” – figyelmeztet a védőnő.

Felül és felfedez

Czák Ildikó védőnő – fotó: magánarchívum

Czákné Varga Ildikó védőnő – fotó: magánarchívum

A nyolcadik hónap táján válik képessé a baba az önálló ülésre is. A babakocsiból egyre lelkesebben fedezi fel a környezetét, bár még mindig szereti, ha magunk felé fordítjuk. Gagyog, babanyelvet használ, majd elkezd kétszótagú (ma-ma, va-va) hangutánzó szókezdeményekkel kommunikálni, a szavaknak vagy az első, vagy az utolsó szótagját mondja. Az, hogy a játszószőnyegen már képes felülni, felszabadítja a kezeit, így mindkét kezecskéjét játékra használhatja. Összeütögeti, pakolgatja a tárgyakat, gumijátékokat összenyomogatja.

A védőnő szerint ilyenkor figyeljük meg, hogyan ül játék közben. Ha előre kinyújtott lábbal, V-formában, akkor nincs ok az aggodalomra, ha viszont W formában, hátra forduló alsó lábszárral, akkor ennek a hátterében lehet valamiféle izomfeszesség – tájékoztassuk róla a gyerekorvost. A csípő helyes tartásáért sokat tehetünk helyes pozíciójú, terpeszben történő hordozókendős, mei tai-os hordozással. Fontos azonban, hogy a baba felénk nézzen, ne a hátával fordítsuk a saját testünk felé.

Nem szereti, ha távolabb megyünk

A tárgyakat nemcsak megfogja, és összeütögeti, hanem szándékosan el is dobja, szeretné visszakapni. Ebben az időszakban a kukucs játék, az éneklés, dalolók, tükörrel való játék, ujjbábos játékok lekötik a figyelmét. Ezekre egyre több időnk is van, hiszen ebben az időszakban a legtöbb baba már csak kétszer alszik napközben.

A kilencedik hónapra sok pici arra is képes, hogy kapaszkodva állásba húzza magát. Ha ilyenkor leesik a kezében tartott játék, lassan, még mindig kapaszkodva, guggolásba ereszkedik, és felveszi. Az asztal szélébe, a kiságy rácsába kapaszkodva sokan már egy-két lépést is megtesznek, de nagyobb távokra még mászva indulnak el. Arra is érdemes vigyázni, hogy a kezük egyre ügyesebb, így az apró tárgyakat is ügyesen csippentik fel a földről. Mivel előszeretettel tömik a szájukba a játékokat, fontos, hogy ne legyen körülöttük olyasmi, amit lenyelhetnek. A nagyobb testvér építőjátékának aprócska kockáit például ilyenkor jobb elérhetetlen távolságba tenni előlük.

Jó, ha az asztalunkhoz ültetjük a babát, közösen étkezünk, mert nyitott az új textúrákra és ízekre is. Egyre szívesebben eszik darabos ételeket is, kezdetben puhára főtt zöldség- és gyümölcsdarabokkal ismerkedik, később azonban a szilárdabb ételekkel is jól boldogul.

Amúgy sincs könnyű dolgunk, ha egy pillanatra eltávolodnánk a babánktól, mert ez a negyedév a szeparációs szorongás beindulásának időszaka is. Ez a jelenség a személyiségfejlődés természetes velejárója. A baba a kúszás, mászás, lépegetés beindulásával rájön arra, hogy ő és az édesanyja két külön személy. Ez azonban megijeszti őt, és sok baba azonnal sírni kezd, ha egy pillanatra kikerülünk a látóköréből. Előfordul olyan is, hogy bizalmatlanná válik idegenek megjelenésekor is, nem azonnal mosolyog mindenkire, ahogy azt eddig tette. Próbáljuk ezt az időszakot természetesen kezelni, békéljünk meg vele, hogy ez is egy átmenetileg megterhelőbb időszak, ami nemsokára a múlté.

Sorozatunk előző két részét itt tudod elolvasni a baba első és második negyedévéről – A baba első 3 hónapja: Czákné Varga Ildikó védőnő mondja el a mérföldköveket, és A baba második 3 hónapja: Czákné Varga Ildikó védőnő mondja el, mire számíthatunk a fejlődésben.