Baba

Mikor számíthatsz növekedési ugrásra a babádnál?

A babák rendkívül gyorsan nőnek életük első évében. Jó, ha tudod, hogy mikor várható nagyobb ugrás a fejlődésében!
2022. Január 31.
A növekedési ugrás mindig izgalmas (Fotó: Getty Images)

 A babák sokkal gyorsabban nőnek életük első évében, mint bármikor máskor, kivéve a méhen belül. De még ebben a mozgalmas időszakban is néhány csecsemőnél rövid időre gyors magasság- és súlygyarapodást tapasztalhatsz. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint ezek a fejlődési ugrások vagy más néven csecsemőnövekedési ugrások viszonylag gyakran fordulnak elő, vagyis a legtöbb fiatal baba néhány hetente vagy havonta produkál ugrásszerű fejlődést. Persze minden gyerek más. Lehetetlen megmondani, hogy ezek a “növekedési ugrások” bekövetkeznek-e, és mikor, mondja Clare Bush, a Columbia Egyetem Orvosi Központjának gyermekgyógyász adjunktusa. De vannak bizonyos jelek, amelyekre figyelni kell.

Dr. Bush gyakran lát növekedési ugrást, amikor egy újszülött 7-10 napos. “A babák megtanultak szopni, az anyukák pedig megtanultak szoptatni. A dolgok egy kicsit gördülékenyebben mennek végbe ekkor” – mondja. 

A csecsemők általános növekedési ugrásai körülbelül 3 hetes, 6 hetes, 3 hónapos és 6 hónapos korban következnek be, mondja Leigh Anne O’Connor laktációs tanácsadó. Egy tipikus baba egyéves korára megháromszorozza születési súlyát és 25 centit nő.

A gyermekorvosokat nem nagyon aggasztja a baba növekedési ugrásainak pontos időpontja. Más tájékozódási pontokra összpontosítanak: a baba megduplázza súlyát 4 hónapos korában? Megháromszorozza egy év alatt? Általában a saját növekedési görbéjük mentén haladnak?

A növekedési ugrás jelei

Különféle jeleket észlelhetsz, amelyek arra utalnak, hogy növekedési ugráson megy keresztül a babád. Íme a négy leggyakoribb.

1. A baba folyamatosan éhes.

Amikor végre beáll egy evési ritmus, a baba hirtelen éjjel-nappal enni akar, és oda a rendszeresség. Egy szoptatott csecsemőnél ez két-négy nap maratoni szoptatást is jelenthet. Előfordulhat, hogy a tápszerrel táplált baba elégedetlen lesz, miután kiürítette a cumisüveget.

2. A baba alvási szokásai megváltoznak.

Egyes szülők arról számolnak be, hogy csecsemőik többet alszanak a növekedési időszak alatt, míg mások kevesebbet alszanak – mondja dr. Bush. De egy dolog biztos: az alvás létfontosságú szerepet játszik az elsődleges növekedési hormon termelésében.

3. A baba nyűgösebb a szokásosnál.

Ez lehet az első két jel mellékterméke; egy extra éhes vagy fáradt baba általában jelzi is a panaszát. Éreznek-e növekedési fájdalmat a babák? “Úgy gondolom, ésszerű, hogy ha jelentős növekedés folyik, akkor az inak és az izmok megfeszülnek a testben, és ez némi fájdalommal járhat” – mondja dr.  Joshua May gyermek-endokrinológus.

4. A baba új trükköket sajátított el.

Lehet, nem kapcsolod össze elsőre a gyermeked újonnan felfedezett képességét – pl. hogy tapsol vagy képes megogni egy játékot – és a  növekedési ugrást. A baba agya azonban ilyenkor együtt fejlődik, változik, növekszik a teste többi részével együtt –  a koponyája nő és kutacsa bezárul.

Lehet, hogy valami más?

Vedd figyelembe, hogy a növekedési rohamok könnyen összetéveszthetők más “problémákkal”. Ott van például a fogzás. De a túlzott álmosság vagy nyűgösség betegséget is jelezhet, míg az állandó éhség az alacsony tejellátást is. Ha a baba jól pisil és kakil, akkor feltételezheted, hogy az ellátás nem probléma, és megnyugtathat a tudat, hogy az etetési őrület elmúlik.

(VIA)