Baba

A baba első 3 hónapja: Czákné Varga Ildikó védőnő mondja el a mérföldköveket

A csecsemők mozgásfejlődése az első évben nagyon intenzív, mert ez idő alatt jutnak el a fekvő helyzetből az első önállóan megtett lépésekig. A gyermek idegrendszerének érése és izmainak fejlődése határozza meg az újabb és újabb mozgásformák kialakulását.
2023. Október 09.
baba első év
Fotó: Getty

A kisbaba fejlődése során az egyes fejlődési szintek egymásra épülnek, ha már stabilan elsajátította az egyiket, csak azután kezdi megtanulni a következőt. Bár az újszülött már a születéskor is képes bizonyos ösztönös mozgásokra, életének első negyedéve sok változást tartogat. Hogyan fejlődik ebben az időszakban, és mi, az, amire mindenképp figyeljünk fel? Czákné Varga Ildikó védőnő segít eligazodni ebben az újdonságokban és kihívásokban is bővelkedő életszakaszban. 

Czák Ildikó védőnő

Czákné Varga Ildikó védőnő – fotó: magánarchívum

Az első három hónap az ismerkedésről szól – a baba a világgal, a szülők pedig vele, és a családdá válással ismerkednek. Csecsemőkorban a fejlődést az segíti a leghatékonyabban, ha az anya érzékeny és válaszkész a csecsemő jelzéseire, szükségleteire.” – mondja szakértőnk, Czákné Varga Ildikó védőnő, IBCLC laktációs tanácsadó. „Az édesanya ilyenkor épül fel a szülés megpróbáltatásaiból, ilyenkor indul be a szoptatás, és ilyenkor kell az egész családnak hozzászoknia ahhoz a teljesen új élethelyzethez is, amit egy pici baba érkezése jelent. Épp ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy a lehető legtöbbet közel tartjuk magunkhoz a babát. Vegyük ölbe, ringassuk, beszéljünk hozzá, énekelgessünk neki. Így kapja meg tőlünk a fejlődéséhez szükséges ingereket a biztonságát jelentő ölelő karjainkban. Az újszülött látása is erre van ’beállítva’, 20-30 centiméterre lát élesen, jó, ha minél többet ismerkedhet az arcunkkal.”

Az első hetek

Az első pár hétben az újszülött izmai még feszesek, mozdulataikat főleg elemi reflexek irányítják. Fekvő helyzetben már képes emelni és átfordítani a fejét, épp ezért érdemes hol ebben, hol abban az irányban mutatni neki egy képet, vagy épp innen-onnan szólni hozzá, megsimogatni. „Amikor ébren van, például szoptatás, pelenkázás után jó, ha kicsit hasra tesszük, így kezdi el ugyanis emelni a fejét, fejlődnek a törzs és a karok, melyekre a további fejlődési szakaszok alapulnak” – javasolja szakértőnk. Czákné Varga Ildikó arra is felhívja a figyelmet: ha a pici nagyon nem szeret hason feküdni, sír, tiltakozik, akkor érdemes utánajárni, mi van a háttérben. Ilyenkor segíthet, ha képzett babamasszázs-oktatótól (sok védőnő képzett oktató) elsajátítjuk ennek alapjait, és naponta végezzük otthon, vagy nagy labdán hasra fektetve előre-hátra ringatjuk a babát. „Általában valamilyen izomfeszülés okozza ezt a problémát, ezért ha egy-két héten belül nem változik a helyzet, érdemes ezt a gyerekorvosnak jelezni, aki további vizsgálatokra küldhet.”

Az első szociális mosoly

A második hónapban a baba már egyre több időt tölt ébren, hanghatásra odafordul, sőt, az első szociális mosoly is megjelenik az arcán. A tárgyakat már megpróbálja megfogni, de még sokszor elvéti. Hanyatt fekvésből már képes az oldalára fordulni, onnan pedig a negyedév végére hasra is. Hason fekve képes rövid időre megemelni, elfordítani a fejét. Ilyenkor különösen nagy a jelentősége annak, hogy időről időre hasra fordítsuk. Ha két hónaposan sem emeli a fejét, mindenképp jelezzük az orvosnak, de az is intő jel lehet, ha csak az egyik irányba fordítja, vagy egyik kezét, lábát nem úgy mozgatja, mint a másikat. Fontos, hogy az ingerek mindkét irányból érjék, mert a baba arra fog figyelni, ahonnan az inger érkezik.

Egyre többet játszhatunk vele

A harmadik hónap óriási fejleménye, hogy megjelenik az akaratlagos mozgás, a baba egyre többször képes megfogni tárgyakat. A kezeit is egyre többször fogja meg és kulcsolja össze a teste előtt. Hason fekvésből képes felkönyökölni, mellkasát is kiemelni, és kis ideig így szemlélni a világot. Nyugalmi állapotban a kezei lazán nyitottak, ha még mindig ökölben vannak, az fokozott izomtónusra utalhat. Izomzati lazaságot jelezhet viszont, ha hason fekvésben a lábai térdben hajlítottak, és oldalra felhúzza őket. „Ne hagyjuk a babát egyedül az ágyon vagy a kanapén, inkább tegyük le kemény talajon egy takaróra, vagy játszószőnyegre, ami biztonságos, és minden irányban élményeket kínál számára” – teszi hozzá szakértőnk. Ilyenkor már sokat játszhatunk vele: ez nem csak a társas interakció szempontjából fontos, hanem azért is, mert a színes kendők, csörgők és egyéb babajátékok segítségével a mozgása is fejlődik. A testközelség még mindig nagyon fontos, ezt szolgálja a hordozás is, amely az anyának és a babának is kényelmet, biztonságot nyújt.

Sorozatunkat folytatjuk a második és harmadik negyedév mozgásfejlődésével: A baba második 3 hónapja: Czákné Varga Ildikó védőnő mondja el, mire számíthatunk a fejlődésben, A baba harmadik 3 hónapja: Czákné Varga Ildikó védőnő mondja el, milyen nagy változásokra számíthatunk.